Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, το Documento σε έρευνα της Κατερίνας Κατή, αποκάλυψε (παραθέτοντας τα σχετικά έγγραφα-αποδεικτικά στοιχεία), ότι στη Δικαιοσύνη, υπάρχει κύκλωμα το οποίο εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά ποινικών μητρώων. Το κύκλωμα αυτό δεν εκδίδει χειρόγραφα πιστοποιητικά, αλλά έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών που εμφανίζεται αδιάβλητο και απρόσβλητο. Τα πλαστά πιστοποιητικά που έχουμε στη διάθεσή μας «επιβεβαιώνονται» από το επίσημο κυβερνητικό site ηλεκτρονικής επαλήθευσης www.ncris.gov.gr (έχουμε on camera όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε). Άρα δεν υπέγραψε ένας υπάλληλος ένα πλαστό έγγραφο ως προς το περιεχόμενο, αλλά υπάρχει τρύπα στο επίσημο site του Επιτελικού Κράτους, την οποία γνωρίζουν και χρησιμοποιούν για να εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά.
Δείτε επίσης: «Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα
Το γεγονός ότι εκδίδονται πλαστά ποινικά μητρώα, αποτελεί στοιχείο που κλονίζει την ίδια την Δικαιοσύνη. Με ένα πλαστό λευκό ποινικό μητρώο, κάποιος εγκληματίας μπορεί να μείνει εκτός φυλακής, ενώ απατεώνες και επίορκοι μπορούν να πάρουν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς, να κατέχουν δημόσιες ακόμη και κυβερνητικές θέσεις. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος που τινάζει στον αέρα την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και ενώ έχουν περάσει τρεις μέρες από το δημοσίευμα, ο Άρειος Πάγος, ο οποίος διατάζει κατά καιρούς έρευνες περί όνου σκιάς και ουράς γάτου, δεν έχει διατάξει καμία έρευνα. Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος πέρασε έναν ποινικό νόμο κώδικα με το πρόσχημα ότι θέλει να αυστηροποιήσει τις ποινές και να πατάξει το έγκλημα, κάνει σαν να μη γνωρίζει τίποτα για τον τρόπο που επώνυμοι μένουν εκτός φυλακής. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: καλύπτει ο Άρειος Πάγος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης το κύκλωμα; Ένα κύκλωμα το οποίο παραπέμπει απευθείας σε διαφθορά στις Εισαγγελίες της χώρας οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έκδοση πιστοποιητικών ποινικού μητρώου.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Το βράδυ της 19ης Αυγούστου, ο Γιάννης Καμπαϊλής, 19 χρόνων, σκοτώθηκε σε Λούνα Παρκ της Χαλκιδικής. Από την έρευνα για τις αιτίες του δυστυχήματος, προέκυψε επίσης, ότι η παλιά μέτοχος του Λούνα Παρκ, είχε άδεια για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παρότι είχε καταδικαστεί το 2009 αμετάκλητα για άλλο ατύχημα σε Λούνα Παρκ στην Χαλκίδα. Παρά την καταδίκη της, εμφάνισε λευκό ποινικό μητρώο και εξασφάλισε και πάλι άδεια. Το ερώτημα ήταν πώς μια καταδικασμένη είχε λευκό ποινικό μητρώο. Η επίσημη απάντηση ήταν ότι ενώ είχε γεννηθεί στην Γερμανία, είχε εκδώσει το ποινικό της μητρώο η Εισαγγελία Αθήνας (τα ποινικά μητρώα τα εκδίδει πάντα η Εισαγγελία του τόπου γέννησης) και έτσι δόθηκε εξ αυτού του λάθους λευκό ποινικό μητρώο. Από την απάντηση αυτή, προέκυψαν άλλα ερωτήματα: αν δηλαδή κάποιος ζητήσει έκδοση ποινικού μητρώου, δηλώνοντας ένα λάθος στοιχείο (π.χ τόπο γέννησης) αντί να απαντήσει το ηλεκτρονικό σύστημα open.gov ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο ή δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, το βγάζει λευκή περιστερά; Η έρευνα του Documento αποδεικνύει ότι έτσι συμβαίνει και αυτό είναι το κόλπο που χρησιμοποιεί το παραδικαστικό κύκλωμα.
