Στην πορεία του προς το ολυμπιακό βάθρο ο Εμμανουήλ Καραλής νίκησε τον ρατσισμό, την κατάθλιψη και το ελληνικό σκοτάδι
Τον Εμμανουήλ Καραλή οι αναγνώστες του Documento τον γνώρισαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019. Ο επικοντιστής με το πηγαίο ταλέντο και το πηγαίο χαμόγελο ήταν τότε μόλις 18 ετών και φορούσε με καμάρι το πρώτο του γαλόνι: 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Ανδρών, όχι εφήβων. «Είμαι ο πιο ευτυχισμένος έφηβος του Κόσμου» έγραψε μετά τον αγώνα στο Twitter.
Μέσα του, όμως, έκρυβε βαρύ καημό. «Να σας πω τι με τσάκισε τους τελευταίους μήνες; Οτι πέρυσι έχασα την πενταήμερη εκδρομή του σχολείου μου, αλλά και το καρναβάλι. Ολοι οι συμμαθητές μου έφευγαν καραβάνι για την Πάτρα, αλλά εγώ έμεινα πίσω γιατί είχα προπόνηση. Ηταν δική μου επιλογή βέβαια, γιατί ήθελα να εμφανιστώ 110 τοις εκατό έτοιμος στον μεγάλο αγώνα στο Μπέρμιγχαμ. Αλλά όσο να ’ναι πόνεσε».
Φόρεσε τη μάσκα του πολέμου
Λίγους μήνες αργότερα ο Καραλής φόρεσε τη μάσκα του πολέμου και πέρασε σε ολομέτωπη επίθεση. Η καταγγελία του στον ΣΕΓΑΣ ενάντια στον προπονητή Δημήτρη Κυτέα για ρατσιστική συμπεριφορά δεν ήταν η πρώτη, αλλά η δεύτερη. Το 2017 υπέβαλε υπόμνημα η μητέρα του σε… ώτα μη ακουόντων, αλλά πλέον ο μικρός είχε μεγαλώσει, ήταν αθλητής της κατηγορίας ελίτ και τα λόγια του είχαν άλλη βαρύτητα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Καραλή αλλά και τις ένορκες καταθέσεις τεσσάρων συναθλητών του (Βούλα Παπαχρήστου κ.ά.), το bullying ήταν διαρκές και ανυπόφορο. «Μη μιλάτε στον μαύρο, αυτός και η οικογένειά του μας κάνουν βουντού». «Κάνουν σεξουαλικά όργια μαζί με τον πατέρα του και τραβάνε βίντεο». «Οι μαύροι είναι χαζοί και αμόρφωτοι». Και άλλα τέτοια πολλά.
Ο Κυτέας (προπονητής του άμεσου ανταγωνιστή του Καραλή Κώστα Φιλιππίδη) εξοστρακίστηκε από τον ΣΕΓΑΣ για ένα χρόνο και τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος. Η ποινή του θεωρήθηκε από την κοινή γνώμη και πολλά μέσα ενημέρωσης «χάδι» καθώς είχε ανασταλτικό χαρακτήρα: 18 μήνες στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας. «Εκτιμώ και υπολήπτομαι τον αθλητή» ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ο Κυτέας στην απολογία του.
Ο Καραλής έχει βιώσει ρατσιστικές συμπεριφορές από μικρός. «Υπήρχε μια ομάδα παιδιών στο σχολείο που πείραζε συνεχώς εμένα και την αδελφή μου. Καθόμασταν στενοχωρημένοι σε ένα παγκάκι, κλαίγαμε και αναρωτιόμασταν για ποιο λόγο συμβαίνουν αυτά». Η δίδυμη αδερφή του Εμμανουήλ ήταν αυτή που έβγαινε μπροστά και καθάριζε στα δύσκολα. Παιδί μαζεμένο και δειλό, ο ίδιος κατάπινε τις προσβολές αμίλητος. Η οικογένεια Καραλή μεγάλωνε μέσα στην ανέχεια και η καθημερινότητα εξελισσόταν σε βιοπάλη. «Πολλές φορές παίρναμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα από την καφετέρια γιατί δεν είχαμε δικά μας στο σπίτι» θυμάται ο ολυμπιονίκης.
