«Κάμερες παρακολούθησης στον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου – Καταγγελία φοιτητών

«Κάμερες παρακολούθησης στον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου – Καταγγελία φοιτητών
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τη στοχευμένη επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην ελεύθερη έκφραση με την καταστολή σε βάρος των φοιτητών που διαμαρτύρονται και διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο καταγγέλλει το φοιτητικό συνδικαλιστικό σχήμα Attack στα ΑΕΙ.

Με ανακοίνωση τους δηλώνουν πως η πολιτική της ΝΔ γυρνά την φοιτητική κοινότητα σε σκοτεινές εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής επιβάλλοντας με κάμερες, αντισυνταγματικές διώξεις φοιτητών και προληπτική λογοκρισία το δόγμα «τρόμος και πάταξη».

Μάλιστα, με μαζικές κινητοποιήσεις από τις 31/03 έως τις 3/04 πρόκειται να απαντήσει το φοιτητικό συνδικαλιστικό σχήμα.

Η ανακοίνωση

Είναι πλέον γεγονός: καμερες παρακολούθησης στον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου.

Η πρυτανεία του ΕΜΠ σε συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται στο Κάτω Πολυτεχνείο, παίζει πρωτοπόρο ρόλο στον έλεγχο, την αποστειρωση και την καταστολή. Εδώ και μέρες γίνονται έργα εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντός του συγκροτήματος Πατησίων.

Η εγκατάσταση καμερών στα πανεπιστήμια ειναι μια απο τις πτυχες του νομου Κεραμεως-Χρυσοχοιδη που στοχεύει στην περαιτέρω ποινικοποιηση και ελέγχου καθε πολιτικού, κοινωνικου και πολιτιστικου λόγου και συλλογικης δρασης που αντιστέκεται και αμφισβητεί την “τάξη και ασφάλεια”.

Ο νόμος Κ-Χ είναι εκείνος που σύστηνε την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα πειθαρχικά σε φοιτητές/τριες/α και τις διαγραφές στα Ν+2/Ν+3 χρόνια σπουδών ανοίγοντας τον δρόμο προς την παράταιρο αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου, η οποία έρχεται χέρι χέρι με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Εμείς όμως, όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές μας, την μπλοκάραμε στην πράξη, όταν επιχείρησε κοσμήτορας του ΕΜΠ να περάσει από πειθαρχικό φοιτήτρια για τη συνδικαλιστική της δράση δεν το επιτρέψαμε, και έτσι θα συνεχίσουμε:

Η άμεση κινητοποίηση για το μπλοκάρισμα των καμερών, δεν αποτελεί αυτοσκοπό, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε πριν από αυτές τα πανεπιστήμια μας αρκούσαν. Αποτελεί όμως μια ξεκάθαρη κίνηση υπεράσπισης κεκτημένων δεκαετιών στα πανεπιστήμια που κατακτήθηκαν με αγώνες.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης και οι κάμερες έρχονται να επιτεθούν άμεσα στα παραπάνω.Η εικόνα που φτιάχνουν για τα πανεπιστήμια δεν χωρά τίποτα που να παράγει αντιπροταγμα.

Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρύτανη Χατζηγεωργιου ο οποιος παρουσίαζε ως το μεγαλύτερο του κατόρθωμα κατά την διάρκεια της θητείας του, την εκκένωση κάθε κατάληψης και κάθε πολιτικού και κοινωνικού χώρου στο ίδρυμα.

Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε εκκενώσεις στεκιών, αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και κυλικείων τόσο στου Ζωγράφου όσο και στην Πατησίων. Ταυτόχρονα κατεβαίνουν συνδικαλιστικά υλικά, σβήνονται συνθήματα από τους τοίχους και παρακάμπτονται αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων.

Και όλα αυτά μέσα στο ίδρυμα που πρωτοστατεί στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικού παραρτήματος στην Κύπρο, πατώντας στο κατακριτέο από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, νόμο για το ελεύθερο πανεπιστήμιο. Εισάγει δίδακτρα σε μεταπτυχιακό στους Ναυπηγούς και επιτρέπει την είσοδο και έλεγχο όλο και περισσότερων ιδιωτών στις σχολές μας.

Ενώ η κοσμητεία του ΕΜΠ απειλεί με πειθαρχικά φοιτητή για τη συμμετοχή του στην αποφασισμένη από τον φοιτητικό σύλλογο, κατάληψη για τα Τεμπη, ταυτόχρονα πραγματοποιείται συνεργασία σχολής του ΕΜΠ με την εταιρία της Hellenic Train.

Η επιλογή να μπουν κάμερες στο ιστορικό συγκρότημα Πατησίων, σκηνικό εξελίξεων των τελευταίων 50 ετών, στο κέντρο της Αθήνας είναι ξεκάθαρα πολιτική.

Πολλά κινήματα γεννήθηκαν εντός των πανεπιστημίων ξεπερνώντας τελικά τους τέσσερις τοίχους, καταφέρνοντας να οργανωσουν και να εκφρασουν τον ευρύτερο κοινωνικό αναβρασμο.

Παράλληλα η γειτονιά των Εξαρχειων βιώνει σε τεράστιο βαθμό την συνθήκη διαρκούς παρακολούθησης και ελέγχου, του ευρύτερου εξευγενισμού και εκτοπισμού των κατοίκων.

Η προσπάθεια μουσειοποιησης του Πολυτεχνείου είναι συνδυασμός των παραπάνω. Θέλουν να απονεκρώσουν έναν τόσο εμβληματικό χώρο για να μας επιβάλουν την άποψη πως τα γεγονότα του παρελθόντος ανήκουν σε σκονισμένες εκθεσιακές προθήκες.

Εμείς γνωρίζουμε όμως πως το κάτω Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να φιλοξενεί εμάς και τους αγώνες μας. Δεν τρομοκρατουμαστε και δεν θα επιτρέψουμε την στοχοποίηση μας.

Τα φοιτητά δεν δεχόμαστε ο χώρος που σπουδάζουμε να παρακολουθείται, ούτε να δίνονται υπέρογκα ποσα για έναν τέτοιον σκοπό ενώ δεν δίνονται για να συντηρηθούν οι χώροι μας.

Τους όρους που θα υπάρχουμε στις σχολές μας να τους ορίζουμε εμείς!

Ετικέτες

Documento Newsletter