Πώς εκδίδεται ένα κανονικό πιστοποιητικό
Κάθε πολίτης μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου για να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς, να αναλάβει θέσεις ευθύνης και δημόσια αξιώματα. Η έκδοση πλέον είναι απλή και μπορεί να γίνει απευθείας από τον ενδιαφερόμενο ή μέσω ΚΕΠ. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκδοση γίνεται μέσω open.gov και όπως είναι φυσικό , απαιτούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης. Στο open.gov ο πολίτης συνδέεται μέσω κωδικών του taxinet και δίνονται αυτόματα τα στοιχεία της ταυτοποίησής του (πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΦΜ και ημερομηνία γέννησης). Όταν δε εκτυπώνεται το πιστοποιητικό, εκτυπώνονται αυτόματα και όλα τα απαιτούμενα προσωπικά του στοιχεία στο έγγραφο.
Πιστοποιητικά ποινικών μητρών εκδίδονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε δίκες, με ευθύνη του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Αρχή που εκδίδει τα πιστοποιητικά, είναι η Εισαγγελία της περιοχής που γεννήθηκε το πρόσωπο, αναξαρτήτως του πού κατοικεί. Όταν ο πολίτης έχει λευκό ποινικό μητρώο, στο πιστοποιητικό αναγράφεται «ΜΗΔΕΝ», ενώ αν έχει αμετάκλητες καταδίκες, αυτές αναγράφονται αναλυτικά.
Τα στοιχεία
Το Documento, έχει στη διάθεσή του ποινικά μητρώα (από περιεχόμενο δικογραφίας), στα οποία τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται η πιστοποίηση, δεν έχουν στοιχεία ταυτοποίησης και το σύστημα αντί να οδηγήσει σε απόρριψη αφού δεν υπάρχουν πρόσωπα με τέτοια στοιχεία, τους δίνει λευκό ποινικό μητρώο. Ένα εξαιρετικό κόλπο που χρησιμοποιεί η διαφθορά.
Περίπτωση πρώτη: Πολύ γνωστός εφοπλιστής, ήταν χρόνια σε δικαστική διαμάχη με άλλον επιχειρηματία που υπήρξε συνέταιρός του. Στη διαμάχη με τον πρώην συνέταιρό του, κατέληξε κατηγορούμενος μαζί με δύο ακόμη πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων δικών που ακολούθησαν, για τον εφοπλιστή προσκομίστηκαν στις δίκες τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον πιστοποιητικά ποινικών μητρώων, με εντολή της Εισαγγελίας. Ο κατηγορούμενος, εμφανίζει σε όλα τα πιστοποιητικά λευκό ποινικό μητρώο. Τα δύο από αυτά τα πιστοποιητικά, έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία Ρεθύμνου, αφού έχει γεννηθεί στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Τα τρία άλλα όμως, έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία Τρίπολης και αναγράφουν τόπο γέννησης «Επισκοπή Τριπόλεως». Δηλαδή ένα πρόσωπο έχει γεννηθεί ταυτόχρονα σε δύο μέρη και το σημαντικότερο, το σύστημα τον βρίσκει, ενώ δεν υπάρχει τουλάχιστον στην Τρίπολη.
Σε όλα τα πιστοποιητικά, δεν έχει αναγραφεί ημερομηνία γέννησης, αλλά μόνο χρονιά και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να οδηγεί σε ταυτοποίηση, όπως ΑΦΜ ή Δελτίο Ταυτότητας όπως απαιτεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου. Δηλαδή βρήκαν ένα πρόσωπο χωρίς να είναι λογικό να το βρουν και του έδωσαν λευκό ποινικό μητρώο.
Περίπτωση δεύτερη: Οι δύο συγκατηγορούμενοι του εφοπλιστή στις ίδιες δίκες, φαίνεται και αυτοί να έχουν πάρει πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, ενώ στα πιστοποιητικά δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτοποίησης. Δεν αναγράφεται ΑΦΜ, ούτε καν ακριβής ημερομηνία γέννησης και αριθμός ταυτότητας αλλά βρέθηκαν.
Επιχείρησα να βγάλω εμείς ποινικό μητρώο για μένα χωρίς να δώσω ΑΦΜ αλλά δεν είναι δυνατόν. Στα δε πιστοποιητικά που εξέδωσα αφού συνδέθηκα με το taxisnet , αυτό περιέχει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ταυτοποίηση.
