Καμπανάκι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Χρυσά διαβατήρια και χρυσές βίζες

Το χθεσινό καμπανάκι ή μάλλον καμπάνα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με το οποίο στην ουσία «καταδικάστηκε» η Μάλτα για την απόδοση υπηκοότητας σε πλούσιους, κυρίως ολιγάρχες και επίσης κυρίως Ρώσους είναι και μήνυμα προς άλλες χώρες που χρησιμοποιούν άλλες πρακτικές όπως τις χρυσές βίζες.

«Ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να δίνει την υπηκοότητά του –και στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή υπηκοότητα– με αντάλλαγμα προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Προηγήθηκε το αίτημα της Κομισιόν καθώς η Μάλτα έδινε σε «επενδυτές» υπό προϋποθέσεις μαλτέζικη υπηκοότητα και επομένως και ευρωπαϊκή.

Εννοείται πως η Μάλτα απειλείται με κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση καθώς –σύμφωνα με την απόφαση – «εμπορευματοποιεί την υπηκοότητα της ΕΕ και το δικαίωμα διαμονής …δημιουργώντας ως εκ τούτου κινδύνους διαφθοράς ξεπλύματος χρήματος».

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πιο έξυπνες στις κινήσεις τους, αλλά με τα ίδια στην ουσία αποτελέσματα: Τη διαμονή σε χώρα της Ε.Ε., την ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σέγκεν και επίσης της επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όλη η διαδικασία της «χρυσής βίζας» ή του «χρυσού διαβατηρίου» ήταν στην ουσία – και παραμένει- μια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ αυτών των χωρών και η Κύπρος και η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: «Όχι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας

Η «χρυσή βίζα» έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα απαγόρευσης ή προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την πλευρά της Κομισιόν.

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Κομισιόν είχε αντιδράσει και είχε καλέσει όλα τα κράτη να καταργήσουν αμέσως κάθε πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής σε επενδυτές, με τη Μόσχα τότε να αντιδρά και να απειλεί με αντίποινα διά στόματος του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις να περιορίζουν τα προγράμματα αυτά που έβρισκαν συχνά ανταπόκριση σε Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες.

Οι χώρες πάντως –μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και η Ελλάδα– προσαρμόστηκαν αφού «ξέφυγαν» με τη χορήγηση άδειας παραμονής και όχι υπηκοότητας ενώ παράλληλα εξήγγειλαν σοβαρούς ελέγχους, κάτι που συχνά εναπόκειται στις χώρες αυτές.

Στην Ελλάδα η «χρυσή βίζα» βρήκε αρκετή ανταπόκριση με τις αγορές ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων τουριστικών καταλυμάτων) για να αποκτήσουν έναν τόπο διαμονής με συχνά παράλληλο στόχο το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η άδεια διαμονής πάντως τους δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης εντός των χωρών της συνθήκης του Σέγκεν.

Διαβάστε επίσης: Αγορά ακινήτων: Πώς τα νέα όρια για Golden Visa και βραχυχρόνια μίσθωση αλλάζουν τα δεδομένα

Σημειώνεται πως το άτομο που λαμβάνει τη χρυσή βίζα μπορεί να συνοδεύεται (υπό προϋποθέσεις) και από την οικογένειά του/της. Η άδεια διαμονής ανανεώνεται εφόσον παραμένουν οι προϋποθέσεις και η ιδιοκτησία στην κυριότητά του. Σημειώνεται πως υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

Αν και στην περίπτωση της Ελλάδα οι Κινέζοι έχουν τη μερίδα του λέοντος και ακολουθούν Τούρκοι και Ρώσοι, οι επιπτώσεις εμφανίζονται και στις τιμές και στη δυνατότητα εξεύρεσης κατοικίας. Εξάλλου δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Και η Ισπανία έχει τεράστιο πρόβλημα με τον Ισπανό πρωθυπουργό να ανακοινώνει την αύξηση των φόρων στην αγορά ακινήτων για τους ξένους «επενδυτές».

Διαβάστε επίσης: Η Ισπανία απαντά στην κρίση στέγασης – Ο Πέδρο Σάντσεθ επιχειρεί να βάλει τέλος στην Golden Visa

Η Ελλάδα αντίθετα έχει ήδη αυξήσει από το 2024 τα απαιτούμενα ποσά για την αγορά ακινήτου που οδηγούν στη χρυσή βίζα θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την στεγαστική πολιτική, κάτι που δεν αποδείχθηκε στην πράξη και το σοβαρό πρόβλημα παραμένι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα, μετά τη σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκμέρ Ιμάμογλου δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ανέφερε ότι αυξήθηκε το αίτημα ελληνικής χρυσής βίζας από τούρκους επιχειρηματίες. Η χώρα μάλιστα αποτελεί και την πρώτη επιλογή των εύπορων Τούρκων επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά εξαιτίας μου δεν θα το κάνει

Οι συνεργασίες στην Κεντροαριστερά μπορούν να περιμένουν – O ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για το συνέδριo

Ανατροπή νταλίκας στη Λεωφόρο Αθηνών – Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα (Video)

Χάος στο Πέισερς – Μπακς: Έντονος διάλογος Γιάννη με τον πατέρα του Χαλιμπέρτον, σύρραξη στο παρκέ (Videos)