Με το καλοκαίρι να έχει κάνει πρώιμη εμφάνιση φέτος, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές για τα κατοικίδιά σας, είτε εκδράμετε είτε μείνετε στο κλεινόν άστυ.
Η πρόληψη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι πολύ σημαντική.
– Μάθετε στις διακοπές σας ποιος κτηνίατρος είναι ο πιο κοντινός και έχετε μαζί σας το τηλέφωνο επικοινωνίας για κάθε ενδεχόμενο.
– Μην κυκλοφορείτε το ζώο σας χωρίς λουρί, ειδικά σε μέρη που δεν γνωρίζετε, είτε αυτό είτε εσείς.
– Συνετό είναι οι βόλτες σας να πραγματοποιούνται ώρες που τα κτηνιατρεία είναι ανοιχτά, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην πανικοβληθείτε ψάχνοντας κτηνίατρο.
– Φροντίστε για τους ενδο- και εξωαποπαρασιτισμούς των σκύλων και των γατιών σας για την περίοδο των διακοπών, μια και η μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων είναι σε έξαρση αυτή την εποχή (λεισμανίωση, ερλιχίωση κ.ά.). Προφανώς έχετε τα κατοικίδιά σας πλήρως εμβολιασμένα.
– Αν πάλι αποφασίσετε να πάτε σε κάμπινγκ με τον τετράποδο φίλο σας, αναφέρετέ το στον κτηνίατρό σας, ώστε να σας δώσει συμβουλές για ένα μικρό φαρμακείο σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. μια αντιβιοτική αλοιφή, αντιισταμινικά, αιμοστατικό βαμβάκι κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, ένα φαρμακείο για πρώτες βοήθειες μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο.
Για να αποφύγετε σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις για το ζώο σας λόγω υψηλών θερμοκρασιών, όπως η ηλίαση και η θερμοπληξία:
– Κρατάτε το ζωάκι σας πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος.
– Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες και κλιματιστικά.
– Βρέχετέ το συχνά, ειδικά τις ώρες αιχμής, με δροσερό νερό.
– Αποφεύγετε αυτές τις ώρες βόλτες και άσκηση, η οποία το καλοκαίρι θα πρέπει να μην είναι έντονη.
– ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην αφήνετε το ζωάκι σας στο αυτοκίνητο ή στο μπαλκόνι ενώ εσείς λείπετε… ούτε καν για λίγα λεπτά.
– Εχετε πάντα στη διάθεσή τους δροσερό νερό και να είστε συνετοί με την ποσότητα της τροφής.
Αν όμως συμβεί να έχετε συμπτώματα θερμοπληξίας (έμετος, έντονη σιελόρροια, λήθαργος, αταξία, μυϊκός τρόμος και σε σοβαρότατες καταστάσεις έως αιμορραγίες και επιληπτικές κρίσεις) και δεν είναι εφικτό να επικοινωνήσετε με κτηνίατρο, τότε:
– Πάρτε αμέσως το ζώο από τον ήλιο και μεταφέρετέ το σε δροσερό μέρος (με κλιματιστικό, αν υπάρχει η δυνατότητα).
– Βάλτε πάνω του κομπρέσες με δροσερό αλλά ποτέ παγωμένο νερό, κυρίως σε μασχάλες και πατούσες.
– Απευθυνθείτε σε κτηνίατρο για εξετάσεις και θεραπεία.
Γάτες και διακοπές
Είναι όμορφο να μοιράζεστε τις διακοπές σας με τους τετράποδους φίλους σας, θεωρώ όμως ότι οι γάτες σας δεν αδημονούν να σας ακολουθήσουν. Ως γνωστόν, δένονται με τον χώρο και δεν προσαρμόζονται εύκολα σε νέο περιβάλλον. Συμβουλή μου είναι, εφόσον υπάρχει δικός σας άνθρωπος που γνωρίζει τη γάτα σας και ξέρει να τη χειριστεί, τότε να ελέγχει την ημερήσια τροφή και το νερό της, να καθαρίζει την αμμοδόχο και να φροντίζει να έχει δροσερό περιβάλλον.
