H Ελλάδα αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με σωφροσύνη, σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
«Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Υπάρχουν εθνικοί σχεδιασμοί που είναι προεγκεκριμένοι, όπως είναι και απελευθερωμένοι οι κανόνες εμπλοκής» επισήμανε. «Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση εθνικού εδάφους. Είμαστε υποχρεωμένοι να το υπερασπιστούμε από το πρώτο χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αν ανέβει κάποιος Τούρκος σε ελληνικό έδαφος, θα έχουμε άμεσα εμπλοκή» προειδοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε σχετικά: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και να νικήσουν οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι συμμαχικές χώρες δέχονται τις ελληνικές θέσεις. «Αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο είναι η Τουρκία» παρατήρησε και τόνισε: «Μακάρι η Τουρκία να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της, να μη χρειάζεται να σπαταλάμε εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα για αναχαιτίσεις και να αναγκάζονται οι πιλότοι να αγωνίζονται σε εμπλοκές που ενέχουν και τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της».
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος διαπίστωσε πως τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στην «πολιτική ευημερία» της Τουρκίας, «η οποία μεταλλάσσεται από ένα κοσμικό κράτος σε μία ισλαμική δημοκρατία». «Η Τουρκία έχει απωλέσει το 40% των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών της και τον οπλισμό της χειρίζονται άτομα που είναι άπειρα» σημείωσε.
Αναφερόμενος δε ειδικότερα στο πραξικόπημα, δήλωσε ότι «οι επιτελείς μου είχαν επεξεργαστεί το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος» και προσέθεσε: «Όταν χάνεται ο έλεγχος της διοίκησης σε μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία, οι άνθρωποι που χειρίζονται τον οπλισμό δεν λαμβάνουν διαταγές, και για το λόγο αυτό λέμε στις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανατραπεί η ισορροπία στο Αιγαίο. Θα πρέπει να έχουμε π.χ. τη δυνατότητα, εάν επικρατούσε ένας φονταμενταλιστής στο πραξικόπημα, ο οποίος αντί να πάρει το αυτοκίνητο να σκοτώσει ανθρώπους στη Νίκαια, να έπαιρνε αεροσκάφος για να βομβαρδίσει το Παρίσι, να τον αναχαιτίσουμε».
Σχετικά με την κρίση των Ιμίων, ο κ. Καμμένος επέρριψε τις ευθύνες στον Κώστα Σημίτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την τότε πολιτική ηγεσία που, όπως είπε, παρενέβησαν και δεν άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν ταχθεί. «Αν αφήναν τις Ένοπλες Δυνάμεις να έκαναν τη δουλειά τους, δεν θα υπήρχαν οι εξελίξεις οι οποίες υπήρξαν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν είναι και θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση» διαμήνυσε.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αγοράς προμήθειας αεροσκαφών F-35, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τους συμμάχους να αντιληφθούν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ώστε στο μέλλον να ταξινομήσουν την προμήθεια αυτή ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας. «Η αναβάθμιση των F-16 έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ», επανέλαβε. Εξάλλου, σχολίασε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απαγορεύουν στην Ελλάδα να αγοράζει ρωσικά συστήματα και να επιτρέπουν στην Τουρκία». Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για την παραγωγή του καλάσνικοφ στην Πάτρα – συζητήσεις όμως, που έχουν σταματήσει λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία.
Για τον Άκη Τσοχατζόπουλο είπε ότι «τιμωρήθηκε γι’ αυτό το οποίο έκανε. Όμως έχουν μείνει άλλοι ατιμώρητοι. Ιδίως ο κ. Παπαντωνίου» πρόσθεσε, ενώ για τον κ. Βενιζέλο είπε ότι «εν γνώσει του προχώρησε σε μία ζημιογόνα σύμβαση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα να χάσει χρήματα ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «εταιρείες που ζημίωσαν τον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς εάν δεν αποκαταστήσουν τη βλάβη που υπέστη το Δημόσιο». Ερωτηθείς εάν έχει στοιχεία για άλλους πολιτικούς πλην των κ.κ. Βενιζέλου και Παπαντωνίου, ο κ. Καμμένος απάντησε λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιες συμβάσεις υπό εξέταση», εξαιρώντας τους κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Μεϊμαράκη.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά και στην υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90, για την οποία υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία για μίζα», ωστόσο όπως πρόσθεσε, «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει μίζα, που διερευνά η εισαγγελέας Διαφθοράς, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποχρεούται να τα παραλάβει». «Το παρακράτος του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε οδηγηθεί στον Κορυδαλλό και για τα έργα των ολυμπιακών αγώνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα και το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, παρατήρησε ότι «το γεγονός ότι το επιτόκιο έπεσε στα επίπεδα προ του 2010, σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, που οδηγεί στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Στο υπουργείο δεν πάτησε το πόδι του κανένας τροϊκανός» επανέλαβε, ενώ για τα αντίμετρα είπε πως «θα αφορούν εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη». «Αυτά που καταφέραμε, τα καταφέραμε χάρις στη σκληρή πολιτική στάση που τηρήσαμε. Έπρεπε να γίνει η σύγκρουση τον Ιούλιο του 2015», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έγιναν λάθη, ο Καμμένος εκτίμησε πως «από την πρώτη στιγμή έπρεπε να είχαμε στραφεί προς τις ΗΠΑ».
«Η Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης έχει πλήρως καταρρεύσει» σημείωσε ο κ. Καμμένος και χαρακτήρισε «Θεού δώρο» την «κατάρρευση του συστήματος που υπηρετούσε η κα Κλίντον. Θεωρώ – πρόσθεσε – ότι υπήρξε ένας πολιτικός στη Γερμανία που μίσησε απίστευτα την Ελλάδα και εξακολουθεί να τη μισεί, που λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αποδυναμώθηκε».
Για τον Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχε συλληφθεί επειδή διέπραξε εγκλήματα κατά της χώρας. Και ο κ. Σαμαράς αντί να τον οδηγήσει στη φυλακή έγινε συνέταιρος με το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας συγχωροχάρτι στους κ.κ. Βενιζέλο και Ψυχάρη».
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Είναι ένας ηγέτης ο οποίος δεν έχει απομονωθεί σε ένα γυάλινο κλουβί. Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, γιατί χρειάζεται και η συναίνεση της Αριστεράς, όπως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Συμπλεύσαμε με τον κ. Τσίπρα με εντιμότητα, έχοντας ο καθένας τις ιδεολογικές του απόψεις», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καμμένος σχολίασε λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να γυρίσει το κόμμα στο χώρο της κεντροδεξιάς έχοντας πατριωτικές αξίες, έγινε συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αντί να ακολουθήσει τη σοβαρή στάση του κ. Μεϊμαράκη, που είπε ότι “θα ψηφίσω αυτό που πιστεύω ότι θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση”, επέλεξε τους υβριστές του κ. Καραμανλή και τα ακροδεξιά στοιχεία που μάζεψε ο κ. Σαμαράς».
Παράλληλα, ο υπουργός ΥΕΘΑ κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα να συνυπάρξω στην ίδια κυβέρνηση με τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Σκυλλακάκη, Ξαφά και Σαμαρά».
Εξάλλου επανέλαβε ότι σέβεται απόλυτα τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ ευχήθηκε για τη ΝΔ, «μετά την αποτυχία της στις επόμενες εκλογές, να επανέλθει στην κανονικότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