Καμπαγιάννης για Πέραμα: «Ζέχνει ρατσισμό» η αμφισβήτηση του ρόλου του 14χρονου (Video)

Καμπαγιάννης για Πέραμα: «Ζέχνει ρατσισμό» η αμφισβήτηση του ρόλου του 14χρονου (Video)

Για την αιματηρή καταδίωξη του Περάματος όπου ο 18χρονος Ρομά Νίκος Σαμπάνης δέχθηκε βροχή από σφαίρες από τους 7 αστυνομικούς που εμπλέκονται στη φονική καταδίωξη στο Πέραμα, μίλησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει μη προφυλακιστέους τους επτά συγκεκριμένους αστυνομικούς.

«Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο για τον τρόπο με τον οποίο οι επτά αστυνομικοί της ΔΙΑΣ άνοιξαν πυρ κατά ανήλικων άοπλων Ρομά στο Πέραμα, σκοτώνοντας το Νίκο Σαμπάνη», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Ο ισχυρισμός των κατηγορούμενων ότι εμφανίστηκε ένας “τυχαίος” 14χρονος που ανέλαβε επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας, ζέχνει ρατσισμό», είπε ο κ. Καμπαγιάννης σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του δικηγόρου τους Αλ. Κούγια. «Τι λέει στην πραγματικότητα; Ότι είναι μία “μάζα” οι Ρομά, που έστειλαν έναν “δικό τους” και εμφανίστηκε για να αναλάβει επτά κακουργήματα. Μόνο επειδή οι εντολείς μας και θύματα στην συγκεκριμένη υπόθεση ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορούσε να εκτοξευτεί. Είναι αδιανόητο σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Θα αποδειχθεί φυσικά, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Αυτό το πράγμα που λέγεται μολύνει τον δημόσιο διάλογο».

Το αν οι αστυνομικοί που είχαν ήδη αναφέρει στις επικοινωνίες τους ότι στο όχημα επέβαιναν «αθίγγανοι» είχαν ρατσιστικά κίνητρα που οδήγησαν στον καταιγισμό πυρών, το φόνο του ενός και τον τραυματισμό δεύτερου, «ζητάμε να διερευνηθεί», σημείωσε ο κ. Καμπαγιάννης. Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι «όταν έχεις τέτοια πραγματικά περιστατικά, που “βοούν” ότι υπάρχει υπέρβαση και αυθαιρεσία και δολοφονία, πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο. Σκυλί να σου επιτεθεί, 36 σφαίρες δεν του ρίχνεις. Εδώ είναι σαφές ότι υπάρχει εμπάθεια στη δράση της Αστυνομίας που είναι εκτός νομιμότητας. Οι συγκεκριμένες ομάδες ΔΙΑΣ τελούν εκτός νομιμότητας. Είναι αυτονομημένες από το κέντρο, παραβιάζουν εντολή. Γι’ αυτό δεν μπορούν να επικαλούνται την νομιμότητα. Γι’ αυτό δεν μπορούν να συνεχίσουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να είναι στο Σώμα, ανεξάρτητα από το τι αποφάσισε η Δικαιοσύνη για την προφυλάκιση. Η απόφαση για διαθεσιμότητα είναι απόφαση πολιτική, του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ».

Τα τρία πραγματικά περιστατικά που παρέθεσε ο κ. Καμπαγιάννης είναι τα παρακάτω:

  • 36 κάλυκες, άρα τουλάχιστον 36 σφαίρες που έχουν πέσει, προκειμένου δήθεν να ακινητοποιήσουν το όχημα, να σκάσουν τα λάστιχά του. Επτά αστυνομικοί πυροβολούν με 36 σφαίρες τα τέσσερα λάστιχα και σκάνε ένα. Ενώ αντίθετα στον θώρακα του Νίκου Σαμπάνη που εκπροσωπώ την οικογένειά του, βρίσκονται 3 πύλες εισόδου σφαίρας. Άρα, ρίχνουν στα λάστιχα και πετυχαίνουν θώρακα. Αυτό είναι το ένα πραγματικό περιστατικό».
  • ο καταιγισμός πυροβολισμών των αστυνομικών της ΔΙΑΣ γίνεται σε κατοικημένη περιοχή, «είναι γεμάτη η γειτονιά με σφαίρες»
  • παραβιάζεται εντολή ρητή που δίνεται επί πολλές φορές από το Κέντρο Επιχειρήσεων σε όλες τις ομάδες -δεν είναι σωστό ότι αφορά μία ή δύο

Σε αυτά όπως υπογράμμισε προστίθεται «το ψεύδος της ΕΛΑΣ ότι υπάρχουν τραυματίες, όταν αποδεικνύεται και από τα ηχητικά και από τις διαβιβάσεις ότι δεν υπάρχουν τραυματίες».

