Καλαμάκια, πλαστικές σακούλες, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, θα απαγορευτούν στον Καναδά από το 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος θέλει να θέσει τα θέματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.
“Η ρύπανση από τα πλαστικά είναι μια παγκόσμια μάστιγα”, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τριντό, σημειώνοντας ότι σήμερα στον Καναδά ανακυκλώνεται λιγότερο από το 10% των πλαστικών προϊόντων. “Ειλικρινά, ως γονιός, είναι δύσκολο να το εξηγήσω στα παιδιά μου. Πώς να εξηγήσεις ότι οι φάλαινες πεθαίνουν, με το στομάχι τους γεμάτο από πλαστικά, ότι τα άλμπατρος, οι νεοσσοόι στα παράλια της Χαβάης, είναι γεμάτα με πλαστικά αφού τα πέρασαν για τροφή”, συνέχισε.
“Ως γονείς, πηγαίνουμε τα παιδιά μας στην παραλία και αναζητούμε μια αμμουδιά που δεν είναι γεμάτη από πλαστικά, μπουκάλια, καλαμάκια”, είπε, τονίζοντας ότι “θα πρέπει να επιλύσουμε” αυτό το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης.
Μέχρι το 2021, θα γίνουν επιστημονικές εκτιμήσεις για να καθοριστεί ο κατάλογος των αντικειμένων που θα απαγορευτούν.
Οι κατασκευαστές πλαστικών θα είναι στο εξής υπεύθυνοι για “ολόκληρο τον κύκλο ζωής” των προϊόντων τους, εξήγησε ο Τριντό. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πλαστικά –για παράδειγμα, περιτυλίγματα– θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανακύκλωσής τους. Με αυτήν την αλλαγή προσέγγισης θα απαλλαγούν οι δήμοι από ένα μέρος της ευθύνης και “θα μπορέσουμε να ανακυκλώνουμε πολύ περισσότερα πλαστικά”, υποστήριξε.
Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν πέρσι, στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Κεμπέκ, μια νέα χάρτα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία απείχαν. Το κείμενο αυτό, που βασίζεται για την εφαρμογή του στην καλή θέληση των συμμετεχόντων, αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται ότι μέχρι το 2030 όλα τα πλαστικά θα είναι ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιήσιμα. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει κανόνες για να απαγορεύσει κάποια από τα πιο συνηθισμένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που από μόνα τους αποτελούν το 70% των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς και τις παραλίες.
Στον Καναδά, πολλές πόλεις απαγορεύουν ήδη τις πλαστικές σακούλες, όπως το Μόντρεαλ από το 2018. Όμως “επιβάλλεται μια εθνική λύση”, εκτίμησε ο Τριντό.
“Κάθε χρόνο οι Καναδοί πετούν περισσότερους από τρία εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες που μπορεί να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνιστά μια μεγάλη σπατάλη πόρων και ενέργειας”, εξήγησε ο Καναδός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ανακύκλωση των πλαστικών θα επιτρέψει όχι μόνο να μειωθεί η ρύπανση αλλά και να δημιουργηθούν περίπου 42.000 θέσεις εργασίας στον Καναδά.