Καραμέρος: «Ηλεκτρονικές απάτες αδειάζουν λογαριασμούς πολιτών – Ευθύνη της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις στην κυβερνοασφάλεια»

Καραμέρος: «Ηλεκτρονικές απάτες αδειάζουν λογαριασμούς πολιτών – Ευθύνη της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις στην κυβερνοασφάλεια»

Ερώτηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το εντεινόμενο φαινόμενο των ηλεκτρονικών απατών εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.

Δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου κάνουν γνωστή μια ακόμη προσπάθεια απόσπασης χρημάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες με τη χρήση διακριτικών σημάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (Gov.gr). Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία» εστάλησαν μηνύματα σε πολίτες με υποτιθέμενο αποστολέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που τους καλούσε να προχωρήσουν σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με το ψηφιακό περιβάλλον του gov.gr σε εργασία που αφορούσε την έκδοση ταυτότητας. Παρά τη σημασία της ενημέρωσης, για να είναι οι πολίτες ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πρακτικές phishing, είναι προβληματική η χρήση διακριτικών σημάτων του ελληνικού κράτους σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Γ. Καραμέρου, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κενών ασφαλείας και εν προκειμένω του phishing με διακριτικά σήματα του ελληνικού κράτους, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των έως τώρα πεπραγμένων στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αναφορικά με τη στελέχωσή της, σύστημα κινήτρων που θα την καταστήσει ανταγωνιστική ως εργοδότη σε μια άκρως θελκτική αγορά, αλλά και να επαρκούν τα ψηφιακά μέσα που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση των σκοπών της.

Ο Γιώργος Καραμέρος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πλαστογραφίας των σημάτων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης σε πρακτικές phishing αλλά και για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο φτάνοντας σε οριακό σημείο ως προς την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου 2024.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά στοιχεία για το ποσοστό στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σε κλάδους ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής ειδικότερα.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Τα χαμένα κονδύλια της κατάρτισης

«Εσείς θα βρείτε τον τρόπο…» – Το μήνυμα της Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έκθεση Ντράγκι

Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Ξεχαρβαλωμένος παιδότοπος

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Λύθηκε το μυστήριο: Τι προκάλεσε τα σεισμικά κύματα που δονούσαν τη Γη επί 9 ημέρες το 2023 (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter