Στο 5,2% έφτασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, μεγαλώνοντας τις ανησυχίες των πολιτών και των οικονομολόγων για την τάση των τιμών να βαίνουν αυξανόμενες μήνα με το μήνα. Ο γερμανικός Τύπος καλεί την ΕΚΤ να ξεκινήσει το «σφίξιμο» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που κάνει φθηνό το χρήμα για την οικονομία, χωρίς όμως να πλήξει την οικονομία που φαίνεται να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση της πανδημίας.
Το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο ανακοίνωσε την Δευτέρα τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών από μήνα σε μήνα, το Νοέμβριο, που έχει να καταγραφεί από το 1992. Αντίστοιχα, το ποσοστό του πληθωρισμού τον Οκτώβριο ήταν 4,5% ενώ σύμφωνα με την κοινοτική μέθοδο υπολογισμού ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιζε το 6%.
Οι αυξήσεις στις τιμές γίνονται αισθητές οριζόντια, σε όλο το εύρος της οικονομίας: οι καταναλωτές στη Γερμανία νιώθουν στην τσέπη τους τις αυξήσεις καθώς οι τιμές στο σούπερ-μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων μειώνουν την αγοραστική τους δύναμη. Επίσης, οι βιομηχανίες βλέπουν τις πρώτες ύλες και τα ενδιάμεσα αγαθά να γίνονται ακριβότερα, προκαλώντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αύξησης των τιμών. Κυριότερη αιτία για τις αυξήσεις είναι η άνοδος των τιμών στα προϊόντα πετρελαίου, καθώς σε ορισμένα κρατίδια η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε σχεδόν 52%, ενώ σε είδη τροφίμων η αύξηση ήταν συνολικά 4,2%, με τα εδώδιμα λιπαρά να έχουν την πρωτιά με αυξήσεις που φθάνουν το 14%!
Η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι ένα αποκλειστικά γερμανικό φαινόμενο. Και άλλες χώρες της Ευρωζώνης βιώνουν αυξήσεις στις τιμές. Στην Ισπανία, το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν 5,6%, αποτελώντας ρεκόρ τριακονταετίας. Τον Οκτώβριο, στην Λιθουανία ήταν 8,2%, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ξεπερνούσε το 4%.
Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της Ευρωζώνης λέγοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή του. Την εκτίμηση αυτή έκανε η διοικήτρια Κριστίν Λαγκάρντ στην κυριακάτικη έκδοση της FAZ, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αναμένεται «να αποκλιμακωθεί το επόμενο έτος». Η τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για την νομισματική της πολιτική στις 16 Δεκεμβρίου και δέχεται πιέσεις να ξεκινήσει το «σφίξιμο» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού αφού αυξάνει την ποσότητα του χρήματος στην αγορά με τις αθρόες αγορές ομολόγων κρατών μελών.
Η Λαγκάρντ υιοθετεί μια παρελκυστική τακτική στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού καθώς θεωρεί ότι τα φαινόμενα που συμβάλλουν στην αύξηση -κυρίως τα μποτιλιαρίσματα στην αλυσίδα προμήθειας από την υπερβάλλουσα ζήτηση- θα λυθούν στο προσεχές διάστημα.
Οι μισθοί δεν αυξάνονται το ίδιο
Οικονομολόγοι στη χώρα εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι ακόμα οι μισθοί δεν δείχνουν την ίδια αυξητική τάση, με αποτέλεσμα τα πάντα να γίνονται ακριβότερα για τους καταναλωτές. Η ισχύουσα συλλογική συμφωνία στις δημόσιες υπηρεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων δεν αυξάνει τους μισθούς τόσο που να αποτρέπει από την μία πλευρά την μείωση της αγοραστικής δύναμης, καθώς η αύξηση που προβλέπεται είναι 2,8%, ενώ από την άλλη δεν δικαιολογεί φόβους για ένα σπιράλ αύξησης τιμών-μισθών.