«Καμπάνες» σε πρώην στελέχη του ΥΠΕΞ για ανεκτέλεστα έργα της ΜΚΟ «Διαβαλκανική Συνεργασία»

Ποινές φυλάκισης από 3 έως 6 έτη επέβαλλε πριν από λίγες μέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε πρώην στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για αντεκτέλεστα έργα που είχε αναλάβει τη δεκαετία του 2000 η ΜΚΟ «Διαβαλκανική Συνεργασία» σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Αλβανία. Επρόκειτο για έργα όπως η κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στην Αλβανία και η «Δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Αθίγγανων στη Ρουμανία». Οι επίδικες συμβάσεις είχαν υπογραφεί το 2003.

Πρόκειται για μία από τις δεκάδες υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος την εποχή των «παχιών αγελάδων» από χρήματα που μοιράστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΜΚΟ «Διαβαλκανική Συνεργασία», ιδρύθηκε το 2001 επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ιδρυτής ήταν ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαρκόπουλος. Η ««Διαβαλκανική Συνεργασία» είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 751.964 ευρώ από το 2001 έως το 2010 μέσω της Υπηρεσίας Διαβαλκανικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Την υπηρεσία που επόπτευε τις ΜΚΟ και ουσιαστικά μοίραζε τον πακτωλό των χρημάτων που δόθηκαν την δεκαετία του 2000 δίχως κανέναν επί της ουσίας έλεγχο.

Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο την Καλή Στεφανίδου, η οποία διηύθυνε με εξαιρετικό τρόπο τη διαδικασία, καταδίκασε τον τότε επικεφαλής της ΥΔΑΣ, Νίκο Μπάζα σε φυλάκιση τριών ετών, τον τότε διευθυντή στο ΥΠΕΞ, Γεώργιο Φιλιππαίο σε φυλάκιση τριών ετών, και έναν μηχανικό που επόπτευε την κατασκευή έργων σε χώρες τον Βαλκανίων επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 6 ετών. Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι αφορούσαν κατά περίπτωση στο κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της υπεξαίρεσης. Το Δικαστήριο απήλλαξε επίσης τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτριο Δόλλη.

Η υπόθεση είχε φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης έπειτα από ενέργειες που είχαν γίνει το 2016 – 2017 από τον τότε επικεφαλής της ΥΔΑΣ, πρέσβη Νίκο Βαμβουνάκη. Όπως είχε διαπιστώσει μελετώντας τους φακέλους που τηρούνταν στην ΥΔΑΣ, τα έργα ουδέποτε ολοκληρώθηκαν σε Ρουμανία και Αλβανία.

Διαβάστε επίσης: Μελέτη «φωτιά» από Βουρλιώτη: Πως «ξεπλένεται» το «μαύρο» χρήμα μέσω ΜΚΟ – Οι μέθοδοι και οι red flags

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για τη δισέλιδη έκθεση «παρωδία» της Πυροσβεστικής – «Απόκρυψη στοιχείων από το εσπευσμένο μπάζωμα»

 

 

Ετικέτες