«Καμπανάκι» για τη δραματική έλλειψη αίματος: «Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από την Ελβετία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

«Καμπανάκι» για τη δραματική έλλειψη αίματος: «Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από την Ελβετία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας είναι τεράστια, όπως τεράστια είναι και τα προβλήματα που δημιουργεί. Χιλιάδες ασθενείς των οποίων η ζωή εξαρτάται από την αιμοκάθαρση κινδυνεύουν καθημερινά, ενώ πολλά χειρουργεία αναβάλλονται.

Εντωμεταξύ, η ανάγκη για αίμα δεν μπορεί να καλυφθεί από τους εθελοντές αιμοδότες με αποτέλεσμα να εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, το οποίο διατίθεται όλο στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

Δραματική έκκληση για αίμα κάνει η ΠΟΕΔΗΝ με σχετική ανακοίνωσή της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα με την κάλυψη αναγκών αίματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου:

«Έλλειψη αίματος. Λύση η αύξηση συλλογής αίματος και η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος. Στη χώρα μας έχουμε τεράστια έλλειψη αίματος με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις στη μετάγγιση αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, αναβολή χειρουργείων κ.α. Σε ετήσια βάση μεταγγίζουμε 550.000 μονάδες (φιάλες) αίματος, όσο ακριβώς συλλέγουμε χωρίς να καλύπτουμε τις ανάγκες. Επίσης εισάγουμε 20.000 μονάδες αίματος κατ έτος από την Ελβετία που διατίθεται όλο διαχρονικά στο νοσοκομείο Αγίας Σοφίας για τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ανηλίκων και ενηλίκων του Νοσοκομείου Αγία Σοφία.

Οι ενήλικες συνεχίζουν αιμοκάθαρση στο Αγία Σοφία γιατί ξεκίνησαν από παιδιά και εκεί γνωρίζουν το ιστορικό τους. Δεν γίνονται άλλες εισαγωγές αίματος καθ ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Το αίμα από την Ελβετία εισάγεται από τη δεκαετία του 1970 όταν σταμάτησε ο θεσμός των αιμοδοτών επί πληρωμή στη χώρα μας. Πρωτοτυπία είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουμε κεντρική διαχείριση του αίματος. Επιβεβλημένο να δοθεί η κεντρική διαχείριση στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (ΕΚΕΑ).

Σήμερα 96 νοσοκομεία στη χώρα διαθέτουν τράπεζα αίματος και τμήματα μεταγγίσεων. Με το αίμα που συλλέγουν από αιμοδότες καλύπτουν τις ανάγκες τους. Όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες απευθύνονται στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ή σε άλλες αιμοδοσίες νοσοκομείων για προμήθεια αίματος. Η συλλογή αίματος χρειάζεται συντονισμό. Το αίμα συντηρείται από 35 έως 42 ημέρες και οι αιμοδότες μπορούν να δώσουν αίμα ανά τρίμηνο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί ο καθένας να καλεί για συλλογή αίματος το οποίο μπορεί να μην χρειάζεται και μετά για ενάμιση μήνα μέχρι να μπορούν να ξαναδώσουν αίμα οι αιμοδότες να υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Πρωτοτυπία στην Ευρώπη είναι οι ασθενείς για να κάνουν χειρουργική επέμβαση να καλούνται να φέρουν αίμα στο νοσοκομείο. Θα έπρεπε γι’ αυτό να φροντίζει το νοσοκομείο μέσω του κεντρικού διαχειριστή. Από τα αξιοσημείωτα στη χώρα μας είναι ότι όσο αίμα και εάν συλλέξουμε κατ έτος το καταναλώνουμε και πάλι έχουμε μεγάλη έλλειψη. Σε αυτό πέραν όσων επισημάναμε φταίνε οι παθογένειες του συστήματος. Λίστες χειρουργείων, στελέχωση, πρωτοβάθμια περίθαλψη για έγκαιρη αντιμετώπιση κ.α.

Θα πρέπει πάνω από όλα να ληφθούν μέτρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για αύξηση των αιμοδοτών. Κάθε καλοκαίρι λόγω διακοπών των αιμοδοτών αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα με έλλειψη αίματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να οργανώνονται αιμοδοσίες με κινητές μονάδες σε όλα τα σημεία της χώρας. Καλούμε όλους τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Σώζουν ζωές».

Ετικέτες

Documento Newsletter