Καψόνι διαρκείας σε δύο στελέχη της πυροσβεστικής – Ψιλά γράμματα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η υγεία και τα προσωπικά δεδομένα

Καψόνι διαρκείας σε δύο στελέχη της πυροσβεστικής – Ψιλά γράμματα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η υγεία και τα προσωπικά δεδομένα

Ψιλά γράμματα για το σώμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η υγεία και τα προσωπικά δεδομένα των πυροσβεστών

Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις καταγγελιών αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) καταδεικνύουν όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες μέσα στο σώμα. Πρόκειται για ζευγάρι αξιωματικών της πυροσβεστικής που μετράνε ήδη μία αβάσταχτη απώλεια καθώς πριν από χρόνια ο αδερφός της γυναίκας, επίσης αξιωματικός του ΠΣ, έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος από υπαιτιότητα του ΠΣ όπως αποδείχτηκε σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και αστικά.

Οι καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούν δυσμενή μετάθεση της γυναίκας αξιωματικού, για ασήμαντο λόγο, από τον τότε αρχηγό του ΠΣ Βασίλη Ματθαιόπουλο, αλλά και αδιαφορία για την τήρηση των πρωτοκόλλων, που είχαν ως αποτέλεσμα εργατικό ατύχημα του συζύγου της, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Βασ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει ήδη μία καταδίκη για δίκη δημόσιου ενδιαφέροντος (πυρκαγιά στο Μάτι), φέρεται να ανάγκασε την αξιωματικό, όπως η ίδια ισχυρίζεται, σε δυσμενή μετάθεση έπειτα από μια συκοφαντική και ψευδή αναφορά που συνέταξε υφιστάμενή της, χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και χωρίς καν να διερευνηθεί το συμβάν. Επίσης διατάχθηκε ΕΔΕ για τον πειθαρχικό της έλεγχο «με παρεπόμενα δυσμενή αποτελέσματα, τόσο στις εργασιακές της όσο και τις οικογενειακές της συνθήκες…». Με απόφαση του αρχηγείου δόθηκε εντολή να οριστεί αξιωματικός για να διενεργήσει την ΕΔΕ και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε η αξιωματικός ζήτησε αντίγραφα, τα οποία όμως δεν της δόθηκαν. Ετσι «αναγκάστηκε διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της να ζητήσει εκ νέου τη χορήγηση μέσω σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, από το αρχηγείο του ΠΣ…».

Η ίδια στράφηκε κατά παντός υπευθύνου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της βρίσκονται ήδη κατηγορούμενοι η υφιστάμενή της αλλά και ο τότε αρχηγός του ΠΣ, απόστρατος αντιστράτηγος Βασ. Ματθαιόπουλος «για αδικήματα ψευδούς κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ηθικής αυτουργίας για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Ενήμερο το Μαξίμου

Η αξιωματικός σε μια ύστατη προσπάθεια να βρει το δίκιο της είχε γνωστοποιήσει εγγράφως στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσα έγιναν προκειμένου να ερευνηθούν οι συγκαλύψεις ΕΔΕ από ανεξάρτητο φορέα αλλά και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Κατά την προσφιλή όμως τακτική της «γαλάζιας» πτέρυγας, ουδεμία απάντηση δόθηκε στα καταγγελλόμενα.

Αναφέρει ενδεικτικά στην αίτησή της προς τον Βασ. Κικίλια αλλά και τον σημερινό αρχηγό του ΠΣ: «Διατάσσεται και διενεργείται ΕΔΕ από το Αρχηγείο του ΠΣ, το οποίο από το 1999 και τον αδόκητο θάνατο του αδερφού μου εν Υπηρεσία διατελούντος και ένεκα αυτής, καταγγελίες από την οικογένειά μου για συγκάλυψη και σε συνέχεια της δικαίωσής μας στα Ελληνικά Δικαστήρια, λαμβάνει διαχρονικά αναφορές, προσφυγές, δικαστικές κλήσεις – αποφάσεις, για μεροληπτική εις βάρος μας στάση διακριτική και ψυχολογική κακομεταχείριση – εκφοβισμό».

Μάλιστα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αμεροληψία του διατάξαντος τη σε βάρος της ΕΔΕ, τονίζει: «από νέος Αξιωματικός υπηρετεί στο ΑΠΣ, υπηρέτησε στη διεύθυνση προσωπικού εξελίχθηκε – αναβαθμίστηκε διατέλεσε τμηματάρχης… διευθυντής… επιτελάρχης…».

Και ο σύζυγος στο στόχαστρο

Ο σύζυγός της, που είναι ανώτερος αξιωματικός με αναπηρία (αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα), επίσης βάλλεται από το ΠΣ με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σοβαρά η ήδη δυσχερής κατάσταση της υγείας του. Το 2022 είχε εργατικό ατύχημα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Αττικής του ΠΣ ύστερα από πτώση. Ο ίδιος ήδη από το 2018 είχε αιτηθεί αρμοδίως σχετικά με τις προσαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν στον χώρο εργασίας του –πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία– ώστε να μην κινδυνεύει, αφού τον τοποθέτησαν σε γραφείο ορόφου χωρίς κουπαστή. Οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν και τα χειρότερα συνέβησαν.

Αν η διοίκηση του ΠΣ είχε πάρει στα σοβαρά τις εκκλήσεις του αξιωματικού και είχε κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο, τότε το πιθανότερο είναι το ατύχημα να μην είχε συμβεί. Αντιθέτως, ανάγκασαν επί της ουσίας τον αξιωματικό να εργάζεται φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα. Εύλογα, βέβαια, σκέφτεται κανείς πως λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε θα ήταν λογικό εξαρχής να τοποθετηθεί σε θέση που δεν θα ήταν επισφαλής για την υγεία του. Ψιλά γράμματα.

Τόσα χρόνια μετά για την υπόθεση υπάρχει ακόμη και σήμερα ανοικτή προκαταρκτική εξέταση για σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υπόχρεο για αξιωματικούς της πυροσβεστικής στο Πταισματοδικείο Αμαρουσίου. Σχετικά έχουν επιληφθεί και άλλες αρμόδιες αρχές.
Τα βάσανα του αξιωματικού δεν τελείωσαν όμως εκεί. Η υπηρεσία του, παραβιάζοντας τον νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κοινοποίησε σε αόριστο αριθμό ατόμων την ασθένειά του, χωρίς φυσικά τη συναίνεση του ίδιου. Και αυτό το σκέλος της ιστορίας βρίσκεται σε προκαταρκτική εξέταση ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία πρωτόδικα δικαίωσαν τον αξιωματικό και του επιδίκασαν αποζημίωση για ηθική βλάβη, ενώ αναμένεται και η εκδίκαση του εφετείου.

O πληρεξούσιος δικηγόρος των δύο αξιωματικών του ΠΣ Δημήτρης Σκύφτας με δήλωσή του στο Documento τονίζει: «Οι θιγόμενοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος θα κάνουν χρήση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από “περίεργες” συμπεριφορές έτερων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος που ελέγχονται πειθαρχικά και ποινικά και τελούνται διαχρονικά εις βάρος τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter