Μήνυμα προς την Τουρκία για συνεργασία που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών απηύθυνε σήμερα το απόγευμα από την Ρόδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμένος, σε ειδική εκδήλωση της 95 ΑΔΤΕ, στη διάρκεια της οποίας ανακήρυξε το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».
«Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία με τα όμορα κράτη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της ελληνικής κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όλες οι προκλήσεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, απαντώνται με αποφασιστικότητα και τόλμη», επεσήμανε ο κ. Καμένος τονίζοντας επίσης ότι καλεί την Τουρκία «ιδίως από αυτή την περιοχή, την τουριστική περιοχή, να αντιληφθεί ότι, προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να χτίζουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης. Οι προκλήσεις, οι απειλές, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν συμφέρουν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία» τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας.
«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για την ειρήνη αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.
«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δρα με ψυχραιμία, με σχεδιασμό και απαντώντας σε εχθρούς και φίλους με τα λόγια που έχουν δώσει οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι εθνοφύλακες: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας τις σημαίες. Για εμάς, όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας και αυτό είναι απόφαση του συνόλου του ελληνικού λαού» τόνισε επίσης ο κ. Καμένος.
Οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, τόνισε ο κ. Καμένος επισημαίνοντας μάλιστα ότι το παράδειγμά τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.
«Οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και διαχρονικά δηλώνουν παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, αναφέροντας επίσης ότι «η αποστολή της εθνοφυλακής, πέραν από τη συμβολή της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, είναι και η συνεισφορά της με κοινωνικό έργο, όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αλλά, το πιο σημαντικό καθήκον της εθνοφυλακής είναι η ανύψωση του ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού καθώς η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών».
«Όλοι εσείς που κατοικείτε μαζί με τις οικογένειές σας στα ακριτικά νησιά μας και ιδιαίτερα στα μικρονήσια, όπως στο Καστελόριζο, που δεν παρέχουν τις ευκολίες των μεγάλων πόλεων, επιτελείτε εθνικό καθήκον, εθνικό ρόλο» τόνισε ο κ. Καμένος.
Την ικανοποίηση του για την δράση των εθνοφυλάκων εξέφρασε και ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Στεφανής, επισημαίνοντας ότι είναι εντυπωσιασμένος με τον ζήλο και το πάθος που ασκούν τα καθήκοντα τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία αρκετού κόσμου (κυρίως εθνοφυλάκων και στελεχών του στρατού), στο «Νεστορίδειον Μέλαθρον» του δήμου Ρόδου και παρέστησαν σε αυτή ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης κ.ά.
Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος εγκαινίασε σχολείο σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Τήλο
Το σχολείο, που κατασκεύασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Τήλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών των οικογενειών των προσφύγων στο νησί, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος.
Τη δημιουργία του σχολείου είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Τήλο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καμμένος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι “αποτελεί πρότυπο, το πόσο οι κάτοικοι της Τήλου, με τη συνδρομή βεβαίως της δημοτικής αρχής, αγκάλιασαν τις οικογένειες αυτές και σήμερα μιλούμε για μία συμβίωση που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο”.
Απευθυνόμενος προς τους Σύρους στην καταγωγή πρόσφυγες, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι συριακά ήταν τα καράβια που φιλοξένησαν τους πρώτους Έλληνες πρόσφυγες, στη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής “όταν κάποια ευρωπαϊκά κράτη, με παρουσία του στόλου τους εκεί, χτυπούσαν με τα κουπιά τους Έλληνες για να μην ανέβουν στα καράβια”, όπως είπε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αποστολή συριακής βοήθειας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να καταλήξει “όλα αυτά στη ζωή είναι χρωστούμενα. Σας τα χρωστούσαμε από το παρελθόν και αυτή τη στιγμή τα εξοφλούμε”.
Τέλος διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες ότι “οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα κάνουμε τα πάντα, ώστε όταν θα γυρίσετε στα σπίτια σας να μας θυμάστε με αγάπη και με αδελφοσύνη”.
Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλειφέρη και το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξαν τον κ. Καμμένο επίτιμο δημότη του νησιού.
Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)