Κάλπες του ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός Ελλάδας για νέα ηγεσία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Χαριλάου Τρικούπη για να κατατεθούν επισήμως υποψηφιότητες για την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ενόψει του συνεδρίου και της εσωκομματικής μάχης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου από τη βάση που αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).  Σε συνεδρίασή της το βράδυ της Τρίτης (14.9.2021) η  Επιτροπή Δεοντολογίας με επικεφαλής τον Θόδωρο Καπετανάκη εξέτασε κυρίως δυο  διαδικαστικά ζητήματα: τις προσφορές για εταιρείες λογισμικού που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των εκλογών ως προς την ηλεκτρονική τους κάλυψη  και την αποσαφήνιση του μητρώου για τη συμμετοχή των εκλογέων.

Το 2017, κατά την εκλογική διαδικασία εκλογής της ηγεσίας ενιαίου πολιτικού φορέα (η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετεξελίχθηκε σε Κίνημα Αλλαγής) είχε αναδειχθεί η Φώφη Γεννηματά επικεφαλής του –ήταν εννιά οι υποψηφιότητες-και μετείχαν 212.000 μέλη και φίλοι του ως εκλογείς. Τότε η  Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό την προεδρία του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου  είχε εξετάσει εκτός από τη διά ζώσης ψηφοφορία τη δυνατότητα να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Όμως τελικά αποφασίστηκε η διεξαγωγή της εκλογής μόνο με αυτοπρόσωπη ψηφοφορία των εκλογέων και με on line διασύνδεση των 855 εκλογικών τμημάτων στην Ελλάδα   και των 23 εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό, ώστε να αποτραπεί η διπλοψηφία.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής  ως προς τις διαδικασίες ενώ εξετάζεται πιο διευρυμένα η ηλεκτρονική κάλυψη των εκλογών.

Στη συνεδρίασή της η Επιτροπή δεοντολογίας με επικεφαλής το Θόδωρο Καπετανάκη εστίασε και στο ζήτημα του Μητρώου μελών και φίλων. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ «ο/η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα». Όπως σημειώνεται στο καταστατικό, στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).

Μέχρι τώρα τέσσερεις προσωπικότητες έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ: η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά , ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.  Θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνται για να κλειδώσει η υποψηφιότητα τους.

Η Επιτροπή Καπετανάκη  θα ξανασυνεδριάσει την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 για το ζήτημα των εταιρειών πληροφορικής και των ψηφιακών εργαλείων (τάμπλετ κ.ά.) που θα χρειασθούν για την σωστή κάλυψη των εσωκομματικών εκλογών. Αναμένεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 (ή στις 2 Οκτωβρίου) θα συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ στην οποία θα συζητηθεί και το ζήτημα της ημερομηνίας  των εσωκομματικών εκλογών για τη νέα ηγεσία του. Υπολογίζεται ότι εκτός απροόπτου οι  κάλπες θα στηθούν ύστερα περίπου από δυο μήνες και πριν από την εκπνοή του 2021.

Πάντως, η εσωκομματική διαδικασία δεν αναστέλλει την πολιτική μάχη που δίνει το Κίνημα Αλλαγής με το βλέμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.  Οξύνει περεταίρω την αντιπολιτευτική της γραμμή κατά της ΝΔ, προβάλλοντας ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους», με μέτρα που δείχνουν ότι «δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους μεγάλους και ισχυρούς». Η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, κατά το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου, θα έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικά στελέχη, με παραγωγικούς φορείς, με τον Μητροπολίτη Βαρνάβα Νεάπολης  και παράγοντες της βορείου Ελλάδας.  Στην ομιλία της στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα δώσει έμφαση στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας, την οικονομική επανεκκίνηση και συνολική ανάκαμψη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Ετικέτες