Το θέμα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Αν και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι τόσο γνωστό.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ένα μικρό χωριό της Καραϊβικής, το Las Salinas της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Μια εξαιρετικά σπάνια διαδικασία, μπορείτε να το ονομάσετε και «γενετική πάθηση» εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για ένα ποσοστό ένα στα ενενήντα παιδιά.
Τα παιδιά γεννιούνται εμφανισιακά ως κορίτσια ενώ η διαδικασία «επιλογής του φύλου» γίνεται κατά την εμφάνιση της εφηβείας όπου δημιουργείται με καθυστέρηση το πέος και γίνονται αγόρια, ενώ οι όρχεις που παρέμεναν έως την στιγμή εκείνη κρυμμένοι, κατεβαίνουν.
Σύμφωνα με τις έρευνες όλα οφείλονται στην απουσία ενός ενζύμου, το οποίο θα βοηθούσε στη δημιουργία του πέους στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. Εξαιτίας της απουσίας, τα παιδιά γεννιούνται δίχως πέος το οποίο όμως, εξαιτίας της τεστοστερόνης, εμφανίζεται όταν φτάνουν περίπου στα δώδεκα έτη.
Τα παιδιά αυτά ονομάζονται guevedoces, το οποίο μεταφράζεται ως «πέος στα δώδεκα».
Ο Johnny, ο οποίος όταν γεννήθηκε τον φώναζαν Felicita καθώς νόμιζαν πως είναι κορίτσι, εξηγεί πως «πάντα μου άρεσαν τα αγορίστικα ρούχα, τα αγορίστικα παιχνίδια, ακόμα και όταν ήμουν παιδί.
H σπάνια αυτή διαδικασία αποτέλεσε και θέμα της εκπομπής του BBC “Countdown to Life: The Extraordinary Making of You”.
https://www.youtube.com/watch?v=yxjbhQU3CL0