Κανένα παιδί χωρίς φαγητό

Κανένα παιδί χωρίς φαγητό

Σε πόσα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED αντιστοιχούν 34 μερίδες φαγητού για παιδιά ενός νηπιαγωγείου στην καρδιά της Αθήνας; Πόσο δυνατά μπορεί να ακουστεί η κραυγή της αλληλεγγύης, σαν την φωνή του ποιητή που βλέπει στον Αιώνα μας να δυναμώνει η απαίτηση “κανένα παιδί χωρίς φαγητό”. Σαν φορτωμένο στη ράχη της κρίσης του 2022, το μνημονιακό 2012, τότε που παιδιά μάζευαν ψίχουλα από το πιάτο συμμαθητή τους, που το κολατσιό ήταν δύσκολο και οι οι κοινωνικές ανάγκες “βουνό”… Τι ζητά το 38ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Γκράβα); Κατ’ εξαίρεση παροχή 34 μερίδων φαγητού από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας. Δεν προχώρησε ακόμα το αίτημά τους από το Δήμο Αθηναίων. Το ίδιο “παγωμένο” και το αίτημα των εκπαιδευτικών του 132ου δημοτικού σχολείου Αθηνάς (Γκράβα) που ζητούν παραχώρηση του σχολείου ώστε να παρέχουν «δωρεάν, εθελοντικά και εκτός του ωραρίου εργασίας» μαθήματα ελληνικών στους αλλόγλωσσους γονείς των μαθητών, με παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους «για να μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα».

Εθεσε και τα δυο αιτήματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης (δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) Χάρης Βουρδουμπάς, καλώντας το Δήμο Αθηναίων να πάψει να “νίπτει τα χείρας του”, προβάλλοντας αναρμοδιότητα και τον σκόπελο της γραφειοκρατίας.

Οπως σημειώνει με δημοόσια παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς «ο Δήμος αποδεικνύει την αναλγησία του και την εμμονή στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενώ θα μπορούσε χωρίς κανένα κόστος να τα ικανοποιήσει».
Τονίζει ότι «μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η αδιαφορία στο αγωνιώδες αίτημα της προϊσταμένης του 38ου Νηπιαγωγείου Αθήνας για παροχή μόλις 34 μερίδων φαγητού, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου στα παιδιά που φοιτούν στο Ολοήμερο τμήμα στο οποίο διαπιστωμένα το 70% περίπου των παιδιών υποσιτίζονται λόγω μικρής ποσότητας φαγητού ή χαμηλής διατροφικής και θερμιδικής αξίας, αποτέλεσμα των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών τους. (Αλήθεια, σε πόσα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED αντιστοιχούν 34 μερίδες φαγητού;)». Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνει ότι προκαλεί προβληματισμό και έντονη δυσαρέσκεια η αναβολή λήψης θετικής απόφασης του συλλόγου διδασκόντων του 132ου δημοτικού. Θεωρεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για άρνηση μέσω της αναβολής με διάφορα γραφειοκρατικά προσχήματα, στο αίτημα των δασκάλων ενός σχολείου στο οποίο φοιτούν παιδιά από πάνω από είκοσι διαφορετικές εθνικότητες. Είναι το αίτημα εκπαιδευτικών «που προσπαθούν μέσα στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο στο οποίο διδάσκουν το πρωί, αφιερώνοντας τον προσωπικό τους χρόνο, δωρεάν και εθελοντικά, να βοηθήσουν με μαθήματα ελληνικών τους γονείς των μαθητών τους να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους, να επικοινωνούν απρόσκοπτα με το σχολείο, να βοηθηθούν συνολικά στην ομαλή και γρήγορη κοινωνική τους ένταξη, χωρίς η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας να μπαίνει εμπόδιο».

Και ο δημοτικός σύμβουλος καταλήγει:

«Η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας αντί να επιβραβεύει και να συνδράμει τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών κυνικά τις απορρίπτει και δηλώνει αναρμόδιος.
Ας μην πέσουν όμως πάλι από τα σύννεφα όταν θα έρθει στο φως της δημοσιότητας μια καινούργια ιστορία φρίκης με θύματα παιδιά, γιατί δεν ήταν εκεί ούτε ο Δήμος, ούτε οι ελάχιστες πια κοινωνικές δομές της γενικής κυβέρνησης να φροντίσουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού για τις οποίες κατά τ’ άλλα κόπτονται και μοχθούν…».

Documento Newsletter