Κάν’το όπως η Γαλλία: Έκτακτη εισφορά για τους πλούσιους – Να μην επηρεαστούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη

Κάν’το όπως η Γαλλία: Έκτακτη εισφορά για τους πλούσιους – Να μην επηρεαστούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη

Δραστικά μέτρα που θα αφορούν αποκλειστικά τους πλουσιότερους Γάλλους λαμβάνει η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2024, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος του ΑΕΠ από το 6,1% στο 5%.

Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική την οποία αρνείται επιτακτικά επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία όχι μόνον δεν ελέγχει και δεν φορολογεί τους πλουσιότερους αλλά αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά ώστε να πλουτίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και το κράτος με τους έμμεσους φόρους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πλασματική «ανάπτυξη». Παράλληλα λεηλατεί και το εισόδημα των εργαζομένων με τον πληθωρισμό που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και σταθερά πάνω από 3%.

Στον αντίποδα ωστόσο βρίσκεται η Γαλλία η οποία στην προσπάθειά της να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, χωρίς να ανακοπεί η ανάπτυξη, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται πως απευθύνεται στους πλουσιότερους για να γεμίσει τα ταμεία και να μην προσπαθήσει να αντλήσει τις περικοπές από τους μη έχοντες.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Λοράν Σεν-Μαρτέν ανακοίνωσε σήμερα τη φορολόγηση των νοικοκυριών με εισόδημα «πάνω από 500.000 ευρώ» το χρόνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο του, το μέτρο θα επηρεάσει μόλις το 0,3% των Γάλλων φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 65.000 νοικοκυριά.

Η «έκτακτη συνεισφορά» από τους «πλουσιότερους Γάλλους πολίτες», που ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στην ομιλία του για τη γενική πολιτική την Τρίτη, θα αφορά το «0,3%» των φορολογουμένων, εξήγησε ο Λοράν Σεν-Μαρτέν, υπουργός Οικονομικών, στο France 2 σήμερα Πέμπτη το πρωί.

Θα αφορά όπως είπε τα νοικοκυριά με εισόδημα τουλάχιστον «500.000 ευρώ ετησίως», εφόσον δεν έχουν παιδιά.

«Θα απαιτήσω, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, να μην επηρεαστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ιδίως οι μεσαίες τάξεις, από την αύξηση των υποχρεωτικών κρατήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

 

«Μετά από χρόνια προστασίας των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και της ανάπτυξης, μπορούμε νομίμως να ζητήσουμε από τους πλουσιότερους φορολογούμενους της χώρας να συνεισφέρουν κατ’ εξαίρεση και προσωρινά σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, για τον οποίο η συνεισφορά αυτή πρέπει να παραμείνει «προσωρινή». Αυτό γίνεται για να «δείξουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική των επενδύσεων, η οποία έχει αποδώσει καρπούς από το 2017, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας, σε άνοιγμα περισσότερων εργοστασίων από ό,τι σε κλείσιμο».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει αυτή η συνεισφορά. «Θα δούμε ποιος μηχανισμός θα βρεθεί», δήλωσε ο Λοράν Σεν-Μαρτέν, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο είχε ήδη ληφθεί “για παράδειγμα στο τέλος της κρίσης το 2008-2009”.

Μπαρνιέ: Να αποφευχθεί η στρατηγική φοροαπαλλαγής των μεγαλύτερων φορολογουμένων

Στην ομιλία του για τη γενική πολιτική, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι αυτός ο μελλοντικός μηχανισμός θα πρέπει να συμβάλει «στην αποφυγή των στρατηγικών φοροαπαλλαγής των μεγαλύτερων φορολογουμένων». Η διατύπωση αυτή φαίνεται να συνάδει με την ιδέα ενός «ελάχιστου συντελεστή» φόρου εισοδήματος για τους πιο εύπορους. Συγκεκριμένα, πάνω από ένα ορισμένο φορολογητέο εισόδημα, ο φόρος δεν θα μπορούσε να πέσει κάτω από έναν ορισμένο συντελεστή. Εάν ένας εύπορος φορολογούμενος κατάφερνε, μέσω διαφόρων φορολογικών κόμβων, να μειώσει τον φόρο εισοδήματός του κάτω από αυτόν τον ελάχιστο συντελεστή, η διοίκηση θα ζητούσε πίσω τη διαφορά. Το κείμενο του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά του 2025, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 10 Οκτωβρίου, θα καθορίσει τον συντελεστή και το επίπεδο εισοδήματος πάνω από το οποίο ένας φορολογούμενος θα επηρεάζεται από αυτό το πιθανό μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Απειλητικά email από τους Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες – «Ετοιμαστείτε να δεχθείτε επίθεση»

Ευρωβαρόμετρο: Άλυτος γρίφος η ακρίβεια για τους Έλληνες – Απαισιοδοξία για το μέλλον

Συγκλονιστικά στοιχεία της Greenpeace: Η Ελλάδα έχασε το 31% από τα αγροκτήματά της – Άνιση κατανομή επιδοτήσεων

Μέση Ανατολή: Και τώρα που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Λίβανος – ΥΠΕΞ: «Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν δολοφονηθεί – Ενημερώθηκαν ΗΠΑ και Γαλλία» (Video)

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter