Καμπαγιάννης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι»

Καμπαγιάννης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι»
Δίκη της "Χρυσής Αυγής" σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την προσπάθεια των καταδικασμένων χρυσαυγιτών, που δικάζονται τώρα στο Εφετείο, να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη αλλαγή του νόμου για τη δημοσιότητα των δικών, ώστε να διακόψουν την άμεση πληροφόρηση για τη δίκη, καυτηριάζει ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης με ανάρτησή του στο facebook.

Στο Εφετείο υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα σε δικηγόρους χρυσαυγιτών που ζήτησαν να σταματήσει η μετάδοση της δίκης στο διαδίκτυο από το παρατηρητήριο Golden Dawn Watch και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, που όπως ήταν λογικό επιμένουν στη δημοσιότητα της δίκης.

Υπέρ της υπεράσπισης της δημοσιότητας έχουν ταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, όπως και πολλοί νομικοί που υπερασπίζονται το άρθρο 93 του Συντάγματος.

Ακόμη ο κ. Καμπαγιάννης συνδέει την σημερινή προσπάθεια απαγόρευσης μετάδοσης της δίκης με την αναμενόμενη δίκη του εγκλήματος των Τεμπών.

Διαβάστε σχετικά: «Πυρά» ΠΟΕΣΥ για τη διάταξη Φλωρίδη που περιορίζει την δημοσιογραφική κάλυψη δικών – Τον καλεί να την αποσύρει

Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμη που δημοσιεύτηκε η νέα διάταξη για τη δημοσιότητα των δικών ότι σκοπός είναι να πέσει μαύρο στα Παρατηρητήρια και στο ζωντανό δικαστικό ρεπορτάζ από το ποινικό ακροατήριο. Μετά τις αντιδράσεις, ο Φλωρίδης δήλωσε ότι “βλέπουμε φαντάσματα” και ότι ο θόρυβος “είναι για το τίποτα”.

Σήμερα στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch. Η επιχειρηματολογία τους ήταν εντελώς αντιφατική: από το ότι γίνεται λέξη προς λέξη αναμετάδοση με ταυτόχρονη ανάρτηση στο Twitter και άρα γίνεται χρήση ειδικού λογισμικού μέχρι το ότι η αναμετάδοση είναι ελλιπής και πιθανά προκατειλημμένη. Κοινός τόπος ήταν η αλλαγή του νόμου: από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέντραρε, δεν υπήρχε λόγος ο Μιχαλολιάκος να μην αρπάξει την ευκαιρία να σκοράρει το γκολ.

Αφού άκουσε τη νομική επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να καταγραφεί το αίτημα στα πρακτικά και να αποστείλει αυτά στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες. Με την απόφαση αυτή, η αποβολή του Παρατηρητηρίου προς ώρας αποφεύχθηκε. Η αποστολή ωστόσο των πρακτικών στην Εισαγγελία θα σημάνει πιθανότατα προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση παραβίασης της νέας διάταξης από το Παρατηρητήριο. Είμαστε, δηλαδή, αντιμέτωποι με μια πιθανή ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι, αν και η πρωτοβουλία είναι δημοσιογραφική, οι εκτελούσες χρέη παρατηρητή στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι δικηγόροι.

Η μάχη για την περιφρούρηση της δημοσιότητας, τόσο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όσο και σε άλλες πολύκροτες δίκες, είναι μπροστά μας. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η ΠΟΕΣΥ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη νέα διάταξη. Η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κωλυσιεργεί στην έκδοση απόφασης, αν και οι σύμβουλοι της Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή έχουν θέσει το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή.

Το μαύρο στη δημοσιότητα των ποινικών δικών προθερμαίνεται.

