«Καμπανάκι» Λινού για τον κορονοϊό: Δεν έπρεπε να είχαμε σταματήσει τα μέτρα

Για τον κορονοϊό, που όσο και αν κάνουμε πως δεν υπάρχει, παράγει συνεχώς νέες υποπαραλλαγές, μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ενώ σημείωσε πως δεν θα έπρεπε να έχει σταματήσει η χρήση μάσκας καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες.

Όπως εξήγησε η ίδια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κορονοϊός παράγει υποπαραλλαγές με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που τις παρακολουθεί και προσπαθεί να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα και σημείωσε πως αυτή την περίοδο έχουν εμφανιστεί «δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, η BQ1 και η BQ1.1 που σε άλλες χώρες έχουν αρκετή έξαρση. Υπάρχει και αυτή που είχε ονομαστεί “Κένταυρος” και υπάρχει στην Ευρώπη, όχι ακόμη στις ΗΠΑ» και προκαλούν ανησυχία. Σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «στις ΗΠΑ μπορεί να είναι και το 20% του συνόλου».

Σχετικά με τα συμπτώματα αλλά και την βαριά νόσηση ανέφερε πως «δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα… ξέρουμε ότι στις δύο πρώτες τα αντιιικά φάρμακα επιδρούν θετικά, αλλά “δεν πιάνουν” τα μονοκλωνικά… Η “πέμπτη δόση” του εμβολίου για τον κορονοϊό μας καλύπτει εν μέρει, βοηθάει λίγο στο να μην νοσήσει σοβαρά κάποιος, αλλά όχι πλήρως».

Εξάλλου, για την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης τους επόμενους μήνες και την σύσταση να εμβολιαστούν «όλοι», η κα Λινού είπε ότι «αυτό αφορά και τα μικρά παιδιά από έξι μηνών και πάνω. Υπήρχε σαν οδηγία και παλαιότερα, αλλά δεν το πολυτηρούσαμε στην Ελλάδα, σε άλλες όλα τα παιδιά εμβολιάζονταν».
«Τα πολύ μικρά παιδιά, όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους, δεν έχουν εκτεθεί στην γρίπη, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Τώρα που δεν φοράμε μάσκες, μπορεί να έχουμε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες», προειδοποίησε η κα Λινού. Θα έπρεπε να έχουν συνεχιστεί οι καμπάνιες για την χρήση μάσκας, όπως χρειάζεται επειγόντως και καμπάνια για τον εμβολιασμό. «Με το να λέμε “πέρασαν όλα” δεν πέρασαν όλα, δυστυχώς», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.