Οι ευαισθησίες του μικρού πήραν μορφή χιονοστιβάδας το 2022, όταν μια σειρά από τραυματισμούς του έκοψε τα φτερά και τον βύθισε σε κρίση αυτοπεποίθησης, την οποία ο ίδιος περιγράφει σήμερα ως «άβυσσο». Κάποιοι που βίωσαν από απόσταση αναπνοής μια σοβαρή κρίση πανικού του Εμμανουήλ θυμούνται τις στιγμές με τρόμο.
«Μετά από τραυματισμό στη σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά συμβάντων που μείωσαν το ηθικό μου. Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού κάτι που, κατά συνέπεια, με βύθισε στο άγχος και στην κατάθλιψη για αρκετό διάστημα» έγραψε ο Εμμανουήλ στο Twitter το 2022. «Σταματάω εδώ τη σεζόν. Χρειάζομαι ξεκούραση και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να επανακτήσω το χαμόγελό μου». Ποιος μπορεί να φανταστεί τον Εμμανουήλ Καραλή χωρίς το λαμπρό χαμόγελο που αποτελεί σήμα κατατεθέν του;
Εκείνη την κρίσιμη εποχή ο «Μανόλο» αφέθηκε στην αγκάλη των δικών του ανθρώπων και βρήκε παρηγοριά. Ο πατέρας του Χάρης (πρώην δεκαθλητής) ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή, ενώ η μητέρα του Σάρα, με καταγωγή από την Ουγκάντα, φρόντισε να τον στήσει ξανά στα γυμνασμένα πόδια του. «Η μαμά μου ήταν εκείνη που πίστευε σε μένα όταν εγώ βρισκόμουν στην άβυσσο. Αυτά που λέει μια μάνα είναι πάντοτε σωστά, άσχετα αν χρειάζεται να περάσουν χρόνια για να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό και της αφιέρωσα το μετάλλιο εδώ στο Παρίσι».
Σίγουρος για τον εαυτό του
Στολισμένος με έναν ανεκτίμητης αξίας μπρούντζινο δίσκο με υλικό από τον Πύργο του Αϊφελ, ο –και εκλεκτός οινογνώστης– Εμμανουήλ Καραλής του 2024 είναι απόλυτα κατασταλαγμένος και σίγουρος για τον εαυτό μου. «Τώρα πια ναι, ξέρω ότι ανήκω στους κορυφαίους του άλματος επί κοντώ» λέει. «Κανένας δεν μπορεί να μου το πάρει αυτό. Θα κερδίσω κι άλλα μετάλλια, θα πηδήξω και τα έξι μέτρα. Πίστευα ότι θα το έκανα και στο Παρίσι το πολύ μεγάλο άλμα εάν το χρειαζόμουν για να ανέβω στο βάθρο. Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσω στα 6,10 μ. στο Λος Αντζελες».
Τα παλιόπαιδα που παρενοχλούσαν τον ίδιο και την αδερφή του στο γυμνάσιο σίγουρα ήταν ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος που πανηγύρισε το ολυμπιακό μετάλλιο του Εμμανουήλ την περασμένη Δευτέρα. Ισως να δήλωναν και εθνικά υπερήφανοι, όπως ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός που ύψωσε το τείχος του αίσχους στον Εβρο για να κρατήσει εκτός ελληνικού εδάφους φτωχούς μετανάστες όπως η Σάρα Μουλούνγκα-Καραλή. «Υπάρχει περίσσευμα αρνητικής ενέργειας εκεί έξω, αλλά και πολλή καφρίλα» μας έλεγε ο «Μανόλο» σε εκείνη τη συνέντευξη του 2019. «Εχω μάθει να κλείνω τα αυτιά, αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο» προσθέτει σήμερα. «Ελπίζω ότι έδωσα απαντήσεις με τις πράξεις μου».
Διαβάστε επίσης:
Φωτιά στην Αττική: Εκκένωση του Διόνυσου και περιοχής στα Ανω Βριλήσσια
Φωτιά στην Αττική: Με λάστιχο ο δήμαρχος Βριλησσίων – Σπίτια καίγονται σαν τραπουλόχαρτα (Video)
Δήμαρχος Χαλανδρίου στο documentonews.gr: «Η φωτιά πέρασε στο ρέμα του Βριλησσού»