O πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μετριάσει τις «καταστροφικές επιπτώσεις».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών και προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο.
Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. Όπως είπε, βρίσκεται σε «εντατική επαφή» με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να προσπαθήσει να βρει μια λύση.
«Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές απαιτήσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία», είπε σχετικά με τις συζητήσεις του με τη Μόσχα, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας», πρόσθεσε.
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων, σιταριού και άλλων εμπορευμάτων και από τις δύο χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μαζί τα αντιμαχόμενα έθνη παράγουν το 30% του σιταριού του κόσμου.
Πριν από την εισβολή τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία θεωρούνταν το παγκόσμιο καλάθι του ψωμιού, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων το μήνα μέσω των λιμανιών της – 12% του σιταριού του πλανήτη, 15% του καλαμποκιού και τη μισή παραγωγή από το ηλιέλαιο.
Αλλά με τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και άλλων αποκομμένων περιοχών από τα ρωσικά πολεμικά πλοία, ο εφοδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω χερσαίων διαδρομών που είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.