Ας σκεφτούμε την επικείμενη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: μήπως θέλει να ρίξει και εκεί μαύρο η κυβέρνηση; Ποιον εξυπηρετεί το μαύρο στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης;

———-

Μια σύντομη αποτύπωση της σημερινής παρέμβασής μου ενάντια στο αίτημα αποβολής του GoldenDawnWatch με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου:

“Οποιαδήποτε απόφαση πάρετε θα πρέπει να ληφθεί με βάση τον συνταγματικό κανόνα του άρθρου 93 παρ. 2, που είναι η δημοσιότητα, με την απαγόρευση να συνιστά εξαίρεση. Το ίδιο προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και την ΕΣΔΑ και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Και αυτή η δημοσιότητα έχει τεθεί προς όφελος του κατηγορουμένου. Και οι κατηγορούμενοι το ζητούσαν αυτό, δηλαδή και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη πριν ξεκινήσει η δίκη.

Και σας διαβάζω τη δήλωση Μιχαλολιάκου πριν ξεκινήσει η δίκη: “Έχω ξεκαθαρίσει ότι επιθυμώ η δίκη μας να γίνει… χθες. Να έχει τηλεοπτική κάλυψη και να δει όλη η Ευρώπη σελίδα-σελίδα τη δικογραφία φιάσκο. Η αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι ανακριτικό γραφείο Κλάπα ή Ντογιάκου που λειτουργεί επί του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό το βάσανο ερωτήσεων στους διαδίκους. Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία συγκάλυψης, και να μην προβάλλουν την αλήθεια, αλλά σας ενημερώνω ότι περισσότεροι από 150 συνάδελφοί σας από ευρωπαϊκά δίκτυα τηλεόρασης έχουν ζητήσει από το κόμμα μας να είναι παρόντες στη δίκη αυτή. Θα τους το απαγορεύσουν;”.

Αυτά έλεγε ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος πριν ξεκινήσει η δίκη το 2015, στη συνέχεια βέβαια τα γύρισε. Όσον αφορά τη διάταξη την καινούργια: Είναι μια διάταξη που πρέπει να ερμηνευτεί από το δικαστήριό σας. Προσθέτει το διαδίκτυο στην απαγόρευση μετάδοσης ήχου και εικόνας. Και αναφέρεται και σε ειδικό λογισμικό που μετατρέπει τον ήχο σε κείμενο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνο η απαγόρευση η ραδιοτηλεοπτική αλλά υπάρχει και η απαγόρευση του live streaming, να πατήσει κάποιος και να δείχνει την εικόνα ή και τον ήχο από το τι συμβαίνει στην αίθουσα. Όπως επίσης απαγορεύει τη live απομαγνητοφώνηση. Αυτό απαγορεύει η συγκεκριμένη διάταξη. Λόγω των αντιδράσεων, έκανε διευκρινιστική δήλωση ο Υπουργός και είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ στις 12/7/2024: «προσθέσαμε την απαγόρευση μετάδοσης μέσω ίντερνετ μέσω λογισμικών και πλατφορμών».

Δεν αφορά, λοιπόν, και δεν μπορεί να αφορά η απαγόρευση τη γραπτή ανταπόκριση και το ρεπορτάζ από την αίθουσα. Τι σημαίνει αυτό; Η καταγραφή από δημοσιογράφο ή παρατηρητή σε χαρτί ή σε υπολογιστή και η στη συνέχεια αναμετάδοση. Οποιαδήποτε απαγόρευση γραπτής αναμετάδοσης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Όσον αφορά το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο, επειδή γνωρίζει ότι πρέπει να έχει αυξημένα εχέγγυα, παρότι συγκροτήθηκε από δημοσιογράφους, επιλέχθηκε να καταγράφεται η διαδικασία από δικηγόρους. Η συνάδελφος, που είναι δίπλα μου και καταγράφει τη διαδικασία, είναι δικηγόρος. Δεν αφορά η συγκεκριμένη διάταξη γραπτή μετάδοση, αλλά μετάδοση ήχου και εικόνας. Να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης”».

Διαβάστε σχετικά:

Καυγάς Πολάκη και Άδωνη: «Κάτσε κάτω, ουστ» – Ο διάλογος στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά 90% έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων αντί για 33% που νομοθετεί η ΝΔ

ΚΚΕ: Με πολιτικές επιλογές έχουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας μόνιμα τεράστια κερδοφορία, στις πλάτες του λαού

Documento Newsletter