Για έναν από τους κατηγορούμενους, ενώ έχει καταδίκες το 2004, στα πιστοποιητικά που εκδίδονται 15 χρόνια μετά, σε ένα δεν εμφανίζεται η καταδίκη ενώ στα άλλα δύο εμφανίζεται.
Περίπτωση τρίτη: Το 2018, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δικάζεται πολύ γνωστός ιατροδικαστής και καταδικάζεται σε ποινές άνω των 50 μηνών. Στο δικαστήριο έχει προσκομισθεί επισήμως από την Εισαγγελία, το ποινικό μητρώο του καταδικασθέντα είναι λευκό και αυτό παίζει ρόλο στο να του δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας. Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τους μηνυτές, αμφισβητεί το λευκό ποινικό μητρώο του καταδικασθέντα, σημειώνοντας πως ο ίδιος ως δικηγόρος γνωρίζει πάνω από 20 καταδίκες του ιατροδικαστή και χαρακτηρίζει το πιστοποιητικό ως «διανοητικά πλαστό» αφού αναγράφει ως τόπο γέννησης το «Περιστέρι Μάνης» ενώ ο κατηγορούμενος είχε γεννηθεί στο «Περιστέρι Αττικής».
Το Δικαστήριο δέχεται αίτημα να ζητηθεί άλλο ποινικό μητρώο και σύμφωνα με τα πρακτικά ζήτησε επίσης να ερευνηθεί η υπόθεση.
Την εποχή εκείνη ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, δεν γνώριζε τον λόγο που έγινε το λάθος στην περιοχή γέννησης του κατηγορούμενου. Από τα στοιχεία όμως που έχουμε από τις άλλες υποθέσεις, φαίνεται, ότι το κύκλωμα εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά και φροντίζει να βάζει ως πόλη γέννησης μια ομόηχη πόλη, προφανώς για να προφασιστεί λάθος αν αποκαλυφθεί. Έτσι για τον εφοπλιστή της πρώτης περίπτωσης έβαλε ως τόπο γέννησης την Επισκοπή Τρίπολης, αντί του ορθού που είναι Επισκοπή Ρεθύμνου.
Αυτό όμως που τελικώς αποκαλύπτεται, είναι ότι η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», open.gov, διαθέτει μια τρύπα για να περνάει η παρανομία. Ενώ ο πολίτης δεν μπορεί να βάλει λάθος ή ελλιπή στοιχεία για να βγάλει πιστοποιητικό, οι χειριστές του συστήματος στην Εισαγγελία βάζουν λάθος στοιχεία και εμφανίζουν τον ελεγχόμενο να έχει λευκό ποινικό μητρώο («ΜΗΔΕΝ»). Κάποιος έκανε το σύστημα να μην απορρίπτει την αίτηση ως λάθος αλλά να βγάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προφανώς είναι και ακριβοπληρωμένο.
Έχει επίσης σημασία, ότι αυτά τα ποινικά μητρώα, έχουν περάσει από τα χέρια Εισαγγελέων και Δικαστών, οι οποίοι δεν «εντόπισαν» ότι έχουν την εμφάνιση παλιόχαρτων χωρίς στοιχεία ταυτοποίησης αλλά τα δέχθηκαν ως αληθινά.
Η σιωπή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη απαιτεί εξήγηση από τους ίδιους. Αν δεν γνώριζαν τώρα γνωρίζουν αλλά δεν έχουν πράξει το παραμικρό για λόγους που πρέπει να εξηγήσουν. Αν γνώριζαν είναι και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Να σιωπούν πάντως δεν μπορούν.
ΥΓ: Το κείμενο αυτό, για να αφαιρέσουμε κάθε προσπάθεια διαφυγής από το σκάνδαλο, το κοινοποιούμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, εν είδει Αναφοράς, για να γίνουν όσα επιβάλει η νομιμότητα, ο όρκος τους και (εύχομαι) και η αξιοπρέπειά τους.
Διαβάστε επίσης
Αχαρνών: Επέμβαση της ΕΚΑΜ στην πολυκατοικία όπου άνδρας απειλούσε να ανατιναχτεί (Photos – Video)