Καμπανάκια βαράνε για την παραπαίουσα οικονομία της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες για τις πιο ευάλωτες οικονομίες μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχει η ελληνική.
Το ΔΝΤ στην έκθεση του ελεγκτικού συμβουλίου ενώ αναθεωρεί κατά 0,1 μονάδα προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη και κατά 0,2 μονάδες προς τα κάτω για το 2025 βλέπει με μεγάλο προβληματισμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς δεν βλέπει επενδύσεις και αποταμιευτικές τάσεις.
Ετσι καταρρίπτει και τα δύο επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πανηγυρίζει για επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και για δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών να αποταμιεύουν.
Ετοιμάζει μάλιστα και ένα διετές σχέδιο με έξι άξονες για τη δημιουργία αποταμιευτικής κουλτούρας με στόχο τη σύνδεση της αποταμίευσης με τη σύνταξη (sic), το εφάπαξ και γενικά την άνοδο του αποταμιευτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας.
Για τις επενδύσεις με νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι φανερό ότι βρίσκονται μόνο στο φαντασιακό του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ευφάνταστων υπουργών του.
Σχετικά με τη δυνατότητα αποταμίευσης η μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ είναι καταλυτική. Στο 60,7% των ελληνικών νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημά τους φτάνει μόνο για 19 ημέρες. Το 51,8% κάνουν περικοπές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Αποτέλεσμα το 84,8% να μην μπορούν να αποταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά και σε μια ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60 «μας λείπουν 99 δραχμές για να έχουμε ένα κατοστάρικο».
Εκεί ακριβώς έχει φέρει την ελληνική κοινωνία και πάλι μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Και όσο η κρίση στην Ευρωζώνη βαθαίνει τόσο η πλειοψηφία των πολιτών θα φτωχαίνει. Εξαιρουμένων βέβαια των φιλικών του μεγαλοεπιχειρηματιών με τις πρώην κρατικές επιχειρήσεις και τα δισεκατομύρια των κερδών.