«Καμία ειδική μεταχείριση», λέει το Μαξίμου μετά την αίτηση για ιθαγένεια από τους Γλύξμπουργκ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επιχείρηση συσπείρωσης των δεξιών ακροατηρίων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς στην πολιτική καθημερινότητα τις τελευταίες μέρες, κορυφαία στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης μιλάνε συστηματικά για τη διαδικασία απόδοσης της ιθαγένειας σε μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το εάν η κυβέρνηση διευκολύνει τη διαδικασία για τη ταχύτερη απόδοση της ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εδώ μιλάμε για μια ειδική διάταξη η οποία δεν είναι προσωποπαγής, είναι ένας νόμος του 1994, ο ν. 2215, ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτής σχετικά με τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή το καθεστώς της αστικής κατάστασης ιθαγένειας της οικογένειας του τότε τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ που ρυθμίστηκε αυτόν τον νόμο».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, «για να αναγνωριστεί λοιπόν η ελληνική ιθαγένεια σε κάποιο μέλος της εν λόγω οικογένειας, ο νόμος προ 30 ετών απαιτεί να πληρούνται σωρευτικά 3 προϋποθέσεις»:

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι λόγω των προηγούμενων πολιτειακών αξιωμάτων και τίτλων που κατείχε η συγκεκριμένη οικογένεια, απαιτείται διατύπωση από μέρους τους ρητής αναγνώρισης της νέας πολιτειακής κατάστασης που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα και του Συντάγματος που τη διέπει, όπου καθορίζεται ότι το πολίτευμα της χώρας είναι αμετάβλητο».

«Δεύτερον, απαιτείται από αυτούς ρητή και ανεπιφύλακτη παραίτηση από τυχόν αξιώσεις ή διεκδικήσεις, όπως λέει ο νόμος, που συνδέονται με το προηγούμενο πολιτειακό καθεστώς και τις ιδιότητές τους σε αυτό».

«Και το τρίτο έχει να κάνει με το ουσιαστικό στοιχείο της εγγραφής τους στο μητρώο πολιτών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ό,τι ισχύει δηλαδή για όλους, την επιλογή επιθέτου και λοιπών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την δημοτολογική εγγραφή, καθώς έχει καταργηθεί η άνευ επιθέτου εγγραφή».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτά λέει ο νόμος και εφόσον τηρηθεί ο νόμος και διαπιστωθεί από τους αρμόδιους και με σχετική εισήγηση στον υπουργό Εσωτερικών θα προχωρήσει η διαδικασία. Άρα, δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση. Υπάρχει ένας νόμος που διέπει την απόκτηση ιθαγένειας και κάποιες υποκατηγορίες αναλόγως με την περίπτωση, όχι αναλόγως με το πρόσωπο το οποίο εξετάζεται, δεν έχουμε ειδική μεταχείριση».

Τέλος κατέληξε, «κι ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο. Έχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Έχουμε μια ισχυρή δημοκρατία, ένα θωρακισμένο πολίτευμα και μπορεί η δημοκρατία μας και το πολίτευμα μας να προστατεύσει τον εαυτό της. Έχει τις δικλείδες, έχει τους νόμους, χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποψηφίους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, για να προχωρήσουμε όλοι παρακάτω».

Διαβάστε επίσης

«Ντε Γκρες» το επώνυμο που διάλεξε η τέως βασιλική οικογένεια – Δέκα υπογραφές στην αίτηση για ιθαγένεια

Αποκάλυψη Haaretz: «Ζώνη θανάτου» από το Ισραήλ στη Γάζα όπου όλοι θεωρούνται «τρομοκράτες» και πυροβολούνται

Σοκαριστικές αποκαλύψεις στην Εύβοια: «Τα παιδιά λειτουργούσαν ως μαριονέτες τρίτου» – Τι υποστηρίζει ο συνήγορός τους για το κίνητρο

Κρήτη: Είχε συλληφθεί έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο ο δράστης – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της Ράνιας

Παραιτήσεις γιατρών για τα «εντέλλεσθε» του Άδωνη