«Καμπανάκι» στο Θριάσιο: Θετικός στον κορονοϊό ασθενής στην ψυχιατρική κλινική

«Καμπανάκι» στο Θριάσιο: Θετικός στον κορονοϊό ασθενής στην ψυχιατρική κλινική

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο έπειτα από θετικό κρούσμα κορονοϊού στην ψυχιατρική κλινική. Όπως τονίζουν, πολλοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

«Το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε νοσηλευόμενο ασθενή στην Ψυχιατρική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά τις σοβαρότατες ευθύνες κυβέρνησης και διοικήσεων της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην κλινική..», διαμηνύει το σωματείο των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Θετικό κρούσμα σε ασθενή στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου, όπου επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες λόγω του συνωστισμού ασθενών.

Το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε νοσηλευόμενο ασθενή στην Ψυχιατρική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά τις σοβαρότατες ευθύνες κυβέρνησης και διοικήσεων της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην κλινική..

Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός ότι τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά έχει φτάσει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς, μετά από εφημερία.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των γιατρών της κλινικής, της ΟΕΝΓΕ και του Σωματείου μας για την επικίνδυνη κατάσταση, όχι μόνο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του συνωστισμού αλλά και αυξήθηκε ο αριθμός των εφημεριών της κλινικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη εφημερία της κλινικής, αν και είχε ειδοποιηθεί ο αναπλ.. Διοικητής του νοσοκομείου και η αναπλ. Διοικήτρια και υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας της 2η ΥΠΕ για την κατάσταση της κλινικής (που ξεκίνησε την εφημερία με 5 ασθενείς σε ράντζα), δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο ενώ και η απάντηση του ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ ήταν ότι θα συνεχισθεί η εφημερία της κλινικής και η εισαγωγή και νέων ασθενών. Αποτέλεσμα είναι η κλινική να φτάσει να νοσηλεύει 30 ασθενείς (από τους οποίους 12 σε ράντζα) μέσα στις προαναφερθείσες επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού.

Η κατάσταση αυτή που συνεχίζεται για χρόνια, έχει οδηγήσει το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Προφανώς ο «συνωστισμός» ασθενών στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικής δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μαζί με την γιγάντωση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έκλεισαν και διατήρησαν κλειστά δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια και η ανεργία υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής.

Ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

να ανασταλεί η εφημερία της κλινικής, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών

► να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές

► να ενισχυθεί άμεσα η κλινική με μόνιμο προσωπικό και να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη μεταστέγαση της σε καταλληλότερο χώρο.

► να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες

► να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προατατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους

► να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης Φεργάδη Άννα  

Ετικέτες

Documento Newsletter