«Kανένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να μη γεράσει μόνο του»

«Kανένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να μη γεράσει μόνο του»

Οι Proud Seniors Greece είναι η πρώτη ομάδα υποστήριξης της κοινότητας στη χώρα.

Το καλοκαίρι του 2015 η Νανά Χατζή, γνωστή τρανς και ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ) από τη Θεσσαλονίκη, έδινε τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής της παλεύοντας ενάντια στον καρκίνο. Η κινητοποίηση των μελών της κοινότητας –και όχι μόνο– ήταν πολύ μεγάλη, προσφέροντας αυθόρμητα ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη. Η Νανά δεν τα κατάφερε τελικά, η κοινότητα όμως πήρε μια πρώτη –πικρή– γεύση τού τι μπορεί να σημαίνει να είσαι ηλικιωμένο και αόρατο για το κράτος ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο. Αυτός ο συνδυασμός –που σκοτώνει κυριολεκτικά– οδήγησε στη δημιουργία των Proud Seniors Greece, της πρώτης ομάδας υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων στη χώρα.

«Αγχος, περιθωριοποίηση…»

«Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένοι βάλλονται ψυχικά από αφόρητο άγχος επιβίωσης, μοναξιά, περιθωριοποίηση, σκοτάδι. Ζουν πίσω από μια πόρτα κλειστή. Αυτό και μόνο αρκεί για να δημιουργήσει προβλήματα μη αναστρέψιμα, που καταλήγουν σε βάθος χρόνου στον θάνατο. Οταν μπούμε σε τέτοια διαδρομή χρειαζόμαστε λεφτά, σύντροφο, βοήθεια, αγάπη και αξιοπρέπεια» εξηγεί στο Documento ο Γιάννος Κανελλόπουλος, εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας, συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι κανένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να μη γεράσει μόνο του».

Από το 2015 μέχρι και σήμερα η ομάδα λειτουργεί με βάση τρεις άξονες: την ψυχολογική ενίσχυση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άνω των 50 ετών, την ψυχαγωγία τους μέσω της διοργάνωσης διάφορων εκδηλώσεων σε ασφαλείς χώρους έκφρασης και επικοινωνίας και την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους. Ηδη μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων έχει ενταχθεί στην ομάδα. Το μεγαλύτερο μέλος (επίτιμο) της ομάδας είναι ο Νίκος Διαμαντίδης (άνω των 80 ετών), ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στο πρώτο Pride της Νέας Υόρκης το 1970.

Στο πλαίσιο της ομάδας δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να κάνουν με ασφάλεια το δικό τους coming out. «Δυστυχώς ακόμη πολλά μεγαλύτερης ηλικίας ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι “κλεισμένα στην ντουλάπα” και έρχονται στις συναντήσεις με μεγάλη επιφύλαξη. Κάποια άτομα έφτιαξαν οικογένεια επειδή τα πρότυπα της παλιάς εποχής δεν τους επέτρεπαν να κάνουν διαφορετικά, άλλα δεν έχουν κανένα υποστηρικτικό δίκτυο και αρκετοί δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Σημαντική κατευθυντήρια γραμμή μας είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση των μελών μας ώστε να μπορούν να ζουν μια καλή ζωή και να αντλούν ευχαρίστηση από όσα κάνουν, σε όποια ηλικία και αν είναι» σημειώνει.

Στήριξη, ασφαλής φροντίδα

«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, γιατί μεγαλώνοντας έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες»

Μεταξύ άλλων οι Proud Seniors Greece παλεύουν για την παροχή νομικής και κοινωνικής στήριξης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων, τη λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ως ασφαλών χώρων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα, την οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και την άμεση συνταξιοδότηση και ασφάλιση σε ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα οποία ενδέχεται να μην έχουν πόρους διαβίωσης εξαιτίας αποκλεισμού στην εργασία που βίωσαν λόγω ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το κομμάτι της δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλείας και της παρηγορητικής φροντίδας στα ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με χρόνιες ασθένειες αλλά και νόσους τελικού σταδίου από νοσηλευτές που είναι σωστά καταρτισμένοι» εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Μάλιστα εκπρόσωποι της ομάδας των Proud Seniors κατέθεσαν ήδη στην Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών αίτημα σχετικά με την ένταξη του ΛΟΑΤΚΙ πληθυσμού της Ελλάδας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, γιατί μεγαλώνοντας έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες. Οι πρακτικές δυσκολίες σε μια συντηρητική κοινωνία με έναν εξίσου συντηρητικό κρατικό μηχανισμό αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, δυσκολεύοντάς μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη… Η μοναδική ελπίδα μας είναι πως στο τέλος της διαδρομής της ζωής θα υπάρχουν δύο, ποτέ ένα άτομο μόνο του…» καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος από την ομάδα των Proud Seniors.

Ετικέτες

Documento Newsletter