Με ρητορική που κινείται στον ίδια λογική της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, αλλά με τον πήχη της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας ακόμα πιο ψηλά από την αυτοδυναμία και με εχθρό του μία «ισχνή πλειοψηφία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στην Κρήτη, δίνοντας το στίγμα της καμπάνιας που θα ακολουθήσει με δύο απολύτως τρομολαγνικές εμφανίσεις σε Σητεία και Ιεράπετρα.
«Τώρα που “είδαμε τη γλύκα” των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας. Δεν συμβιβάζομαι, φίλες και φίλοι, με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε. Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προσέξτε όμως, εδώ -και θέλω αυτό να το τονίσω- εγκυμονεί ένας κίνδυνος. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Ο κίνδυνος της αριθμητικής του εκλογικού νόμου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας από τη Σητεία το μεσημέρι της Τρίτης, αναβαθμίζοντας έτσι την κινδυνολογία με την οποία επικράτησε και στις πρώτες εκλογές.
Πλέον, στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει μία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της 21ης Μαΐου, με τη διαφορά πως τη θέση του «μπαμπούλα» της προοδευτικής διακυβέρνησης και της απλής αναλογικής, έχει πλέον πάρει ο δικός του εκλογικός νόμος διά χειρός Γεραπετρίτη και το ενδεχόμενο να έχουμε επτακομματική Βουλή.
«Η χώρα σήμερα θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εάν δεν υπήρχε η απλή αναλογική και η “νάρκη” την οποία άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας απλά για να κάνει τη δική μας τη ζωή πιο δύσκολη. Δεν πειράζει. Θα την απενεργοποιήσουμε τη “νάρκη” και θα έχουμε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά την 25η Ιουνίου» ανέφερε ακόμα στην πρώτη του εμφάνιση στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας πως και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πορευτεί με την ίδια συνταγή στοχοποίησης των πολιτικών του αντιπάλων, ακόμα και για ζητήματα με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση.
Δίπλα στους «κινδύνους» που κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη ελλοχεύουν στον ίδιο τον εκλογικό νόμο, φρόντισε την Τρίτη να τοποθετήσει τους «κινδύνους εξ Ανατολών», με ειδικές αναφορές στην Τουρκία και την επανεκλογή του Ρ. Τ. Ερντογάν.
«Βλέπετε τι γίνεται στην Τουρκία. Η Τουρκία απέκτησε κυβέρνηση. Έχει και πάλι Πρόεδρο τον κ. Erdoğan. Η Τουρκία μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται πιο ήρεμη απέναντί μας, όμως δεν ξέρουμε τι καραδοκεί στο μέλλον» περιέγραψε, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό «χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να διαφυλάξει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα».
Ομοίως, λίγες ώρες αργότερα, έλεγε στην Ιεράπετρα πως «η η χώρα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, διότι αντιμετωπίζουμε ακόμα πολύ μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις στη γειτονιά μας» και πως «η Τουρκία τελείωσε με τις δικές της εκλογικές εκκρεμότητες. Εξέλεξε και πάλι πολύ ισχυρό τον Πρόεδρο Ερντογάν, τρίτη δεκαετία στην Πρωθυπουργία και Προεδρία της Τουρκίας».
Σημειώνεται πως όπως αποκάλυψε από τις πρώτες του συνεντεύξεις, πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει τον πήχη επάνω και από τον στόχο της αυτοδυναμίας με σκοπό την απόλυτη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, θυμίζοντας ουσιαστικά τα όσα… ξέφυγαν από τον Αδ. Γεωργιάδη για τους 180 βουλευτές και την μονοκομματική αλλαγή του Συντάγματος.
«Την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές» είπε ξεκάθαρα, διαμηνύοντας στη συνέχεια πως «θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει», ταυτίζοντας την δική του παντοδυναμία με τη χώρας.
«Και ξαφνικά τώρα, βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: «να μην είναι», λέει, «παντοδύναμος ο Μητσοτάκης». Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση» ταύτισε τον εαυτό του με τον ελληνικό λαό, ανερυθρίαστα αλλά όχι για πρώτη φορά, αφού ουκ ολίγες φορές η κριτική στην κυβέρνησή του αντιμετωπιζόταν ως «επίθεση στη χώρα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως επανέλαβε και στην Κρήτη το ρεσιτάλ αλαζονείας των προηγούμενων ημερών, μιλώντας ως «ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός».
«Κοιτάξτε, τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της “κεντροαριστερής πολυκατοικίας”, αλλά τους θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και θα ψηφίσουν και πάλι την Νέα Δημοκρατία» ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Αγαπηδάκη, υπουργός Υγείας… Λασιθίου
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στη Σητεία όσο και στην Ιεράπετρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδικές αναφορές στην επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, εκλεκτή του, Ειρήνη Αγαπηδάκη, φτάνοντας στο σημείο σχεδόν να την ανακοινώσει ως υπουργό Υγείας.
«Η στήριξη -και σε αυτό θα επιμείνω πολύ- όλων των δομών υγείας του νομού Λασιθίου, ο οποίος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν θα διέφυγε της προσοχής σας ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις» ανέφερε, για να… καθησυχάσει αμέσως μετά τους πολίτες, πως η παρουσία της αποτελεί «εγγύηση» για τις δομές υγείας του νομού.
«Οπότε πιστεύω ότι όσοι έχετε έγνοιες για το τι θα κάνουμε για την υγεία στο Λασίθι, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Θα ασχοληθεί προσωπικά η Ειρήνη, την επόμενη μέρα, για να μεριμνήσει για όλες τις εκκρεμότητες, ώστε τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας μας, να γίνουν πάλι λειτουργικά και να μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια υγεία, όπου και αν βρίσκεται» ανέφερε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στην ομιλία του στην Ιεράπετρα την παρουσίασε με τρόπο που παραπέμπει σε πολιτευτές περασμένων δεκαετιών του πελατιακού κράτους.
Όπως ανέφερε, η Ειρ. Αγαπηδάκη «γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της υγείας. Θα έχει ρόλο να παίξει την επόμενη μέρα», με τον τρόπο που την παρουσίασε να παραπέμπει σε πολιτικάντικες συμπεριφορές περασμένων δεκαετιών, συμπληρώνοντας πως «θα ξέρετε ότι θα υπάρχει και δικός σας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τα θέματα υγείας σε όλο το Λασίθι».
«Θα έρθω στο νοσοκομείο. Κανένα νοσοκομείο δεν φεύγει. Όλες οι δομές υγείας που υπάρχουν, διατηρούνται και υποστηρίζονται. Αλλά όλοι θέλουμε καλά νοσοκομεία. Μπορεί να είναι μικρό, αλλά καλό. Να έχουμε τις απαραίτητες ειδικότητες που χρειαζόμαστε και από εκεί και πέρα έχετε και ένα μεγάλο προσόν ξέρετε» υποστήριξε ακόμα, παρότι έχει ήδη προαναγγείλλει τομές ιδιωτικοποίησης της Υγείας.