Μια ακόμη μέρα στη δουλειά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμη μια φορά –δια στόματος του Γ. Οικονόμου-, να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Γ. Οικονόμου ερωτήθηκε από το Documento κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε να πολιτογραφήσει τιμητικά τον Ουαλίντ Αμπου Σουντ, πρόεδρο της εταιρείας AGC Equity Partners που έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατασκευάζει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο. Φυσικά, η απάντηση που έδωσε ο Γ. Οικονόμου, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ είναι προφανές ότι απέφυγε χαρακτηριστικά να απαντήσει στις επιχειρηματικές συνδέσεις –καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυιακής-, του Ουαλίντ Αμπου Σουντ, τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε πως «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που καθορίζει το καθεστώς της πολιτογράφησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια, όχι μόνο το οικονομικό. Το πλαίσιο αυτό τηρείται σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις αιτήσεις από την κυβέρνησή μας».
Το πρώτο που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι ο Γ. Οικονόμου, είτε δεν γνωρίζει, είτε προσποιείται ότι δεν γνωρίζει, τη διαφορά μιας πολιτογράφησης, από μια τιμητική πολιτογράφηση, όπως ήταν αυτή που δόθηκε στον Ουαλίντ Αμπου Σουντ. Από εκεί και πέρα, ο Γ. Οικονόμου, εκτός του ότι επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με την επίμαχη τιμητική πολιτογράφηση, δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση στα ερωτήματα που έχει θέσει το Documento.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε όλες τις αιτήσεις για πολιτογράφηση, άρα και στη συγκεκριμένη, λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια, «όχι μόνο το οικονομικό». Αλήθεια, διάβασε ο Γ. Οικονόμου τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, που έδωσε συστατική επιστολή προκειμένου να πολιτογραφηθεί τιμητικά ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ;
Επειδή αν όντως τη διάβαζε, θα έβλεπε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης εκθέτει μια σειρά από επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε όλο τον κόσμο ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ. Θα έβλεπε επίσης ότι η ανακοίνωση του Αδ. Γεωργιάδη –έσπευσε κατά την προσφιλή του πρακτική να επιτεθεί στο Documento-, δεν παρουσίαζε κάποια άλλη αιτιολογία στο γιατί παρείχε συστατική επιστολή στον Ουαλίντ Αμπου Σουντ, πέρα από τις επενδύσεις που αυτός έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
Επομένως, ο Γ. Οικονόμου, δεν απάντησε στο αυτονόητο ερώτημα: από πότε προβλέπεται ότι η τιμητική πολιτογράφηση δίνεται σε κάποιο πρόσωπο απλά και μόνο βάσει οικονομικών και επενδυτικών κριτηρίων; Δηλαδή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρεί πως όποιος έχει λεφτά θα λαμβάνει ελληνική υπηκοότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιοδήποτε άλλο κριτήριο; Μάλιστα.
Επίσης, αφού όπως σχολίασε και ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ έχει επενδύσει μέσω της εταιρείας του σε πλήθος άλλων χωρών, γιατί είναι η Ελλάδα η μοναδική από τις επίμαχες χώρες που του παρείχε τιμητική πολιτογράφηση; Καμία άλλη χώρα δεν εκτίμησε τις επενδύσεις του Ουαλίντ Αμπου Σουντ; Τόση αγνωμοσύνη;
Ακόμη σημαντικότερα: Πώς γίνεται να είναι η δεύτερη φορά που το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη εμπλέκεται σε μια… ύποπτη περίπτωση τιμητικής πολιτογράφησης; Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, ο Αδ. Γεωργιάδης είχε δώσει συστατική επιστολή για την τιμητική πολιτογράφηση και του Γιασάμ Αγιαβέφε, του τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία –με δραστηριότητα και στην κατεχόμενη Κύπρο-, ο οποίος ήταν διεθνώς καταζητούμενος, αλλά και καταδικασμένος στην Τουρκία για εγκληματική οργάνωση. Τι είναι αυτό που ωθεί τον Αδ. Γεωργιάδη στο να γράφει συστατικές επιστολές για τιμητικές πολιτογραφήσεις επιχειρηματιών με… «γκρίζες ζώνες» στο βιογραφικό τους; Γιατί η κυβέρνηση αρνείται μετ’ επιτάσεως να δώσει οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο αναφορικά με τις δυο αυτές τιμητικές πολιτογραφήσεις; Γιατί επιμένει να μη δημοσιοποιεί τα ονόματα όλων όσων έχουν λάβει τιμητική πολιτογράφηση; Υπάρχει κάτι ακόμη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να αποκαλυφθεί;
Φυσικά, όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού ούτε ο Αδ. Γεωργιάδης, ούτε ο Γ. Οικονόμου θέλησαν να δώσουν καμία ουσιαστική απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα χώρα, όπου θα μπορεί να πολιτογραφείται ο οποιοσδήποτε. Όχι φυσικά, αν πρόκειται για κάποιον πρόσφυγα. Οι τιμητικές πολιτογραφήσεις στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνονται με κριτήριο… τον τραπεζικό λογαριασμό.
Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Ούτε λέξη για την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία που συνδέεται με Πούτιν και Ερντογάν