«Και ασφαλώς η τροποποίηση του ν. 1608/1950 δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τους ασθενέστερους που μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν εμπλεκόμενοι σε τέτοιου είδους περιπέτειες» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον Ν. Φίλη κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του τελευταίου στη Βουλή για την επικείμενη τροποποίηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, βάσει του οποίου καταδικάστηκε η καθαρίστρια σε δέκα χρόνια κάθειρξης.
Ο κ. Φίλης τόνισε πως η καταδικαστική απόφαση κατά της καθαρίστριας προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, παρομοιάζοντας τη Δικαιοσύνη με ιστό της αράχνης που «τσακίζει» μόνο τους αδύναμους, ενώ στηλίτευσε και το γεγονός ότι το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου είναι δεκαετής κάθειρξη.
Από την πλευρά του, ο Μ. Καλογήρου αντέτεινε πως η Δικαιοσύνη μπορεί να «διαλύσει αυτόν τον ιστό», επισημαίνοντας ότι στις 6/11/2018 εκδόθηκαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις με σκοπό την ανασύσταση νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όσον αφορά το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, ο κ. Καλογήρου ανέφερε τρεις άξονες:
1.Την αντικειμενική και υποκειμενική στοιχειοθέτηση αδικημάτων.
2.Τον εξορθολογισμό των ποινώ, διαδικασία που δεν θα αφορά μόνο τα οικονομικά εγκλήματα.
3.Την ποινική συνδιαλλαγή που θα δίνει τη δυνατότητα σε κατηγορούμενους για εγκλήματα του «λευκού κολάρου» να μπορούν να αποκαταστήσουν τη ζημία βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών και δικονομικών κανόνων.
«Και ασφαλώς η τροποποίηση του ν.1608/950 δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ασθενέστερους που μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν εμπλεκόμενοι σε τέτοιου είδους περιπέτειες» κατέληξε ο υπουργός.