Καραμανλή παρόντος, πάσα αρχή… άνω-κάτω

Μεγάλη ταραχή ξέσπασε στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Κι αυτό γιατί ο Κώστας Καραμανλής, για πρώτη φορά μετά την «απόδρασή» του στη Ραφήνα, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια. 

Για να υπερασπιστεί τον αδικημένο εαυτό του, υποτίθεται. Αλλά ως παλιός, που είναι αλλιώς, γνώριζε προφανώς ότι η αυτή η δημόσια δήλωσή του θα εκληφθεί από όλους ως απόπειρα πολιτικής επανεκκίνησης. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο ή αν το restart θα παραμείνει μόνο στο start, χωρίς συνέχεια, θα το δείξει το επόμενο διάστημα. Πάντως η δήλωσή του προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και αναταράξεις. Για τον απλούστατο λόγο ότι πιθανή επιστροφή του στην «πρώτη γραμμή» σημαίνει μετατοπίσεις σε όλη την πολιτική σκηνή.

Εν αρχή, το Βατοπέδι

Στο άκουσμα της είδησης περί αθώωσης των φυσικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και των πανηγυρικών δηλώσεων από το λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ, στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς 62, όπου βρίσκεται το γραφείο του Μητσοτάκη, επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα όμως με καραμανλική πηγή –στη ΝΔ οι πηγές αυτού του είδους αφθονούν σε όλα τα επίπεδα– το πρώτο σοκ διαδέχτηκε η προσπάθεια ψύχραιμης ανάλυσης και πρώτης αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. Ο Κυριάκος μαζί με τον συντονιστή στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκο, έναν φίλο του δημοσιογράφο και στενούς του συνεργάτες προσπάθησαν να κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης . Αυτό που κυρίως απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν, πρώτον, αν η επανεμφάνιση του Καραμανλή θα έχει συνέχεια. Και, δεύτερον, τι θα σήμαινε για το κόμμα, την ηγεσία και τη στρατηγική του αυτή η συνέχεια. Υστερα από ώρα και πολλά τηλεφωνήματα σε βουλευτές και κομματικούς παράγοντες κατέληξαν στην επίσημη θέση πανηγυρισμού για την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε τον Καραμανλή. Αλλά και στη διαρροή-μήνυμα προς όλους: Ο Καραμανλής είναι κεφάλαιο για τη ΝΔ, αλλά τελειωμένος ως ηγέτης. Διαρροή που στο ερχόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να διαπεράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν Κυριάκο ή προβάλλουν το ακροδεξιό πρόσωπο της ΝΔ. Αναμείνατε στο ακουστικό σας και γρήγορα θα φανεί ποιος είναι με ποιον.

Η σιωπή του Σαμαρά

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν υπήρξε κανένα σχόλιο. Εκκωφαντική σιωπή! Δημοσίως, διότι στο παρασκήνιο ακούστηκαν πολλά, και όχι τόσο κολακευτικά για τον κ. Καραμανλή. Στενός συνεργάτης του Μεσσήνιου βουλευτή ακούστηκε να λέει πως «ο Καραμανλής για το μόνο που μπορεί να πανηγυρίζει είναι η κακή εικόνα της οικονομίας που άφησε πίσω του το 2009, το καταχρεωμένο κόμμα που κληροδότησε στον Σαμαρά και τα πολιτικά βαρίδια που μας άφησε προίκα».

Συνομιλώντας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, αυτό που βγαίνει ως κοινή στάση δεν είναι απλώς η αντιπαλότητα με τον Καραμανλή. Είναι η εμπάθεια για τον Καραμανλή. «Ο Σαμαράς δεν ξεχνά αφενός την απουσία του Καραμανλή την τριετία 2012-14 όταν ο ίδιος έδινε σκληρές μάχες, αφετέρου την υπόγεια στήριξή που με πολλούς τρόπους πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε χαρακτηριστικά στο Docoumento κορυφαίος υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Στην ουρά ο Αβραμόπουλος

Ο… τρίτος της παρέας που βάλλει –με διπλωματικό τρόπο, όπως το συνηθίζει– εναντίον του κ. Καραμανλή είναι ο Ελληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Για ποια δικαίωση Καραμανλή μιλάνε; Μήπως έγινε κάποια δίκη για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων και δεν το μάθαμε;» λέει τα τελευταία 24ωρα στους συνομιλητές του με αθώο ύφος. Οι κακές γλώσσες πάντως λένε πως όλα αυτά τα λέει ο κ. Αβραμόπουλος επειδή δεν ξεχνά και δεν θα ξεχάσει ποτέ το καψώνι –όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει– που του έκανε ο Καραμανλής το 2007, στέλνοντάς τον να κάνει το… αγροτικό του στο υπουργείο Υγείας. Αν και εκεί υπήρχε το ΚΕΕΛΠΝΟ, που πρόσφερε, όπως αποδείχτηκε, πολλές ευκαιρίες δημιουργικής πολιτικής.

Θεατής το Μαξίμου

Στο Μαξίμου απέφυγαν για άλλη μια φορά να στραφούν εναντίον του Καραμανλή. Ενας εκ των υπουργών μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναλύθηκε σε κολακευτικά σχόλια για το δίδυμο Καραμανλή-Τσίπρα, χωρίς να υπάρξει καμιά ένδειξη δυσαρέσκειας. Προφανώς το γεγονός ότι είναι πιθανό να αμφισβητηθεί η «απολυταρχία» του Μητσοτάκη στη ΝΔ δεν τους είναι δυσάρεστο. Οπως δεν θα τους ήταν δυσάρεστος ένας ενισχυμένος, ακόμη και κεντρικός πολιτικός ρόλος του Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει σε καμιά περίπτωση το συγκρουσιακό προφίλ του Κυριάκου.

Τέλος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του μόλις έμαθε για τη δήλωση Καραμανλή, αν και ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, για να μη θεωρηθεί ότι εμπλέκεται σε κάποιου είδους κομματικά παιχνίδια. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να τηλεφωνήσει στον Καραμανλή και να τον συγχαρεί για τη δικαστική απόφαση.