Στην αποχή και την επίτευξη του 33% παίζεται η επόμενη μέρα κυβέρνησης και κόμματος
Ημέρα ευρωεκλογών σήμερα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τα εκλογικά αποτελέσματα ώστε να κάνουν το περίφημο πολιτικό ταμείο. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΝΔ, όπου οι διαφορετικές «φυλές» εντός της γαλάζιας παράταξης παίρνουν θέση για τα νέα δεδομένα της επόμενης μέρας.
Εδώ και αρκετό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας και σχετικές μετρήσεις, είχε θέσει πήχη το 33%, διότι όπως είπε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις (7/6, στον Σκάι), «θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι για να τρέξουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε εκκενώσεις στις καταλήψεις των πανεπιστημίων για παράδειγμα. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό, θα δώσει πάτημα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη λαϊκή μας νομιμοποίηση. Πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές, γι’ αυτό έθεσα τον στόχο του 33% που είχαμε λάβει το 2019».
Μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, αλλά στο Μαξίμου ανησυχούν μήπως πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους, καθώς υπάρχει ο μεγάλος φόβος της μεγάλης αποχής αλλά και της λεγόμενης χαλαρής ψήφου.
Για αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός είπε την περασμένη Παρασκευή (7/6) ότι «εύχομαι να μη συμβεί η μεγάλη αποχή που λένε κάποιοι και οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία των ευρωεκλογών. Αντιλαμβάνομαι την κούραση των πολιτών, είναι η τρίτη πανελλαδικής εμβέλειας εκστρατεία σε ένα χρόνο, αχρείαστα γιατί είχαμε την κάλπη της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια γενικότερη κούραση. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή για το μέλλον της Ελλάδας. Κάνω έκκληση: αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολλές σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, για να αντιμετωπίσει τη διαρροή γαλάζιων ψηφοφόρων σε εκ δεξιών κόμματα ή στην ψήφο διαμαρτυρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε πολύ ψηλά στην ατζέντα της τελευταίας εβδομάδας τις έννοιες του νόμου και της τάξης (εκκένωση καταλήψεων) και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Για αυτό άλλωστε μία μέρα προτού πάει στη Γαλλία είχε αναφέρει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη (5/6) ότι η εικόνα από τον χώρο ναυπήγησης των φρεγατών Belharra «θα είναι η απάντησή μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ».
Ο παράγοντας Σαμαράς και οι νέες ισορροπίες
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες και εντός της γαλάζιας παράταξης. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε αρκετές τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα έχει σημειώσει ότι το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται από την παραδοσιακή του βάση κι αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές. Μάλιστα, σε όλη την προεκλογική περίοδο υπήρχε έντονη συζήτηση για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.
Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο Μάκης Βορίδης από δημοσιογράφους της Μεσσηνίας είπε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώην πρωθυπουργός μας. Είναι προβεβλημένο στέλεχος της παρατάξεώς μας, είναι βουλευτής της ΝΔ και θέλω να σας πω ότι σε όλη αυτή την περιοδεία, παρότι δεν ήταν παρών, εγώ τον ένιωθα κοντά μου. Τον ένιωθα κοντά μου διότι έβλεπα τους φίλους του, έβλεπα τους ανθρώπους που στη Μεσσηνία έχει μια ιδιαίτερη και στενή σχέση που έχει οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια. Τους έβλεπα όλους να είναι δω, να είναι κοντά μας και να στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ στις εκλογές».
Γκρίνια υπάρχει στο εσωτερικό του Μαξίμου και για τη στάση του Κώστα Καραμανλή, καθώς στα πολιτικά πηγαδάκια αρκετά «γαλάζια» στελέχη συζητούν ότι δεν έχει δώσει την προεκλογική στήριξη που θα έπρεπε. Μάλιστα, πολλοί υπενθυμίζουν ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής είχαν την «τιμή να είναι πρωθυπουργοί» με το κόμμα της ΝΔ.
Ανασχηματισμός για παν ενδεχόμενο
Είναι κοινή παραδοχή ότι μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα θα αρχίσει η συζήτηση περί ανασχηματισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου έχει συνδέσει το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού με την αξιολόγηση των κεντρικών στελεχών που έχουν αναλάβει οργανωτικές χρεώσεις πανελλαδικά. Εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φέρει τη ΝΔ κάτω από τον πήχη του 33%, είναι δεδομένο ότι τη μεγάλη εσωτερική κρίση ο Μητσοτάκης θα την αντιμετωπίσει ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανασχηματισμός θα εμφανιστεί σαν μια «ηχηρή βούληση» του πρωθυπουργού για ριζικές αλλαγές. Οπως και να ’χει, οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις εντός της γαλάζιας παράταξης ετοιμάζονται για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ενδεχόμενες αναδιατάξεις που ενδεχομένως να παραχθούν.
Τα «γαλάζια» φαβορί και τα αουτσάιντερ
Πέρα από το ποσοστό της ΝΔ, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η μάχη για τους υποψήφιους που θα εκλεγούν ευρωβουλευτές και η κατάταξη των ονομάτων. Με βάση τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας προηγούνται –κατά σειρά– οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Πύρρος Δήμας, Δημήτρης Τσιόρδας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Σημειώνεται ότι πολύ ψηλά ανιχνεύονται και οι Ελεονώρα Μελέτη, Βούλα Πατουλίδου και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Βαριά ονόματα θα δώσουν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να κερδίσουν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Τα 42 ονόματα και τα βιογραφικά τους
Αγιά: Με τρακτέρ οι αγρότες στις κάλπες – Αντιδρούν για τις αποζημιώσεις του Daniel