«Κανονικότητα» για το Μαξίμου οι αναφορές του State Department στις υποκλοπές, άγνοια για τη Διεθνή Αμνηστία

«Κανονικότητα» για το Μαξίμου οι αναφορές του State Department στις υποκλοπές, άγνοια για τη Διεθνή Αμνηστία

Όταν την περασμένη εβδομάδα ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου για την έκθεση-κόλαφο του State Department και την σκληρή κριτική που περιλαμβάνει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκείνος μας απάντησε για… την επίσκεψη της Pega στην Ισπανία και την υποδοχή που έτυχε από την εκεί κυβέρνηση. Την Τρίτη, ρωτήσαμε για τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που περιλαμβάνει πλήθος εξίσου αρνητικών αναφορών για την ελληνική κυβέρνηση, για να πάρουμε έστω ένα σχόλιο για την έκθεση των Αμερικανών…

Η «απάντηση» του Γιάννη Οικονόμου στα ερωτήματά μας για το βαρύ περιεχόμενο της έκθεσης του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, περιελάμβανε αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για ένα παντελώς άσχετο με το ερώτημά μας, έως και υποδείξεις με τον ίδιο σε ρόλο «αρχισυντάκτη». Την Τρίτη, με αφορμή την νέα αρνητική έκθεση για τη χώρα μας, αυτή τη φορά της Διεθνούς Αμνηστίας, επανήλθαμε στο ζήτημα, λαμβάνοντας μία ακόμα προκλητική απάντηση.

Σημειώνεται πως η έκθεση αποτελεί ράπισμα για την ελληνική κυβέρνηση τόσο στα ζητήματα που κυριαρχούν για την Ελλάδα στη διεθνή συζήτηση όπως για τις υποκλοπές, την ελευθερία του Τύπου και τη λίστα Πέτσα, την εκτεταμένη αστυνομική βία αλλά και το προσφυγικό, όσο και στη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας, τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τις έμφυλες διακρίσεις και την εργασία. Η αμερικανική έκθεση – κόλαφος έρχεται αμέσως μετά την αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν από μερικές ημέρες που κρέμασε στα μανταλάκια την κυβέρνηση της «αριστείας».

Στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της περασμένης Πέμπτης που το documentonews.gr ρώτησε σχετικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκείνος εξέπληξε δημοσιογράφους και πολίτες, που τον άκουγαν αντί για την έκθεση του State Department, να μιλάει για ώρα για την επίσκεψη της επιτροπής Pega του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ισπανία, για την υποδοχή που έτυχε από την ισπανική κυβέρνηση έως και για τον τρόπο που καλύπτουν τα ΜΜΕ το εν λόγω θέμα. Όταν δε αναρωτηθήκαμε «τι σχέση έχει η Pega με την έκθεση του State Department», εκείνος αφοπλιστικά απάντησε «Καμία, απλώς το έβαλα. Επειδή με έχετε ρωτήσει πάρα πολλές φορές», χαριτολογώντας πως δεν φιλοδοξεί να γίνει αρχισυντάκτης εφημερίδας.

Το πρωί της Τρίτης, μία νέα, εξίσου ζοφερή έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα για τη χώρα μας, αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022-23. Σε αυτήν αναφέρεται για την χώρα μας ότι «οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών συνεχίστηκαν. Οι επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν. Η καταστολή των αρχών εις βάρος των ΜΚΟ που εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκε. Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση έγινε νόμος. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνεχίστηκαν. Κατατέθηκε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που περιέγραφε λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγεία».

«Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφονται τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρακολουθήσεις σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων, αστυνομική βία κατά διαδηλωτών, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαναπροωθήσεις. Πριν λίγες ημέρες σας ρώτησα για την έκθεση του State Department. Δεν ξέρω εάν είχατε τον χρόνο να ρίξετε μια ματιά, να μας δώσετε μια απάντηση για τη φετινή έκθεση του State Department. Και αν έχετε κάποιο σχόλιο για τη Διεθνή Αμνηστία» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος κατά πως φαίνεται, είχε ένα σχόλιο -έστω- για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ άφησε για επόμενη ενημέρωση τον σχολιασμό της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τη Διεθνή Αμνηστία θα τη μελετήσω, θα σας πω την άλλη φορά, γιατί πολλές εκθέσεις δεν προλαβαίνω να τις παρακολουθήσω στην ώρα τους. Του State Department τη διάβασα, πολύ αναλυτικά. Έχει διάφορες αναφορές για την χώρα μας, αναφορές σαν κι αυτές που περιγράψατε στο προηγούμενο ερώτημά σας, και αναφορές για βήματα σημαντικά που γίνονται» ανέφερε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως τα όσα περιλαμβάνει η έκθεση των Αμερικανών είναι -ούτε λίγο, ούτε πολύ- «κανονικότητα» για τη χώρα μας εδώ και χρόνια.

«Νομίζω το αξιοσημείωτο είναι ότι επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, που παραδοσιακά η έκθεση του State Department επαναλαμβάνει για τη χώρα. Παρόμοια ακριβώς θέματα, ίσως και με πιο σκληρές αναφορές υπήρχαν στις εκθέσεις του 2016, του 2017, του 2018, σε όλα αυτά τα πεδία και σε πολλά ακόμα. Ακριβώς τα ίδια πεδία με ακριβώς την ίδια σκληρή κριτική, και σε ακόμα περισσότερα πεδία. Παραδοσιακά οι εκθέσεις αυτές για τα συγκεκριμένα ζητήματα διατυπώνουν αυτές τις θέσεις» πρόσθεσε, επιμένοντας να αντιμετωπίζει την έκθεση-κόλαφος ως κάτι διαχρονικό.

Καθότι ωστόσο, εκτός όλων των άλλων που αναφέρονται ευθέως σε πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών με παράνομο λογισμικό και σε παρακολουθήσεις είναι αρκετές και εντυπωσιακές, καλέσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μας υποδείξει κάποια από τις εκθέσεις προηγούμενων ετών που να περιλαμβάνει αντίστοιχες αναφορές. «Έχετε κάποιες εκθέσεις υπόψιν σας που μιλούσαν για υποκλοπές και παρακολουθήσεις;» ρωτήσαμε, με την απάντηση και πάλι να αναφέρεται σε άλλο ερώτημα από το δικό μας.

«Έχω εκθέσεις που μιλούσαν… σας παραπέμπω αναλυτικά στην ανακοίνωσή μου, για το κράτος δικαίου, για τη διαχείριση σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, για την αντιμετώπιση σε πορείες και σε διαδηλώσεις, μια σειρά από πράγματα και το 2016, και το 2017 και το 2018» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας το ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια την «κλασσική» αναφορά του στη Δικαιοσύνη και στις έρευνες που διεξάγονται.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, παρότι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έδωσε καμία απάντηση, ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αποσπασματικές αναφορές στην έκθεση του 2018!

«Σε ότι αφορά το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, η θέση μας απέναντι στις ενστάσεις ή στην κριτική που διατυπώνεται για τη χώρα είναι απολύτως γνωστή και διαυγής. Όλα τα ζητήματα έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει με όλες της τις δυνατότητες στη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών» επανέλαβε για μία ακόμα φορά, και συμπλήρωσε ακόμα πως «θα επανέλθω για τη Διεθνή Αμνηστία».

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση – ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποκλοπές, καταστολή, επαναπροωθήσεις

Documento Newsletter