Αν έχετε αυτήν τη δυνατότητα, είναι προτιμότερο να μη σύρετε μαζί σας τις γατούλες σας, ειδικά αν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές. Αν παρ’ όλα αυτά αποφασίσετε το αιλουροειδές σας να σας ακολουθήσει, τότε θα ήταν συνετό να μην περιφέρεται σε κήπους και αυλές, διότι ως γνωστόν είναι από τα ζώα που τα χαρακτηρίζουν η περιέργεια και μπορεί να απομακρυνθεί και να χάσει τον προσανατολισμό της.
Μπάνιο
Οσον αφορά το μπάνιο του κατοικιδίου σας στη θάλασσα, αφού ενημερωθείτε για τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τα ζώα στις παραλίες, φροντίστε:
– Να είναι σε σκιά και μάλιστα όχι σε ώρες αιχμής, τόσο ζέστης όσο και κόσμου.
– Να κολυμπά, αν και εφόσον θέλει, πάντα μαζί σας.
– Προσέξτε την καυτή άμμο, μην προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του.
– Ξεπλένετέ το σας πάντα μετά το ημερήσιο μπάνιο του με γλυκό νερό.
– Αν το ζώο σας δυσφορήσει, αποχωρήστε από την παραλία.
Τσιμπήματα εντόμων
Τα τσιμπήματα εντόμων είναι συχνά αυτή την εποχή. Συνήθως έπειτα από τέτοια έχουμε εμφάνιση επώδυνης και εξοιδημένης περιοχής, συχνότερα στην κεφαλή (κυρίως στη μουσούδα και στη γλώσσα). Επιβάλλεται η ταχύτατη προσκόμιση του κατοικιδίου σε κτηνίατρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, επικοινωνήστε τηλεφωνικά έστω και ψύχραιμα ακολουθήστε τις συμβουλές του (εδώ επανέρχομαι στο φαρμακείο που θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας για το ζωάκι σας).
Φόλες
Τέλος, ας αναφερθώ και στις φόλες, που δυστυχώς δεν εκλείπουν από την ελληνική καθημερινότητα όλο τον χρόνο. Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή κατάποσης φόλας είναι –θα με πείτε μονότονη– η πρόληψη:
– Εχετε τον νου σας στον τετράποδο φίλο σας – είναι η δική του ώρα όταν βγαίνετε για τη βόλτα του και όχι η ώρα που πίνετε καφέ με τους φίλους σας ή κάνετε συζήτηση από το κινητό σας,
– Η ατροπίνη, που τελευταία θεωρείται θαυματουργό αντίδοτο, είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο αλλά δεν είναι πανάκεια ούτε, δυστυχώς, κάνει θαύματα. Επειδή δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε τη δράση της, τουλάχιστον οι περισσότεροι, η χρήση της μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Επίσης, δεν είναι αντίδοτο σε όλες τις τοξικές και δηλητηριώδεις ουσίες. Αλλωστε μη σας διαφεύγει ότι πεταμένα τρόφιμα που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στο ζώο σας με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της φόλας (έμετος, σιελόρροια, αταξία, νυσταγμός, σπασμοί κ.ά.). Τη διάκριση μπορεί να την κάνει ένας κτηνίατρος και να εφαρμόσει την ενδεδειγμένη αγωγή.
Τα παραπάνω δεν γράφτηκαν για να σας αγχώσουν. Εχοντας υπόψη τους κινδύνους, μπορείτε να τους αποφύγετε και να περάσετε υπέροχες διακοπές με τα τετράποδα φιλαράκια σας.
Καλές βουτιές, καλές εξερευνήσεις και να έχετε τις μέχρι τώρα ομορφότερες διακοπές σας!
*Η Χρυσούλα Παπαδοπούλου είναι κτηνίατρος