Κάνναβη: Τα πιθανά σωματικά και ψυχικά προβλήματα της μακροχρόνιας χρήσης – Τι είναι το σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεσης

Από την Ουάσιγκτον έως τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, οι ψυχίατροι δέχονται έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ψύχωσης, όπως αυταπάτες, μετά τη χρήση κάνναβης.

Παράλληλα, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μικρών νοσοκομείων και μεγάλων ιατρικών κέντρων, οι γιατροί συναντούν ασθενείς που κάνουν εμετούς, οι οποίοι προκαλούνται από τη μαριχουάνα. «Φαίνονται πολύ άρρωστοι», δήλωσε ένας γιατρός στο Οχάιο, ο οποίος περιέγραψε ότι τους είδε να «διπλώνονται από τον πόνο».

Καθώς η νομιμοποίηση της μαριχουάνας έχει επιταχυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις μιας έκρηξης στη χρήση του προϊόντος. Μια βιομηχανία 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει «ριζώσει», αποδεικνύοντας μια συνεχώς διευρυνόμενη γκάμα προϊόντων κάνναβης.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το προϊόν για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς προβλήματα. Όμως, καθώς περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πιο ισχυρή κάνναβη και σε συχνότερη βάση, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων, κυρίως χρόνιοι χρήστες, υφίσταται σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Τα κενά στους κρατικούς κανονισμούς έχουν αφήσει πολλούς καταναλωτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακόμη και ιατρούς στο σκοτάδι σχετικά με τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το ένα τρίτο όλων των χρηστών ηλικίας 18 ετών και άνω – έχουν αναφέρει συμπτώματα διαταραχής από τη χρήσης κάνναβης, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μια ανάλυση δεδομένων που διεξήχθη για τους Times από επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Από αυτούς, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται εξαρτημένοι.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών: Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια νέοι χρησιμοποιούν το προϊόν καθημερινά, ή σχεδόν καθημερινά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το 81% αυτών των χρηστών πληρούν τα κριτήρια για την εμφάνιση διαταραχής.

«Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι όσοι το χρησιμοποιούν καθημερινά αναφέρουν προβλήματα», είπε ο Δρ Wilson Compton, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση. «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές προειδοποιητικό σημάδι».

Σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεσης

Η Τζένιφερ Μακαλούσο, μια κομμώτρια στο Έλτζιν του Ιλινόις, στράφηκε στη φαρμακευτική κάνναβη στα 40 της χρόνια όταν ένας γιατρός της την πρότεινε για να τη βοηθήσει στις σοβαρές ημικρανίες. Ξεκινώντας από το 2019, όποτε ένιωθε να έρχεται πονοκέφαλος, λάμβανε το φάρμακο και αυτό λειτούργησε.

Αλλά μετά από αρκετούς μήνες, εμφάνισε στομαχόπονους. Τη συμβούλεψαν να αυξήσει την πρόσληψη και τελικά έφτασε να χρησιμοποιεί το φάρμακο σχεδόν κάθε μέρα.
Μέσα σε μήνες είχε επεισόδια ναυτίας και εμέτου τόσο εξουθενωτικά που έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται. Περίπου 12 γιατροί διέγνωσαν λάθος το πρόβλημά της. Ένας αφαίρεσε τη χοληδόχο κύστη της, άλλος τα εμφυτεύματα στο στήθος της, ενώ αρκετοί απέδωσαν τα συμπτώματά της στην εμμηνόπαυση.

Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο το 2022, η Μακαλούσο υποψιάστηκε ότι έπασχε από σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεσης (CHS), μια κατάσταση που προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση κάνναβης και χαρακτηρίζεται από ναυτία, έμετο και πόνο. Τελικά ένας νέος γιατρός επιβεβαίωσε τη διάγνωσή της.

Μπορεί να οδηγήσει σε ακραία αφυδάτωση, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει προκαλέσει θανάτους – τουλάχιστον οκτώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εντοπίστηκαν πρόσφατα από την έρευνα των Times.

Από τότε που το σύνδρομο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2004, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν παρατηρήσει απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Επειδή δεν καταγράφεται με συνέπεια στα ιατρικά αρχεία, η έκτασή του είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί με ακρίβεια. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι έως και το ένα τρίτο των σχεδόν καθημερινών χρηστών κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να έχει συμπτώματα του συνδρόμου, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Αυτό ισχύει για περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύνδεση με ψυχικές διαταραχές

Εν τω μεταξύ, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη μαριχουάνα για να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ψύχωση και ότι συνδέεται όλο και περισσότερο με την ανάπτυξη χρόνιων ψυχωσικών διαταραχών.

Η Δρ Λόρεν Μοράν, ψυχίατρος στο νοσοκομείο McLean στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης, βρίσκεται μεταξύ των γιατρών που παρατηρούν περισσότερες περιπτώσεις σχιζοφρένειας, για τις οποίες πιστεύουν ότι συνδέονται με τη χρήση κάνναβης.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τόνισε στους ασθενείς ότι «η μαριχουάνα είναι μια καλοήθης ουσία για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου. Το γεγονός ότι είστε εδώ, δείχνει ότι η χρήση της μάλλον δεν είναι καλή για εσάς».

«Η κάνναβη δεν πρέπει χρησιμοποιείται αλλόγιστα ως κάτι που είναι ασφαλές επειδή είναι νόμιμο, ή επειδή είναι φυσικό, γιατί στην πραγματικότητα προκαλεί βλάβη σε αρκετούς από τους ασθενείς μου», είπε ο Δρ Σκοτ Χάντλαντ από το νοσοκομείο παίδων-εφήβων Mass General, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Όταν οι αμερικανικές πολιτείες άρχισαν να νομιμοποιούν τη μαριχουάνα πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, αρχικά για ιατρική χρήση, έθεσαν σε κίνηση κάτι σαν ένα ακούσιο πείραμα δημόσιας υγείας, αναφέρει το δημοσίευμα των NYT.

Συνολικά 24 πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν επί του παρόντος την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Μετά από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου στη Φλόριντα, τη Νότια Ντακότα και τη Βόρεια Ντακότα, είναι πιθανό η κάνναβη να γίνει νόμιμη σε πάνω από τη μισή χώρα.

Διαβάστε επίσης

Συναυλία για Τέμπη: Υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη συνεδρίαση του ΥΠΠΟ για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου

«Θαμπώθηκαν» στις Βρυξέλλες από τα 75 ακίνητα του Απόστολου Τζιτζικώστα

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ – Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση

Η Δόμνα θέλει να… «θητέψει» δίπλα στον 5046c Χατζηδάκη…

 

Ετικέτες