To αυστραλιανό όπεν ανάβει σήμερα τους προβολείς του για την πρώτη μεγάλη γιορτή της χρονιάς στο παγκόσμιο τένις, αλλά η καλοκαιρινή Μελβούρνη σκεπάστηκε από σύννεφα. Η βαριά σκιά του ντόπινγκ σκεπάζει τα κορτ για πρώτη φορά στην ιστορία, αφού ο καλύτερος τενίστας και η καλύτερη τενίστρια του πλανήτη στιγματίστηκαν μέσα στο έτος που έφυγε. Η παγκόσμια ομοσπονδία κατηγορείται για συγκάλυψη κατά συρροή και οι Γιανίκ Σίνερ, Ιγκα Σβιόντεκ αποδοκιμάζονται ακόμα και από συναθλητές που δεν έχουν μαλλιά στη γλώσσα.
«Οι θύτες παριστάνουν τα θύματα και η ακεραιότητα είναι άγνωστη λέξη» ξεσπάθωσε ο Νικ Κύργιος από τη θαλπωρή της δεύτερης πατρίδας του: «Η κατάσταση έχει καταντήσει αηδιαστική». Oύτε όμως η Αυστραλία κρατούσε ομπρέλα όταν έβρεχε φαρμάκι. Ο Μαξ Πουρσέλ, από τους κορυφαίους τενίστες στο διπλό, βρέθηκε ντοπέ πριν από λίγες μέρες και χάνει τη Μελβούρνη λόγω τιμωρίας.
Fast track αθώωση
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Σίνερ και στη Σβιόντεκ ήταν πιο μαλακές και από χάδια. «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν κρίθηκαν ικανοποιητικές» ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή ΙΤΙΑ, κρατώντας τον σχετικό φάκελο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ο Ιταλός και η Πολωνή πιάστηκαν ντοπαρισμένοι με αναβολικά στεροειδή, που είθισται να επισύρουν ποινή τετραετούς αποκλεισμού. Η –επί της ουσίας– αθώωση των δύο αποφασίστηκε με διαδικασίες fast track και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, ώστε να προστατευθεί το άσπιλο και άμωμο προϊόν. «Το τένις χρειάζεται έναν κομισάριο με σιδηρά γροθιά» σχολίασε ο Τζον Μάκενρο. Και προσφέρθηκε για να αναλάβει τον ρόλο.
Ο Γ. Σίνερ, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη μετά τον περσινό του θρίαμβο στη Μελβούρνη, βρέθηκε θετικός στην ουσία clostenbol σε δύο απανωτά τεστ τον περασμένο Μάρτιο. Ο προσωρινός αποκλεισμός που του επιβλήθηκε σιωπηρά ανατράπηκε εν μια νυκτί έπειτα από έφεση του νεαρού Ιταλού, ο οποίος υπέβαλε έγγραφα που «αποδεικνύουν» ότι η επίμαχη ουσία πέρασε στον οργανισμό του από κάποια κρέμα για μασάζ. Η αθώωσή του ανακοινώθηκε τον Αύγουστο και έπιασε τους πάντες σε θερινό ύπνο, αφού το φίλαθλο κοινό δεν είχε την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά. Η WADA αποφάσισε να προσφύγει στο CAS, απαιτώντας την επιβολή ποινής ενός ή δύο ετών στον Σίνερ. Ο 23χρονος Τιρολέζος απείχε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω αμυγδαλίτιδας, αλλά θριάμβευσε τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη και συμμετέχει ανεμπόδιστα στους αγώνες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του στη Λωζάνη. Η ανάλυση των ούρων του ανίχνευσε ίχνη του αναβολικού σε ελάχιστη ποσότητα (ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου), αρκετή ωστόσο για να ακυρώσει τους πόντους και το πριμ του από το τουρνουά του Ιντιαν Γουέλς. Αυτή ήταν ωστόσο η μοναδική κύρωση, αφού η ΙΤΙΑ δέχθηκε ότι το ντοπάρισμα έγινε εν αγνοία του. Η Σβιόντεκ, κορυφαία της παγκόσμιας λίστας επί 126 εβδομάδες, βρέθηκε ντοπαρισμένη με την ουσία trimetazidine τον Αύγουστο του 2024, σε τυχαίο έλεγχο που διενεργήθηκε εκτός αγώνων.
