Πλήρη κάλυψη στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνο Φλώρο ακόμα και την ώρα που πλήθος ερωτημάτων για την τραγωδία της στρατιωτικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη συνεχίζει να παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, που όμως φροντίζει στις απαντήσεις του κρατά αποστάσεις από τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Άμυνας, παραπέμποντας σε πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκδοχή του τραγικού δυστυχήματος.
Χρειάστηκε να περάσουν δύο 24ωρα για να καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου στο «τι συνέβη» στη Λιβύη, καθώς την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι συνέλεξε πληροφορίες μετά από αυτό το τραγικό συμβάν» και κατέληξε πως «είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα», χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να παράσχει ουσιαστικές απαντήσεις στα εκκωφαντικά ερωτήματα, για τα οποία παρέπεμψε κατ’ ουσίαν σε Νίκο Δένδια και στρατηγό Φλώρο.
Το documentonews.gr ζήτησε από τον Παύλο Μαρινάκη ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο για το πλήθος ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα αναφορικά με την θανατηφόρα κατάληξη της ελληνικής αποστολής, όσο και για το εάν στρατηγός και υπουργός απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας με την αποστολή, με χαρακτηριστική την αρχική ανακοίνωση μόνο για τραυματίες; Για το εάν και γιατί πήγαν ανοχύρωτοι; Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου ο στρατηγός Φλώρος για τους χειρισμούς του πριν και μετά την αποστολή;» ζητήσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή οποιασδήποτε ας πούμε λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος, στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στον κ. Φλώρο, το κάνω σαφές αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση» απάντησε στην ερώτησή μας ο Π. Μαρινάκης, ενώ σε άλλη ερώτηση για καθαρή θέση αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες του Νίκου Δένδια, αρκέστηκε να παραπέμψει στη… διάψευση του Κυρ. Μητσοτάκη για τα σενάρια ανασχηματισμού.
«Υπάρχει ενδεχόμενο απομάκρυνσης Δένδια;» ρωτήθηκε συγκεκριμένα, με την απάντησή του να είναι γενικόλογη αντί καθαρής στήριξης στον υπουργό Άμυνας. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο. Συνολικά απάντησε ο πρωθυπουργός και για την μη ύπαρξη ανασχηματισμού, το είπε με μεγάλη σαφήνεια. Είχαμε απαντήσει και εμείς σε προηγούμενη ενημέρωση, αλλά νομίζω η απάντηση του πρωθυπουργού τα καλύπτει όλα, είναι προφανές» ανέφερε, καταφέρνοντας να μην δεσμεύσει το Μαξίμου αποκλειστικά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ν. Δένδια.
«Προφανώς και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ανήκει σε ένα πολιτικό πρόσωπο, μια επιλογή όπως όλο το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού. Απάντησα στην αρχή της ερώτησης ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και κανένα θέμα, αλλά είπα στη συνέχεια για το ότι καλό θα είναι, είναι κρίσιμο και σημαντικό για τη χώρα μας η οποία είναι πιο ισχυρή από ποτέ σε όλα τα επίπεδα, να αφήσουμε έξω τις Ένοπλες Δυνάμεις από την πολιτική αντιπαράθεση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο» απάντησε στα επίμονα ερωτήματά μας, καθώς του επισημάναμε πως μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να «μην ανήκουν σε κόμματα», όμως ο υπουργός ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.
Αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και για τον Μαρινάκη
Παρά ωστόσο το πολιτικό σκέλος της εμπιστοσύνης του Κυρ. Μητσοτάκη στα πρόσωπο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, με τις απαντήσεις του για το επιχειρησιακό σκέλος και την αξιολόγησή του, φρόντισε να πετάξει σε Φλώρο και Δένδια την ευθύνη των απαντήσεων, περιορίζοντας τον ρόλο του Μαξίμου ως απλό αποδέκτη πληροφοριών από ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Άμυνας.
«Ως προς τις αρχικές ανακοινώσεις, αυτό το οποίο μας ενημέρωσαν και νομίζω έχει και λογική, είναι ότι δεν κινείται η ηγεσία με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε από τη Λιβύη και αυτή την ενημέρωση αναπαρήγαγε στην αρχή. Δεν υπήρχε και η δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μόλις υπήρξε ενημέρωση άμεσα εκδόθηκαν οι επόμενες ανακοινώσεις και ενημερωθήκαμε όλοι για αυτή την τραγική έκβαση αυτού του δυστυχήματος» ανέφερε αρχικά σε ερώτημά μας, παραπέμποντας στις δικαιολογίες των χθεσινών ανακοινώσεων του ΓΕΕΘΑ.
Παρακάτω, ο εκπρόσωπος αντιμετώπισε ακόμα πιο επίμονα ερωτήματα για το επιχειρησιακό σκέλος, τόσο για το εάν η αποστολή συνοδευόταν από συνοδευτικό όχημα, για το γιατί επέβαιναν σε αυτό όλα μαζί τα μέλη της αποστολής, υπό το ερώτημα αν υπάρχουν τελικά επιχειρησιακές ευθύνες, απέναντι στο οποίο ο Π. Μαρινάκης φάνηκε ελαφρώς να υποχωρεί.
«Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας παραθέσω επιμέρους λεπτομέρειες. Έχουμε μία συνεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους, εν προκειμένω από το υπουργείο Άμυνας, και μένουμε σε αυτήν. Από εκεί και πέρα, για να καταλογίσει κάποιος ευθύνες πρέπει να υπάρχει μία βάση καταλογισμού» αποκρίθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρίχνοντας ευθέως την ευθύνη της ενημέρωσης στον Νίκο Δένδια, αποδεχόμενος μάλιστα στη συνέχεια τα αναπάντητα ερωτήματα.
«Υπάρχουν ερωτήματα που τίθενται, απαντάει αρμοδίως το υπουργείο Άμυνας, απαντά αρμοδίως η ηγεσία του στρατεύματος, και προφανώς εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για την ενημέρωση, την στάση και την εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση του «τραγικού δυστυχήματος».
Διαβάστε σχετικά: 20 ώρες μετά την τραγωδία στη Λιβύη ο Μητσοτάκης δεν ήξερε πόσοι είναι οι τραυματίες!