«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας πως θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και τελικά ίσως επιστρέψει ως μπούμερανγκ στις ΗΠΑ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ. Ο παγκόσμιος οργανισμός στην έκθεσή του αναφέρει πως ένα επικείμενο κύμα δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις επενδύσεις και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι αν και οι δασμοί, οι φορολογικές περικοπές και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν τελικά να αποτύχουν.

Η προοπτική επιβολής υψηλότερων φόρων στις εισαγωγές στις ΗΠΑ ανησυχεί πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, διότι θα καταστήσει ακριβότερη την πώληση των προϊόντων τους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό μέρος του οικονομικού οράματος του Τραμπ -τους θεωρεί ως έναν τρόπο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προστασίας των θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων- και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στο μπλοκ των εννέα κρατών των BRICS, εάν δημιουργήσουν ένα νόμισμα που θα ανταγωνίζεται το δολάριο ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη που θα ακολουθηθεί από μια πτώση και θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ως ασφαλές στοίχημα.

Εκτός από την αναβάθμιση των προοπτικών του για το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η βρετανική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Η βελτιωμένη πρόβλεψη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην καγκελάριο Ρέιτσελ Ριβς, η οποία αντιμετώπισε πιέσεις σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις της αυτή την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία είχε μείνει στάσιμη.

Οι Εργατικοί έχουν θέσει την ανάπτυξη ως βασικό τους στόχο, αλλά η Ριβς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να κάνει περισσότερα για να αναπτύξει την οικονομία μας», προκειμένου να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο.

Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πέρυσι ασθενέστερη ανάπτυξη από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός.

Απαντώντας στην έκθεση του ΔΝΤ, ο Ριβς υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη οικονομία της G7, εκτός από τις ΗΠΑ, στην οποία αναβαθμίστηκε η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2025.

Οι προβλέψεις δεν είναι ποτέ απόλυτες, δεδομένων των πολλών παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη – από τη γεωπολιτική μέχρι τις καιρικές συνθήκες. Αλλά τέτοιες εκθέσεις μπορούν να δείξουν τη σωστή κατεύθυνση, ιδίως όταν εναρμονίζονται με άλλες προβλέψεις.

Το ΔΝΤ προέβλεψε «σταθερή, αν και ισχνή» παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% τόσο το 2025 όσο και το 2026, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,7%.

Η πρόβλεψή του για το 2025 παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη, κυρίως επειδή αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η επικείμενη άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην ενότητα για τους κινδύνους στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Όταν ήταν τελευταία φορά στην εξουσία, ο Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και η πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε σε τιτανομαχίες δασμών με την ΕΕ.

Αυτή τη φορά, ο Τραμπ πρότεινε δασμούς 10% στις παγκόσμιες εισαγωγές, δασμούς 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα.

Προειδοποιεί ότι μια πληθωριστική αμερικανική έκρηξη θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια πιθανή έκρηξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να «αποδυναμώσει το ρόλο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο».

Οι επενδυτές θεωρούν τους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου ως ένα από τα ασφαλέστερα δυνατά στοιχήματα, επειδή τα ομόλογα – τα οποία είναι κάτι σαν IOU – υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, εάν η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις μειωθεί υπερβολικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανεξέλεγκτο δολάριο που θα μπορούσε να απορροφήσει χρήματα από τις αναδυόμενες οικονομίες, συμπιέζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η συνέχιση των απελάσεων παράνομων μεταναστών από τον Τραμπ θα μπορούσε να «μειώσει μόνιμα τη δυνητική παραγωγή» και επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, δήλωσε ότι η «τεράστια αβεβαιότητα» σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές του Τραμπ επηρεάζει ήδη τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν το εμπόριο και να συμπιέσουν την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

Η τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% το 2025, η οποία θα ήταν η ασθενέστερη επίδοση από το 2019, εκτός από την απότομη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Κόβιντ.

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο Χανιά: Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ζητά η οικογένεια του 22χρονου Παναγιώτη

Τέμπη: Συμπληρωματική αναφορά Κοκοτσάκη «σφραγίζει» το έγκλημα – Πώς οι υδρογονάνθρακες έκαψαν επιζώντες επιβάτες

Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς υπέγραψαν τη συμφωνία – Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση Νετανιάχου

Καιρός: «Μίνι Αλκυονίδες» το Σαββατοκύριακο – Πότε φτάνει στη χώρα το «σιβηρικό ψύχος»

«Ασπιρίνες», βραχιολάκια και… καθρεφτάκια από Αδωνη

Νερό και ρεύμα βορά στην αισχροκέρδεια

Ετικέτες

Documento Newsletter