Καλύτερες οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες από το Δημόσιο, λέει ο Άδωνης

Από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κάθε μορφής αδειοδότησης, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

«Σε όποια φάση ελέγχου του φακέλου που λιμνάζει στο υπουργείο, θα νομοθετηθεί outsourcing όσο περισσότερο γίνεται για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Ένα χαρτί που υπογράφεται από έναν κάποιο ελεγκτικό οίκο έχει μεγαλύτερη αξία από ένα χαρτί από δημόσια υπηρεσία».

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, θα προχωρήσει εντός Αυγούστου.

Όπως ανέφερε ο Άδωνης Γεωργιάδης, θα δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία αδειοδοτήσεων. Σε μια ιστοσελίδα θα μπορεί να γίνει η διαδικασία της αδειοδότησης. Πρόκειται για σχέδιο που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια αλλά θα τρέξει πιλοτικά σε πέντε πόλεις άμεσα. Πρόκειται για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για θέματα Κτηματολογίου, αρχαιολογίας, αιγιαλού, και όλων των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίσει στην περιοχή που ενδιαφέρεται να επενδύσει.

Να σημειωθεί ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε στον Αδ. Γεωργιάδη ότι υπάρχει ήδη ενιαίο σύστημα γεοχωρικών δεδομένων, ανοιχτών δεδομένων και ηλεκτρονική περιβαλλοντική αδειοδότηση με όλα τα δεδομένα των δασικών χαρτών, του κτηματολογίου, του αιγιαλού, των χρήσεων γης, της αρχαιολογίας, αλλά όλων των περιορισμών και δυνατοτήτων ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε ότι εξήγγειλε κάτι το οποίο υπάρχει.

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού ο Άδωνης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέος νόμος αλλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, «μόνο που εμείς θα την τηρήσουμε», υπογράμμισε. Επανέλαβε πως η επένδυση θα ξεκινήσει εντός του 2019 καθώς οι υπηρεσίες που καθυστερούσαν και ήταν αρνητικά διακείμενες τώρα υπογραφούν για να προχωρήσει το έργο. Ευχαρίστησε μάλιστα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα -πρώην γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών- για όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Για το ΕΣΠΑ σημείωσε ότι η απορροφητικότητα δεν είναι αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση, συγκεκριμένα ανέφερε πως ο μέσος όρος απορρόφησης είναι στο 24% κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 19η θέση επί των 28 της ΕΕ, καθώς το 42% των έργων που εμφανίζονταν να έχουν ξεκινήσει δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι η χώρα μας κατέχει την 72η θέση πίσω από το Μεξικό, την Κένυα, την Αλβανία, κ.α. Κλείνοντας προανήγγειλε πως θα διερευνηθούν όλες οι προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνώντων «διαβολής πολιτικών τους αντιπάλων», κι αυτό «δε θα γίνει για λόγους ρεμβανσισμού αλλά για λόγους δημοκρατίας. Όλα θα γίνουν με το θεσμικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα».