Καλογήρου: Από το δόγμα «ελευθερία-ασφάλεια» φαίνεται να περνάμε στο «ασφάλεια-ασφάλεια» (Audio)

Καλογήρου: Από το δόγμα «ελευθερία-ασφάλεια» φαίνεται να περνάμε στο «ασφάλεια-ασφάλεια» (Audio)

Αυτά που έχουν γίνει γνωστά για τις αλλαγές που επιδιώκει η ΝΔ στη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα αποτυπώνουν ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις, «φαίνεται από το δόγμα “ελευθερία – ασφάλεια” να οδηγούμαστε στο δόγμα “ασφάλεια – ασφάλεια”», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας Στο Κόκκινο..

Ο κ. Καλογήρου ξεκίνησε λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις θέσεις του για τις αλλαγές που προωθούνται και αφορούν την Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής η νέα ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης του έργου στα θέματα Δικαιοσύνης, που έχουν διάρκεια 4 και πλέον χρόνια.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα όσα επιμέρους έχουν γίνει γνωστά «και είναι σημαντικά, αποτυπώνουν την διαφορετική άσκηση πολιτικής συνολικά της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις προς το παρόν. Εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχεδιασμού και της υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών και μία οικονομική κρίση που διαπέρασε και το κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές συμπεριφορές όλων, «ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει συμπεριφορές που αποτυπώνουν την επιστροφή στην κανονικότητα», σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου. «Τέτοιες συμπεριφορές βοηθούν, αρκεί να μην είναι υποκριτικές», όπως είπε.

Για την αφαίρεση του «Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» από τον τίτλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα συναφή αντικείμενα να οδεύουν προς ανάθεση σε Ανεξάρτητες Αρχές, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι «θα δούμε την συνέχεια», ωστόσο παράλληλα για την αυτοτελή Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «δεν φαίνεται από το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα να καταργείται. Οπότε περιμένουμε κι εδώ».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που φαίνεται να δημιουργεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της αντεγκληματικής πολιτικής από το Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη. «Ασφαλώς υπάρχει πολιτικό αποτύπωμα», είπε, αλλά «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν και λειτουργήσουν τα ουσιαστικά και κρίσιμα … η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής τα τελευταία χρόνια έκανε έργο εξαιρετικά σημαντικό, που επικοινωνιακά “χάθηκε” ή “κρύφτηκε”» από την υπερπροβολή γεγονότων από τα ΜΜΕ. «Υπάρχει το παράδοξο, πρώτη φορά κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει και εκπονεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής 2018-2020, με κατάλογο ολοκληρωμένων ενεργειών». Αυτό ήταν που οδήγησε το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναγνωρίσει για πρώτη φορά βελτίωση των συνθηκών κράτησης στην Ελλάδα, όπως τόνισε, θέμα για το οποίο η Ελλάδα πολλαπλώς καταδικαζόταν και της επιβάλλονταν πρόστιμα. Τώρα, «φαίνεται από το δόγμα “ελευθερία – ασφάλεια” να οδηγούμαστε στο δόγμα “ασφάλεια – ασφάλεια”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

«Η εκτέλεση μίας ποινής συνδέεται πάντα και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ιδέα της Δικαιοσύνης. Για πολλούς λόγους ακόμη, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ένα απλό ή μόνο ζήτημα Δημόσιας Τάξης. Ο τρόπος που εκτελείται, που εκτίεται η ποινή, είναι θέμα Δικαιοσύνης», συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχουν θέματα νομικού πλαισίου», συνέχισε, όπως ο σωφρονιστικός κώδικας, που τώρα «περνάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης «υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο για τις μονάδες μέριμνας νέων … έπρεπε να μπει σε δημόσια διαβούλευση, να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς, κτλ.», το οποίο πλέον δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον, όπως και το υπόλοιπο νομοθετικό έργο του υπουργείου, «εκτός εάν γίνει κάτι άλλο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, νομοθέτησης, κτλ. που δεν μπορώ αυτή την στιγμή να εικάσω».

