«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ κατά Ελλάδος: «Ανησυχία» για την έλλειψη ερευνών και διώξεων για δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων

Την έντονη «ανησυχία του» εκφράζει σε έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών, ενώ παράλληλα βγάζει κίτρινη «κάρτα» προς την ελληνική κυβέρνηση για το σημερινό πλαίσιο προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων και ζητεί να διασφαλιστεί η προστασία τους από τυχόν «αντίποινα». Κάτι που όχι μόνο δεν έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά αντίθετα έχει «κυνηγήσει» ανελέητα τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, κάτι που από ότι φαίνεται δεν περνά απαρατήρητο.

Όπως επισημαίνεται ο «εντοπισμός και επιβολή» του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων στη χώρα μας, απαιτεί «βελτίωση», κάτι που αποτελεί «καμπανάκι» προς την ελληνική κυβέρνηση δεδομένης και της στάσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κορυφαίων υπουργών στην υπόθεση Novartis.

«Παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ πριν από περισσότερα από 24 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταδίκες για δωροδοκίες αλλοδαπών αξιωματούχων» επισημαίνεται ενώ υπογραμμίζεται ότι απαιτείται γενική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη των νομικών προσώπων.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της «φάσης 4» της εφαρμογής από την Ελλάδα της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές. Η έκθεση αποτελεί μέρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για την τέταρτη φάση παρακολούθησης της δωροδοκίας, που ξεκίνησε το 2016. Η Φάση 4 εξετάζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις και τα θετικά επιτεύγματα της αξιολογούμενης χώρας.

«Κόλαφος» οι συστάσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες

H Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ προχώρησε σε μία σειρά από συστάσεις στη χώρα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων:

Μολονότι χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για την εφαρμογή της Σύμβασης και των συναφών μέσων, η Ομάδα Εργασίας έκανε μια σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της ικανότητάς της για την καταπολέμηση της ξένης δωροδοκίας, μεταξύ των οποίων:

– Να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των ερευνών και των διώξεων σε περιπτώσεις δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων

– Να βελτιώσει βασικά στοιχεία του νομικού του πλαισίου, ιδίως τις κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και το καθεστώς ευθύνης νομικών προσώπων·

– Να εφαρμόσει νομοθεσία που παρέχει

– Εφαρμογή νέας νομοθεσίας που παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα στους καταγγέλλοντες που καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματούχων και ειδικότερα στην ενίσχυση της προστασίας του από πιέσεις πολιτικής φύσεως

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης θετικές εξελίξεις, όπως η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας σε σχέση με τη διαφθορά.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση στον παρακάτω σύνδεσμο 

ekthesi-oosa

 

Ετικέτες