Καμπάνες λιτότητας

Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων έως και το 2024, έστω και στο ένα τέταρτο από όσα αγόραζε μέχρι σήμερα, τα μηνύματα όμως που αποκρύπτουν δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί, το Μέγαρο Μαξίμου και οι «σοφοί» της πλατείας Συντάγματος με τη βοήθεια των καλοπληρωμένων ΜΜΕ, αποκρύπτουν πολλές και συγκεκριμένες παραμέτρους οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της.

Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα αλλά θα το κάνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία συνιστώντας στην ελληνική κυβέρνηση αυτό ακριβώς που συνιστά αν όχι επιβάλει το τελευταίο Eurogroup. Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε μια κοινωνία η οποία βιώνει δραματικές αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα διατροφής ενώ ετοιμάζεται να περάσει αλμυρά Χριστούγεννα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας. Ηδη οι επιπτώσεις στην αγορά είναι εμφανείς με κύριο παράδειγμα τους φούρνους όπου η κίνηση είναι μειωμένη τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρυσι.

Η φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών, αποτέλεσμα των τριών μνημονίων και των μέτρων για την πανδημία, αποδεικνύεται, όσο και αν μας παραμυθιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του, από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ενώ το 2009 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης κατείχε την 14η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη, το 2019 υποβιβάστηκε στην 26η θέση που παρέμεινε και το 2020 με μόνο τη Βουλγαρία να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση.

Η λιτότητα που μας φέρνει το νέο έτος δεν μπορεί να κρυφτεί από τα παραμύθια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το Ταμείο Ανάπτυξης που το προβάλει ως «μάνα εξ ουρανού» το έχει μοιράσει ήδη στους φιλικούς της μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μόνο μια δραστική αλλαγή πολιτικής μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της πορείας της οικονομίας στο μέλλον. Αλλά αυτή την αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με τον Κυριάκο και την παρέα του.

documentonews.gr