Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του χωρίς χρέη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά από αύριο το καλοκαιρινό του πρόγραμμα

Με δύο νέες μεγάλες παραγωγές, το καθιερωμένο θερινό καλλιτεχνικό εργαστήριο, την παράσταση του Βρεφικού Θεάτρου καθώς και το ποικιλόμορφο Φεστιβάλ Δάσους, το οποίο ξεκινά αύριο 1 Ιουνίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι φωνάζοντας «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα της θερινής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τα μέσα Ιουλίου στα θέατρα του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστούν οι δύο νέες παραγωγές –«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ρεζέ Βιτράκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη–, καθώς και η παράσταση του Βρεφικού Θεάτρου «Έξω πάνω μέσα κάτω» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Καραδήμα και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά η οποία ξεκινά έναν νέο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο της ΕΜΣ. Για τέταρτη χρονιά επίσης θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο θερινό καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά 4-11 ετών στο Βασιλικό Θέατρο από τις 18 Ιουνίου.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι συνέργειες του ΚΘΒΕ με άλλους φορείς πραγματοποιώντας δράσεις στην πόλη σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους δήμους του νομού, το πανεπιστήμιο, τα μουσεία αλλά και με το φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία. Όπως δήλωσε στο Documento ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, «στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν νεκρές περίοδοι και συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Στη χθεσινή παρουσίαση του θερινού προγράμματος ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού τόνισε ότι «τα οικονομικά του Κρατικού Θεάτρου είναι πλέον σε τάξη και τα καλλιτεχνικά του πάνε πολύ καλά προσπαθώντας διαρκώς να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες του κοινού για ποιοτικές εκδηλώσεις και παραστάσεις», ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του αναφορικά με το ότι ο κρατικός θεατρικός φορέας «έχει απαλλαγεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του» τονίζοντας πως αυτό «είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του χάρη στη διαρκή βοήθεια των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών». Ο Γιάννης Αναστασάκης από τη μεριά του, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στο ΚΘΒΕ ξεκινά μια νέα εποχή, εξέφρασε τη χαρά του ότι το θέατρο δεν χρωστάει πια και τόνισε πως συνεχίζουν να προχωρούν με προσεκτικά βήματα για το μέλλον του.

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού είναι η νέα καλοκαιρινή παραγωγή με την οποία το ΚΘΒΕ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019. Η παράσταση, παραδοσιακά, θα ξεκινήσει την από το Θέατρο Δάσους στις 3 και 4 Ιουλίου, προτού περιοδεύσει στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου. Ο Γιάννης Καλαμβριανός δήλωσε ότι η τραγωδία που σκηνοθετεί δεν θα έχει τίποτε ηρωικό ενώ για το σκηνικό της θα αξιοποιηθεί το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον των θεάτρων όπου θα παρουσιαστεί. Όπως ανέφερε, «δεν το έχω διαβάσει σαν ένα πατριωτικό δράμα όπου ένα κορίτσι σαν άλλη Ζαν ντ’ Αρκ βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τη χώρα της, όπως συνήθως ανεβαίνει αυτό το έργο. Η όψη της παράστασης θα είναι πολύ ήσυχη, ποντάρουμε στην ομορφιά της ποίησης του λόγου του Ευριπίδη και όχι στην κατασκευή. Δεν θα υπάρχουν βία, λάσπες και αίμα. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τη σκληρότητα μέσα από την ομορφιά, στοιχεία τα οποία συχνά συγγενεύουν». Η Ανθή Ευστρατιάδου θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Ιφιγένειας, ο Γιώργος Γλάστρας του Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά της Κλυταιμνήστρας, ο Γιώργος Καύκας του Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος του Μενέλαου, ο Χρίστος Στυλιανού του Αγγελιοφόρου και ο Θανάσης Ραφτόπουλος του Αχιλλέα. Τα σκηνικά – κοστούμια υπογράφουν οι Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και Ράνια Υφαντίδου, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου και την κίνηση ο Δημήτρης Σωτηρίου.

