Κανιβαλισμός Γεωργιάδη στους γιατρούς: Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση της υγείας

Σε συνεχή σύγκρουση με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έρχεται τελευταία ο Αδωνης Γεωργιάδης, την ίδια στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει. Οι επιθέσεις του στο προσωπικό στον χώρο της υγείας δεν γίνονται λόγω της νευρικότητας που χαρακτηρίζει τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, αλλά έχουν βαθύτερη στόχευση: να ανοίξει η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Μέσα από τις επισκέψεις του σε νοσοκομεία έχει διαφανεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει οξύνει τις επιθέσεις του όχι μόνο στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς. Πρόσφατα μάλιστα απειλούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς με επίταξη και με διακοπή του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν εμφανίζονταν… εθελοντικά να αναλάβουν υπηρεσία και εφημερίες το καλοκαίρι στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών. Εφτασε στο σημείο να επιχειρηματολογεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο (Open, 22/7) ότι «το κράτος τους σπούδασε, τσάμπα. Το κράτος τους έδωσε το δικαίωμα να συνταγογραφούν, τσάμπα. Το κράτος τους δίνει το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις στους ασθενείς τους, τσάμπα».
Οι συγκεκριμένες πρακτικές του υπουργού Υγείας τον έχουν μετατρέψει σε κόκκινο πανί για τον ιατρικό κόσμο, με αποτέλεσμα πολλοί «γαλάζιοι» συνδικαλιστές στον τομέα της υγείας και όχι μόνο να πάρουν αρκετά τηλέφωνα στο Μαξίμου επαναλαμβάνοντας τη φράση: «Μαζέψτε τον». Οπως φαίνεται, όμως, ο Αδ. Γεωργιάδης αντί να αλλάξει πολιτική, να αφουγκραστεί τις αγωνίες του ιατρικού κόσμου και να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, προχωράει σε περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, απαξιώνοντας άλλη μια φορά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Πεθαίνει κόσμος»

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας με «περίσσεια αυτοπεποίθηση» έκανε περιοδεία στα Δωδεκάνησα ώστε να δείξει επικοινωνιακά ότι και τον Αύγουστο είναι δίπλα στους γιατρούς και πως το ΕΣΥ αντεπεξέρχεται στον πολύ σημαντικό του ρόλο. Ομως το επικοινωνιακό σόου του Αδ. Γεωργιάδη αποδομήθηκε από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς σε κάθε νοσοκομείο που επισκέφθηκε οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό για το «βατερλό» Γεωργιάδη στα Δωδεκάνησα είναι ότι την περασμένη Τετάρτη, όταν ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ρόδου, εργαζόμενοι τον περίμεναν για να του εκφράσουν τα παράπονά τους για τη συνεχή υποβάθμιση της υγείας. Μάλιστα με την έλευση του Αδ. Γεωργιάδη το πλήθος φώναζε «ντροπή».

Την ίδια αντίδραση είχαν και οι γιατροί στο νοσοκομείο της Κω, όπου οι ελλείψεις είναι τρομακτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση με τον υπουργό η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Γαρυφαλλιά Καρανάσιου είπε απευθυνόμενη προς τον Αδ. Γεωργιάδη ότι «πεθαίνει κόσμος γιατί έρχονται ασθενείς με καρότσες αυτοκινήτων, γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα. Εκεί φαίνεται η πολιτική και τα κενά σας. Οταν ο κόσμος δεν έχει γιατρό. Ερχεται ο κόσμος να βρει καρδιολόγο και του λέμε, “δεν έχει, πήγαινε να βρεις έξω”. […] Κανένας γιατρός δεν αντέχει να ζήσει σε αυτές τις συνθήκες και κανένας υγειονομικός. Δεν αντέχουμε άλλο».

Η αλαζονική απάντηση

Σε αυτές τις βαρύτατες καταγγελίες ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε για άλλη μια φορά με αλαζονεία λέγοντας: «Ξέρω να φωνάζω κι εγώ και καλύτερα από σένα» και «με ψηφίζουν 18 χρόνια».

Το περιστατικό στηλίτευσε έντονα και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αναρτώντας στην πλατφόρμα X ότι «η εικόνα μιλάει από μόνη της (και δεν είναι η πρώτη φορά μπροστά στους “κάφρους” και τα “ανθρωπάκια” που σώζουν ζωές)», υπενθυμίζοντας προηγούμενες υποτιμητικές συμπεριφορές του υπουργού σε υγειονομικούς. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν υπουργός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφερθεί ποτέ έτσι σε δημόσιους λειτουργούς ή σε πολίτες, θα φεύγει την ίδια στιγμή».

Ο… κοινός στόχος

Πέρα από τις συνεχείς αντιδράσεις και τις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία, μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη από την Κάλυμνο, που έδειξαν με καθαρότητα τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης στο πεδίο της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου δίνεται η ευκαιρία έξω από την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων να πω ότι δεν έχει γίνει ευθέως αντιληπτό –και φταίμε κι εμείς, φταίω κι εγώ γι’ αυτό– ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα. Το δημόσιο σύστημα είναι όλος ο ιατρικός κόσμος, δημόσιος και ιδιωτικός. Ολοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο».

«Ποιος υπουργός Υγείας θα μπορούσε να κάνει ποτέ αυτήν τη δήλωση: “Δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα, είναι και το ιδιωτικό”; Ποιος άλλος θα είχε τόση ανοσία στην αξιοπρέπεια, εκτός από τον Αδωνη Γεωργιάδη;» αναρωτήθηκε ο Στέφ. Κασσελάκης.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, με επιλογή, προφανώς, πολιτική» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο μαιευτήριο «Ελενα» την περασμένη Παρασκευή. Επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των εργαζομένων για τη θλιβερή εικόνα με λίστες αναμονής και σε υποδομές-προσωπικό και προκάλεσε τον Αδ. Γεωργιάδη: «Ας έρθει κι εδώ, σ’ αυτό το ιστορικό νοσοκομείο, να δει από κοντά τα προβλήματα».

Τη στάση Γεωργιάδη στηλίτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέροντας ότι «η ύπουλη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, με βάση την οποία το δημόσιο σύστημα υγείας εκλαμβάνεται ως ενιαίο με το ιδιωτικό, ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος με το εξής απλό επιχείρημα: αφού ο πολίτης πληρώνει στο ιδιωτικό (που αποτελεί, υποτίθεται, τμήμα του “ενιαίου δημόσιου συστήματος”), γιατί να μην πληρώνει και στο άλλο;»