«Υπάρχουν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τους όρους διαβίωσης στην φυλακή … προγράμματα απεξάρτησης … σχολεία δεύτερης ευκαιρίας … προγράμματα του ΟΑΕΔ … το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο … οι γυναικείες αγροτικές φυλακές. Υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός που κατά την γνώμη μου συνδέεται αδιάρρηκτα με το υπουργείο Δικαιοσύνης», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Καλογήρου είπε ότι δεν μπορεί κανείς να μην λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια, όμως «έχει χαθεί από την ενημέρωση και δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι … σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η εγκληματικότητα στην χώρα μας είναι πολύ κάτω από τον μ.ό. της ΕΕ». Την ίδια ώρα «σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ αυξημένος ο φόβος», κάτι που είναι πρόσφορο έδαφος αφηγήματα και απόψεις που ενισχύουν τον φόβο.

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την βαριά εγκληματικότητα στα χρόνια της κρίσης, προσέθεσε, μία σύγκριση της διετίας 2013-2014 σε σχέση με την διετία 2016-2017, καταγράφουν σημαντικές μειώσεις στην βαριά εγκληματικότητα (ληστείες, ανθρωποκτονίες, κτλ.). «Οι αριθμοί δίνουν ένα αντικειμενικό στοιχείο», όπως τόνισε.

Η εξαγγελία από την ΝΔ για αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες εντάσσεται επίσης στο δόγμα «ασφάλεια – ασφάλεια», επανέλαβε ο κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή τους στην προεκλογική περίοδο «δημιούργησε μία πολύ θολή εικόνα για μία μεταρρύθμιση που ήρθε μετά από 70 χρόνια στην χώρα, μετά από 1.000 και πλέον αποσπασματικές τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δούλευαν για την μεταρρύθμιση αυτή νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που κατέληξαν σε όσα ψηφίστηκαν την περασμένη Άνοιξη. «Αν δεν γίνει αντιληπτό το όλον, οδηγούμαστε σε αποσπασματικές αναγνώσεις, προχειρότητες, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις», είπε αφού ανέλυσε την πορεία και τα επιμέρους θέματα της συγκρότησης των νέων ποινικών κωδίκων.

Ειδικά για την δίκη της Χρυσής Αυγής, «δεν μπορώ να την σχολιάσω, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσουμε το γενικότερο πλαίσιο. Στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση (και είχε διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν) φαινόταν ότι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πήγαινε πολύ κάτω ποινολογικά, με μέγιστη ποινή την κάθειρξη ως 10 ετών. Αμέσως εύλογα υπήρξαν αντιδράσεις και η νομοπαρασκευαστική … το πήγε στο ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης, τα 15 έτη … επειδή πριν ήταν 20 έτη και τώρα 15, ακόμη και νομικοί της ΝΔ έλεγαν “χαϊδεύετε την Χρυσή Αυγή μειώνοντας την ποινή”», σημείωσε, ενώ εξήγησε και γιατί δεν μπορεί να υφίσταται μομφή ως προς τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει στην ολοκλήρωσή της η συγκεκριμένη δίκη.

Τέλος, ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στο θέμα της περιγραφής του βιασμού στο νέο πλαίσιο. «Οι πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα που είχαν προβλεφθεί ήταν πολύ θετικές και κάλυπταν πεδία που εν υπήρχαν πριν», αλλά «στα ΜΜΕ έμεινε ότι έγινε πλημμέλημα ο βιασμός, ενώ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Υπήρχαν συγκεκριμένες διατάξεις για την αντικειμενική στοιχειοθέτηση του αδικήματος, καλύπτονταν ζητήματα νομολογίας και όλα τα προβλήματα».

Το θέμα της συναίνεσης, όπως σημείωσε, «η νομοπαρασκευαστική το προσέγγισε με την δική της άποψη, με τρόπο που να καλύπτονται όλες οι μορφές απειλής, σωματικής βίας, αλλά και κάθε άλλη, προκειμένου να καλύψει και αυτήν την περίπτωση που είναι δύσκολη στην απόδειξη … υπήρξε μετατόπιση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία αντιλαμβανόμενη αυτό που συνέβαινε οδηγήθηκε σε μία διατύπωση που να ικανοποιεί … κατά την γνώμη μου προσεγγιζόταν με επάρκεια από πλευράς ποινικής αντιμετώπισης, όμως φάνηκε να μην καλύπτει αυτό που επεδίωκαν οι συλλογικότητες».

Πηγή: stokokkino.gr

Documento Newsletter