Καρά Τεπέ: Κυβερνητική παραδοχή ότι βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση μολύβδου

Καρά Τεπέ: Κυβερνητική παραδοχή ότι βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση μολύβδου

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαίωσε την παρουσία μόλυβδου σε τμήμα του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, δημοσιοποιώντας επιστημονική ανάλυση δεδομένων, βάσει της οποίας όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε σε μια σειρά άμεσων ενεργειών.

Στην «προσωρινή» δομή – που τείνει να γίνει… μόνιμη υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης- στην Καρά Τεπέ στεγάζονται 9000 αιτούντες άσυλου/μεταναστών που είχαν μείνει άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020. Η δομή καταλαμβάνει μια περιοχή 341 στρεμμάτων εκ των οποίων μόλις τα 21 αποτελούν πρώην πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού.

Όπως σημειώνει το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «με δεδομένες τις επείγουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και την πρότερη χρήση τμήματος αυτής ως πεδίου βολής, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, ήδη από την αρχική φάση της εγκατάστασης:

1. Ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού

2. Επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50 cm

3. Επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20 cm

4. Αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO)».

Στις 24 μάλιστα του περασμένου Νοεμβρίου όπως σημειώνει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέθεσε το ζήτημα της αξιολόγησης του χώρου στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του. Και εν αναμονή των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, εστάλησαν στο Υπουργείο μας στις 8.12.2020.

Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. 

Δείγμα πάνω από τα όρια

Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια.

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, το Υπουργείο προχώρησε σε: 

1. Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50 εκατοστών.

2. Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20 εκατοστών.

3. Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο».

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την προχειρότητα με την οποία εκτελέστηκαν τα έργα στο Καρά Τεπέ, ενώ ακόμα και σήμερα οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες χωρίς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να έχουν προβεί σε ουδεμία ουσιαστική παρέμβαση…

Documento Newsletter