«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για την Ευρώπη: Αύξηση των κρουσμάτων μετά από έξι εβδομάδες

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για την Ευρώπη: Αύξηση των κρουσμάτων μετά από έξι εβδομάδες

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, ύστερα από έξι εβδομάδες μείωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Βλέπουμε μια αναζωπύρωση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τα νέα κρούσματα αυξάνονται επίσης σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου τα ποσοστά είναι ήδη υψηλά», δήλωσε ο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9% για να φθάσουν λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τον περιφερειακό βραχίονα του ΠΟΥ, που είναι αρμόδιος για περίπου 50 χώρες στην Ευρώπη και έως την κεντρική Ασία.

«Αυτό βάζει τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη μείωση έξι εβδομάδων στα νέα κρούσματα, με πάνω από το ήμισυ της περιοχή μας να καταγράφει αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο Κλούγκε.

«Οι συνεχιζόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία μας και τους υγειονομικούς εργαζομένους μας αντιμετωπίζονται με πράξεις ιατρικής αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων γειτόνων. Ωστόσο, ένα χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, τα υγειονομικά μας συστήματα δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Κλούγκε σε δημοσιογράφους.

Για τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να «επιστρέψουν στα βασικά» για να παλέψουν απέναντι στον ιό και τα παραλλαγμένα στελέχη του, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς.

«Χρειαζόμαστε να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας», δήλωσε.

Από τις συνολικά 53 χώρες που ανήκουν σε αυτόν τον περιφερειακό βραχίονα του ΠΟΥ, οι 45 έχουν ξεκινήσει την εμβολιαστική τους εκστρατεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19 και το 5,4% έχει λάβει τουλάχιστον τη μία.

Ο Κλούγκε δήλωσε επίσης ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες που υπονομεύουν τον παγκόσμιο μηχανισμό προμήθειας εμβολίων COVAX, αλλά έχουν επίσης την ευθύνη να εμβολιάσουν γρήγορα τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.

Τις τελευταίες ημέρες, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν εμβόλια από τη Ρωσία ή την Κίνα που δεν έχουν ακόμα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρακάμψουν την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων.

Ο μηχανισμός COVAX, που έχει τη στήριξη του ΠΟΥ και απευθύνεται σε αναδυόμενες χώρες, είναι «ο μοναδικός παγκόσμιος μηχανισμός για να υπάρχει ίση πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε ο Κλούγκε σε δημοσιογράφους. «Αυτό που θα θέλαμε να αποφύγουμε προφανώς είναι οι όποιες διμερείς συμφωνίες να πλήξουν ή να αποτελέσουν εμπόδιο για τον COVAX, που μόλις ξεκινά τις διανομές σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο η διεθνής αλληλεγγύη δεν έρχεται σε αντίθεση με την εθνική ευθύνη, πρόσθεσε ο Κλούγκε, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των εργαζομένων της πρώτης γραμμής.

Documento Newsletter