Καπραβέλος: Η νόσος προχωράει πιο γρήγορα αυτή τη φορά – Δεν έχω ξαναδεί πνευμονίες κατακαλόκαιρο

Πιεσμένο για ακόμα μία φορά είναι το ΕΣΥ σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκο Καπραβέλο ο οποίος προχώρησε σε ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open.

«Μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε… Το Παπανικολάου έχει αύξηση εισαγωγών, αυτή τη στιγμή έχει γεμάτες κατά πάνω από 55% τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 … έχουμε αφήσει λίγες κλίνες ΜΕΘ για τα υπόλοιπα νοσήματα, αυτό μας δυσκολεύει -και είμαστε στην αρχή. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πραγματικά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Δεν έχω ξαναδεί πνευμονίες κατακαλόκαιρο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη φορά, η νόσος προχωράει πιο γρήγορα. Παρότι έχουμε 40-50 ασθενείς που νοσηλεύουμε, οι 20 είναι στην εντατική, είναι πολύ βαριά περιστατικά».

Η αγωνία των υγειονομικών είναι ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όταν επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και ΑΕΙ, αν παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα οι ανεμβολίαστοι, να ξέρετε ότι δεν είναι καλά τα νέα», όπως τόνισε.

Ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε τους «δύο εφιάλτες» που όπως είπε έζησε κατά το 2ο και το 3ο κύμα, «όταν οι υγειονομικές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που να ξεπεράσουν τις δυνατότητές μας. Αρχίζουμε τις επιλογές, ξεπερνώντας τα επιστημονικά, ηθικά, ψυχολογικά όρια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιον θα βάλουμε στην ΜΕΘ, ποιος θα περιμένει λίγο ακόμα … Είναι κρίμα να χαθούν πάλι ζωές, μπορούσαν να έχουν σωθεί με ένα εμβόλιο».

Ετικέτες