Ο ύπνος… του δικαίου
Ο δικός της προσωρινός αποκλεισμός ίσχυσε για 23 ημέρες, αφού η έφεση της Πολωνής έγινε δεκτή. Η πολύπλαγκτος ΙΤΙΑ δέχθηκε ότι οι ταμπλέτες μελατονίνης που είχε αγοράσει ανυποψίαστη η αθλήτρια για να καταπολεμήσει την αϋπνία περιέχουν το αναβολικό στη σύστασή τους. Η Σβιόντεκ έπαιξε σε κάποια τουρνουά τον Νοέμβριο και αμέσως μετά αποδέχθηκε «καραντίνα» ενός μήνα, με επίσημη ανακοίνωση που και αυτή τη φορά έπεσε εν αιθρία. Η ποινή της αθλήτριας έληξε στις 4 Δεκεμβρίου και η καριέρα της συνεχίζεται κανονικά, αφού η WADA πήγε πάσο. «Πιστεύω ότι δεν θα κάνουν προσφυγή στη δική μου περίπτωση» δήλωσε η 23χρονη Σβιόντεκ πριν από λίγες μέρες. «Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν είχα ευθύνη για το θετικό τεστ και έδειξαν κατανόηση». Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τη Σβιόντεκ, η οποία έχασε μόνο τρία τουρνουά στις 30 ημέρες του αποκλεισμού της, αλλά πρόλαβε τους τελικούς της WTA και ανέβηκε και στο ολυμπιακό βάθρο στο Παρίσι. Το μετάλλιό της ήταν χάλκινο.
«Την πληρώνουν μόνο τα μικρότερα ψάρια» φωνάζουν κάποιοι από τα βάθη του ωκεανού, υπενθυμίζοντας την πανομοιότυπη με του Σίνερ υπόθεση του – επίσης Ιταλού– Στέφανο Μπαταλίνο, που εκτίει ποινή τετραετούς αποκλεισμού από τον Σεπτέμβριο του 2022 για ντοπάρισμα με την ίδια ουσία. Ανάμεσα στις φωνές που κατηγορούν το παγκόσμιο τένις για διπλά μέτρα και σταθμά είναι και μια εκκωφαντική, αυτή της Σιμόνα Χάλεπ, που πάλευε επί 14 μήνες μέχρι την τελική αποδέσμευση. Η 33χρονη Ρουμάνα, που βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 2017 και 2019, τιμωρήθηκε αρχικά με τετραετή αποκλεισμό για κρούσμα ντόπινγκ και για περίεργα ευρήματα στο βιολογικό της διαβατήριο, αλλά κέρδισε την επιείκεια του CAS και εξέτισε τελική ποινή αποκλεισμού εννέα μηνών. «Σε εμένα φέρθηκαν πολύ αυστηρά» διαμαρτύρεται σήμερα η Χάλεπ.
Η περίφημη Μαρία Σαράποβα έμεινε στην εξέδρα 15 μήνες το 2016, επειδή πιάστηκε ντοπέ στο αυστραλιανό όπεν. Πολύ πιο πρόσφατα η Αγγλίδα Τάρα Μουρ έμεινε εκτός αγώνων δύο χρόνια και παραμένει στη λίστα αναμονής του CAS για την ακρόαση της έφεσης που υπέβαλε. Σημειώνεται ότι η Μουρ απέδωσε το κρούσμα σε μολυσμένα νοτιοαμερικανικά κρέατα, δικαιολογία που έγινε «της μόδας» τα τελευταία ένα-δύο χρόνια με αφετηρία τη δικαίωση δεκάδων Κινέζων κολυμβητών που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι στο εθνικό πρωτάθλημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περασμένου Αυγούστου, παρόμοια ελαφρυντικά επικαλέστηκε και η Ελληνίδα επικοντίστρια Ελένη Πόλακ, που παραμένει σε καθεστώς προσωρινού αποκλεισμού από το Παρίσι.
Διαβάστε επίσης
Με αυξήσεις-φωτιά (ξε)καθαρίζουν τους πελάτες οι ασφαλιστικές
Αποκάλυψη αυτή την Κυριακή στο Documento – Η τυχαία… απαλλαγή ενός γαλάζιου πολιτικού
Η… άφιξη της «ροζ κοκαΐνης» – Το νέο ναρκωτικό που μπαίνει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας