Καναδάς: Συναγερμός για υψηλά επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό – Τι βλάβες προκαλεί

Καναδάς: Συναγερμός για υψηλά επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό – Τι βλάβες προκαλεί

Το ποσοστό μολύβδου που περιέχεται στο νερό που καταναλώνουν πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις του Καναδά ξεπερνά τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα από μια ομάδα δημοσιογράφων σε συνεργασία με εννέα πανεπιστήμια.

Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι από 10 δημοσιογραφικούς οργανισμούς κατέγραψαν επί ένα χρόνο τα τεστ που είχαν γίνει σε όλο τον Καναδά για τον εντοπισμό του ποσοστού μολύβδου στο πόσιμο νερό. 

Τι προκαλεί η μόλυνση από μόλυβδο

Σε κάποιες περιοχές το ποσοστό αυτό ήταν «παρόμοιο» με αυτό που είχε καταγραφεί στην πόλη Φλιντ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ το 2015, όταν είχε ξεσπάσει εθνική κρίση.

Από τα 12.000 δείγματα που ελήφθησαν από το 2014 ως το 2018 σε 11 πόλεις του Καναδά στο ένα τρίτο καταγράφηκαν ποσοστά μολύβδου μεγαλύτερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή, δηλαδή τα 5 μέρη ανά δισεκατομμύριο (5ppb).

Συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ σχεδόν στο 36% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν ποσοστά μολύβδου ανώτερα από αυτά που επιτρέπονται βάσει των συστάσεων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Devoir, ένα από τα μέσα που συμμετείχε στην έρευνα.

Η μόλυνση από μόλυβδο συνδέεται με χαμηλό IQ στα παιδιά, υπέρταση και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο περισσότερος μόλυβδος στο πόσιμο νερό του Καναδά προέρχεται από τις παλιές σωληνώσεις που συνδέουν τα σπίτια με την κεντρική παροχή του νερού. Κυβερνητική έκθεση του 2017 αναφέρει ότι περίπου 500.000 σπίτια σε όλη τη χώρα επηρεάζονται από τα υψηλά ποσοστά μολύβδου στο νερό.

Οι έλεγχοι διενεργούνται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή του Καναδά και σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνονται καθόλου, αποκάλυψε η έρευνα.

«Είμαι σοκαρισμένη, απογοητευμένη, θυμωμένη», τόνισε η Μισέλ Πρεβόστ καθηγήτρια μηχανικής που ειδικεύεται στα επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό μιλώντας στην εφημερίδα Toronto Star.

«Αυτό που λείπει από τον Καναδά είναι διαφάνεια», τόνισε.

Το θέμα είχε προτείνει αρχικά ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Κριμπ της Toronto Star, ο οποίος εξήγησε ότι ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα όταν έλεγξε το νερό στο σπίτι του πριν χρόνια και βρήκε αυξημένα ποσοστά μολύβδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter