Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Παρασκευή.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (69) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα.
Σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων.
Εξ αυτών, «4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενώ αντίθετα «1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Diamond Princess: Άλλοι 41 επιβαίνοντες έχουν μολυνθεί
Άλλοι 41 από τους 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμας, επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σκάφος σε συνολικά 61, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.
Οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι πάνω από 3.700, οι 273 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο.
Οι 41 νέοι ασθενείς, όπως και οι είκοσι που είχαν εντοπιστεί ήδη, θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Κάτο.
Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, καταρχήν για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.
Ο 2019-nCoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο, κι έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες. Οι νεκροί εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα έφθασαν σήμερα τους 636, ανακοίνωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιας εμβέλειας.
Σι σε Τραμπ: Η Κίνα θα «νικήσει» στη μάχη με την επιδημία
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του είναι «απόλυτα ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός.
Ο Σι είπε στον Τραμπ πως η χώρα του έχει εμπλακεί σε «παλλαϊκό πόλεμο» για να ελέγξει την επιδημία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εθνική κινητοποίηση», στο πλαίσιο της οποίας «εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου» της επιδημίας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Επέμεινε πως είναι βέβαιος πως η χώρα του θα «νικήσει» τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Σι προέτρεψε παράλληλα την Ουάσινγκτον να αντιδράσει «ορθολογικά» στην επιδημία και πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επικοινωνούν, να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και τη συνεργασία τους για να περιοριστεί η επιδημία που προκαλεί ο 2019-nCoV.
Ο ιός έχει προσβάλλει πάνω από 31.000 ανθρώπους, εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 636, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας νωρίτερα σήμερα.
Τη Δευτέρα, η κινεζική διπλωματία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν και σπέρνουν τον πανικό» γύρω από τον νέο κοροναϊό, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που απομάκρυνε εσπευσμένα το προσωπικό της από το προξενείο της στην Ουχάν, υπέδειξε να αποσυρθεί εν μέρει το προσωπικό της πρεσβείας της και επέβαλε απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της σε κινέζους ταξιδιώτες», είχε τονίσει η Χουά Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν έχει πάψει να δημιουργεί και να σπέρνει πανικό, και αυτό αποτελεί πολύ κακό παράδειγμα», είχε προσθέσει η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι αμερικανοί πολίτες και προέτρεψε τους αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα ή να φύγουν το συντομότερο εάν βρίσκονται στη χώρα αυτή.
Το Πεκίνο έλαβε από την 23η Ιανουαρίου μέτρα εξαίρεσης θέτοντας de facto σε καραντίνα την πόλη Ουχάν και τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της πριν κατόπιν ουσιαστικά αποκλείσει όλη την επαρχία Χουμπέι.
Σι και Τραμπ συζήτησαν επίσης για την πρόσφατη καταρχήν διμερή συμφωνία για το εμπόριο, τη λεγόμενη Φάση 1, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των χωρών τους, μετέδωσε το Νέα Κίνα.
Δύο αεροσκάφη πετούν από την Ουχάν προς τις ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρίσκονται εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι επιβαίνοντες στα δύο αεροσκάφη, αν είναι αποκλειστικά υπήκοοι των ΗΠΑ ή όχι, ούτε το πού ακριβώς θα κατευθυνθούν οι πτήσεις.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να στείλει άλλο ένα αεροσκάφος να παραλάβει υπηκόους της πόλης-κράτους από την Ουχάν.
Ήδη, 92 υπήκοοι Σιγκαπούρης επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν, την εστία της επιδημίας του 2019-nCoV, με πτήση που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ορισμένοι εκ των οποίων έχει έκτοτε επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης-κράτους, κάποιοι από τους υπηκόους της χώρας που είχαν εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης δεν συμπεριλήφθηκαν στην πτήση εκείνη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)