Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με μήνυμά του στα social media στέλνει μία και μόνο συμβουλή-οδηγία στα κράτη: test, test, test…
Με απλά ελληνικά, κάνετε όσο πιο πολλά, όσο πιο μαζικά τεστ μπορείτε για τον κορονοϊό στους πολίτες. Ακόμη και σε αυτούς που φαινομενικά δεν έχουν τίποτε και δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο στο ιστορικό τους.
Η Δανία αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να στείλει ταχυδρομικά σε όσους πολίτες έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, ακόμη και ήπια, το κιτ του τεστ. Ο λόγος προφανής: όσο περισσότεροι γνωρίζουν ότι έχουν προβληθεί από τον ιό τόσο περισσότεροι λαμβάνουν σκληρά μέτρα προφύλαξης. Στον αντίποδα, στη χώρα μας οι επιστήμονες που χειρίζονται το θέμα τηρούν εντελώς διαφορετική στάση. Το τεστ το κάνουν μόνο όσοι φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία με πνευμονία ή έχουν πρόσφατα επιστρέψει από ύποπτα κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι μια επιλογή που θα κριθεί στο εγγύς μέλλον.
Να κρυφτεί κανείς από τους αριθμούς είναι αδύνατο. Ακόμη και να θες να κρύψεις τη διάχυση στην κοινωνία, δεν μπορεί να κρύψεις όσους πολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία στις ΜΕΘ ούτε φυσικά όσους χάσουν τη ζωή τους. Συνεπώς σύντομα θα γνωρίζουμε αν η ελληνική «ανυπακοή» στη γραμμή του ΠΟΥ παράγει ή όχι αποτέλεσμα. Το ζήτημα της επάρκειας είναι λάθος να τίθεται από τη στιγμή που συμβουλεύεις τους πολίτες να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές να κάνουν το τεστ. Από κάπου θα πρέπει να το προμηθευτούν κι αυτές. Ζήτημα κόστους, ούτε λόγος. Να θυμίσω τα 16 εκατομμύρια εμβόλια που αγόρασε ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον ιό της γρίπης Η1Ν1.