Πέρυσι το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο Βασιλικό Θέατρο σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο τέσσερις παραστάσεις, παλιότερες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου που παρουσιάστηκαν σε επανάληψη. Ο λόγος, όπως σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, είναι ότι επρόκειτο για σημαντικές παραστάσεις που δεν παίχτηκαν πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έπρεπε να επαναληφθούν για να τις δει περισσότερος κόσμος. Οι φετινές χειμερινές παραγωγές, σύμφωνα με τον ίδιο, παίχτηκαν πολύ, περιόδευσαν σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και στη βόρεια Ελλάδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι, και με δεδομένο ότι το ΚΘΒΕ μπήκε σε μια περίοδο χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη, υπήρξε η δυνατότητα να προετοιμαστεί μια ακόμη νέα θεατρική παραγωγή για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το έργο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ρεζέ Βιτράκ αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, το έργο είναι «κωμωδία και δράμα μαζί, ανελέητη σάτιρα και ποιητική αλληγορία, μανιφέστο ελευθερίας και παιχνίδι παιδικό, σαρωτική φάρσα και κραυγή αγωνίας. Προσπαθώ να βρω λέξεις και φράσεις που να μπορούν να αποδώσουν αυτό που η τολμηρή φαντασία του Ροζέ Βιτράκ κληροδότησε στο θέατρο του 20ού αιώνα. Αυτό που το θέατρο του 21ου παλεύει να εκφράσει στη σκηνή για να φωτίσει, να σχολιάσει και να καταγγείλει την πραγματικότητα που ζούμε στις πολιτισμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Έργα σαν τον “Βικτόρ” δίνουν την ευκαιρία σ’ εμάς και στο κοινό να αναμετρηθούμε με τόλμη με τις ιδεοληψίες μας, να σαρκάσουμε και να αυτοσαρκαστούμε. Ησυχάστε! Τα παιδιά δεν ήρθαν στην εξουσία τελικά. Να ευλογάμε την τύχη μας! Κι εκείνα τη δική τους… Όσο για τον Βικτόρ, μοιάζει παράδοξο, αλλά θα μένει στη μνήμη χαραγμένος σαν τις βραχογραφίες της Αλταμίρα και σαν τα γκράφιτι του Μετρό». Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στον Τάσο Πεζιρκιανίδη, τον ηθοποιό που ερμήνευσε πριν από 41 χρόνια σε αυτό το θέατρο τον Αντωνάκη Μανιώ.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βικτόρ, του εννιάχρονου αγοριού με πληθωρική ευαισθησία και ασυμβίβαστη προσωπικότητα, θα ενσαρκώσει ο Βασίλης Ντάρμας (τον χειμώνα κέρδισε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του στην παράσταση της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»). Μαζί του συμπρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σοφία Καλεμκερίδου (Λιλή), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Κάρολος), Μαρία Μπαγανά (Αιμιλία), Γωγώ Παπαϊωάννου (Εσθήρ), Φωτεινή Τιμοθέου (Θηρεσία), Θάνος Φερετζέλης (Αντωνάκης), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίντα), Κώστας Σαντάς (Στρατηγός), Γιώργος Παπαστυλιανός (Γιατρός) και Γεωργία Κυριαζή (Μαρία). Τα σκηνικά – κοστούμια υπογράφει η Όλγα Χατζηιακώβου, τη μουσική ο Δημήτρης Θεοχάρης και την κίνηση η Σοφία Παπανικάνδρου. Η παράσταση θα παρουσιάζεται από Τρίτη έως Παρασκευή, με υπέρτιτλους στα αγγλικά, στο θέατρο της ΕΜΣ. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις 11 Ιουλίου, αλλά λόγω των εθνικών εκλογών στις 7/7 πιθανόν να μεταφερθεί λίγες μέρες αργότερα.

Αύριο, 1 Ιουνίου, ανοίγει η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Δάσους με την επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο. Να σημειωθεί ότι η σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου θα παραμείνει στη συνέχεια κλειστή για εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ θα λειτουργεί μόνο ο χώρος που θα φιλοξενεί το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και το φουαγέ όπου παρουσιάζεται η μόνιμη έκθεση κουστουμιών του ΚΘΒΕ «Τα ίχνη του εφήμερου».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δάσους, το οποίο φέρει την υπογραφή του ΚΘΒΕ, περιλαμβάνει παραστάσεις και συναυλίες φιλοξενούμενων σχημάτων από όλη τη χώρα και απλώνεται στο Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης ενώ παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στη Μονή Λαζαριστών.

Για το πλήρες πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Δάσους καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις καλοκαιρινές θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ntng.gr

*Το Documento είναι χορηγός επικοινωνίας του καλοκαιρινού προγράμματος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Documento Newsletter