«Καμίνι» Γαλλία και Γερμανία – Πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Ο καύσωνας, που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα ενταθεί περαιτέρω σήμερα: θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται στη Γαλλία και στην Ισπανία, πριν ενισχυθούν ακόμη περισσότερο αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή.

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε χθες σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν περαιτέρω σήμερα, με τις μέγιστες να κυμαίνονται από 35 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου στα δύο τρίτα της χώρας, κυρίως στα νότια και τα ανατολικά.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά την ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς και είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία, ακόμη και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».

Η Γερμανία πλήττεται επίσης και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στο Βραδεμβούργο, την περιοχή που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη κάψει από τη Δευτέρα 1.000 στρέμματα.

Γυμνός άνδρας

Μολονότι δεν αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2015 σε μια μικρή πόλη της Βαυαρίας, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, που χρονολογείται από το 1947, κινδυνεύει να καταρριφθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, τα ζώα των δύο ζωολογικών κήπων της πόλης επρόκειτο να κάνουν σήμερα «ντους». Οι αστυνομικοί της πρωτεύουσας ζήτησαν να μπορέσουν να εργασθούν με κοντά παντελόνια και σανδάλια. Μάταια.

Στο Βραδεμβούργο, ένας άνδρας που οδηγούσε εντελώς γυμνός ένα σκούτερ τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, η οποία διένειμε φωτογραφίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ερχόμενο από τη Σαχάρα, αυτό το άνευ προηγουμένου για τον μήνα Ιούνιο κύμα καύσωνα πρόκειται να επιδεινωθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή. Χαρακτηριστικό του καύσωνα είναι ότι οι νύκτες είναι επίσης πολύ ζεστές σε σχέση με το σύνηθες.

Χθες, Τρίτη, ένα ρεκόρ κατερρίφθη στην Αυστρία, στην περιφέρεια του Τιρόλου, καθώς στο Ίνσμπρουκ καταγράφηκε θερμοκρασία 36,7 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην δουλέψουν τα διάσημα άλογα που σέρνουν τις άμαξες στην πόλη.

Στη Γενεύη, όπου αναμένεται να ξεπερασθεί το όριο των 35 βαθμών Κελσίου, αναβλήθηκε η παρέλαση της Γιορτής των Σχολείων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Και στο Λουξεμβούργο τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η ανατολική Ευρώπη πλήττεται επίσης: καταιγίδες και σφοδροί άνεμοι αναμένονται στη γειτονική Λιθουανία. Είκοσι επτά άνθρωποι έχουν πνιγεί μέχρι σήμερα αυτόν τον μήνα στο κράτος αυτό της Βαλτικής, όπου οι θερμοκρασίες έφθασαν στο ασυνήθιστο επίπεδο των 35,7 βαθμών.

«Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και μαζί μ’ αυτές αυξάνεται και η πιθανότητα ενός ακραίου κύματος καύσωνα», υπογραμμίζει ο Λεν Σάφρεϊ, καθηγητής επιστημών του κλίματος στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο Κλιματολογικό Ινστιτούτο του Πότσδαμ, τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη από το έτος 1500 έχουν καταγραφεί όλα τον 21ο αιώνα. Από το θερμότερο στο λιγότερο θερμό, σημειώθηκαν τα έτη 2018, 2010, 2003, 2016 και 2002.

Καθώς η Γαλλία διατηρεί τη μνήμη του καύσωνα του 2003, που είχε αυξήσει κατά 15.000 τους θανάτους, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μεταδίδουν μηνύματα προς τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση, τα οποία αναμεταδίδονται στα μέσα μεταφοράς και από τις διαφημιστικές πινακίδες. Οι υπουργοί καλούνται να δώσουν το παράδειγμα μη φορώντας γραβάτα.

Το γυναικείο Μουντιάλ

Στα γήπεδα της Γαλλίας όπου διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, μηνύματα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα στη διάρκεια των αγώνων, τα οποία καλούν τους θεατές να καταναλώνουν υγρά και να προστατεύονται από τον ήλιο.

Οι μεγάλες πόλεις υποφέρουν ιδιαίτερα εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δένδρων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στο Παρίσι και τη Λιόν (νοτιοανατολική Γαλλία), από σήμερα τα χαράματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διανέμει νερό στους δρόμους της Γαλλίας και επισκέπτεται ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι, κάλεσε τον πληθυσμό να προσέχει τα πιο ευάλωτα πρόσωπα στο περιβάλλον του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