Έθεσε επίσης το ζήτημα της ανηλικότητας «λόγω της διαρροής της ΕΛΑΣ περί 20χρονου, που προέβαλαν κανάλια και ΜΜΕ. Έχω την ληξιαρχική πράξη γέννησης του Νίκου Σαμπάνη διαθέσιμη για όποιον τη ζητήσει. Είναι γεννημένος το 2003, ήταν 18 χρονών. Ήταν σαφέστατο ότι ήταν ανήλικοι μέσα στο αμάξι, σαφέστατο ότι ήταν άοπλοι. Κανένας δεν έχει ισχυριστεί το αντίθετο. Έχουμε 36 σφαίρες κατά άοπλων ανήλικων ατόμων, χωρίς καν εκείνη την ώρα να γνωρίζουν οι αστυνομικοί ότι το όχημα είναι κλέμένο. Γιατί δεν είχε δηλωθεί ακόμα ως κλεμένο. Γι’ αυτό δόθηκε η εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μία τέτοια καταδίωξη μόνο επειδή δεν σταμάτησαν σε σήμα».

«Ακόμη και αν είχαν κλέψει ένα αυτοκίνητο, υπάρχει η Δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να συλληφθούν, να πάνε στον δικαστή και τον εισαγγελέα. Δεν είναι δυνατόν ο αστυνομικός που συλλαμβάνει να είναι ταυτόχρονα δικαστής, εισαγγελέας και εκτελεστής θανατικής ποινής, που έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και περηφανευόμαστε γι’ αυτό», όπως τόνισε.

Για το επιχείρημα ότι αντέδρασαν με πυρά επειδή απειλήθηκε η ζωή τους από το όχημα και τον οδηγό, ο κ. Καμπαγιάννης επανέλαβε το ερώτημα «για ποιο λόγο δεν κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα, δεν πέτυχαν τις ρόδες, πέτυχαν το θώρακα του εντολέα μου, την οικογένεια του οποίου εκπροσωπώ; Είναι ένα ερώτημα που είναι νομίζω πάρα πολύ θεμιτό». «Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής, προκύπτει από τις ίδιες τις καταθέσεις των αστυνομικών. Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί νόμιμη χρήση υπηρεσιακών όπλων. Και μάλιστα, με τέτοιο τρόπο, με 36 σφαίρες. Θα θέλατε το σπίτι σας, θα θέλατε το παιδί σας να κοιμάται δίπλα από αυτούς τους αστυνομικούς, όταν επιχειρούν; Υπήρχαν σπίτια και αυτοκίνητα δίπλα που γαζώθηκαν από σφαίρες. Είναι προφανές, αλλά θα κρίνει η Δικαιοσύνη, ότι ήταν δολοφονία. Θεωρείτε όμως ότι αυτό είναι καλή αστυνόμευση; Υπάρχει κάποιος που θεωρεί καλή αστυνόμευση 36 σφαίρες; Ας μας το πει. Ας μας πουν ότι σήμερα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα ξαναπάρουν στολή, όπλο και θα γυρίσουν στην υπηρεσία τους. Αισθάνεστε ασφαλείς; Εγώ αισθάνομαι τρομοκρατημένος, αν αυτό το πράγμα ονομάζεται δημόσια ασφάλεια»

Για το επιχείρημα ότι οι αστυνομικοί εσφαλμένα θεώρησαν ότι δέχονταν πυρά, ο ίδιος σημείωσε ότι «προκύπτει από τη δικογραφία ότι δεν υπήρχε κανένας τέτοιος ισχυρισμός. Τα άτομα που επέβαιναν στο συγκεκριμένο όχημα, εκτός του ότι ήταν ανήλικα, ήταν και άοπλα».

«Με την απόφαση μη προφυλάκισης και μη θέσης περιοριστικών όρων, η Δικαιοσύνη έστειλε λάθος μήνυμα. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές αλλά κρίνονται. Έριξε λάδι στη φωτιά», τόνισε ο ίδιος. «Αυτή την στιγμή, όταν ακούει κάποιος ότι άνθρωποι που έριξαν 36 σφαίρες με τέτοιους όρους θα γυρίσουν σήμερα στην υπηρεσία τους, στην πραγματικότητα ωθείται στην αυτοδικία. Η μη απόδοση Δικαιοσύνης ανοίγει το δρόμο της αυτοδικίας. Εμείς ζητάμε Δικαιοσύνη, όχι αυτοδικία. Η Ελληνική Δημοκρατία σήμερα ελέγχεται, είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, για δολοφονίες. Εκτίθεται η Ελληνική Δημοκρατία. Επιτροπή ευρωβουλευτών έχει ήδη απευθυνθεί στον Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να κάνει ενέργειες όσον αφορά αυτή την υπόθεση. Είναι υπόθεση διεθνούς ενδιαφέροντος, όλος ο κόσμος παρακολουθεί το αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε μία καταφανή, προφανή υπέρβαση της αστυνομικής πρακτικής και της αστυνομικής νομιμότητας».

Για την απελευθέρωση χωρίς περιοριστικά μέτρα του 14χρονου, εξάλλου, παρότι κατηγορείται ότι έχει κλέψει ένα αυτοκίνητο, ο κ. Καμπαγιάννης σημείωσε ότι «εκ της ηλικίας του δεν θα μπορούσε να προφυλακιστεί, από τη στιγμή που έχουμε ανηλικότητα δεν μπορούμε να έχουμε προφυλάκιση. Η Δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

https://youtu.be/d7o0u_u3ywA?t=750

Documento Newsletter