Καλό φθινόπωρο (και αν…) η κανονικότητα

Χείριστη και εγκληματική η διαχείριση της κυβέρνησης και στους εμβολιασμούς και στον έλεγχο της πανδημίας

Στο έλεος της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση παραμένει η χώρα, την ίδια ώρα που έχει πλέον καταστεί σαφές ότι οι διθύραμβοι για τα εκατομμύρια των εμβολίων που θα έρχονταν για να βάλουν τέλος στον εφιάλτη ήταν ακόμη ένα επινόημα συλλογικής εξαπάτησης.

Με τα λιγοστά εμβόλια που έχουμε ως… απόθεμα να μην επαρκούν ούτε για τον εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να χτυπά ήδη την πόρτα μας και με την κυβέρνηση της ΝΔ να ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή της «θωράκιση» κι όχι για τη στήριξη του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η επιστροφή στην κανονικότητα μετατίθεται σύμφωνα με τους ειδικούς για το φθινόπωρο του 2021. Οπως ξεκαθαρίζουν μιλώντας στο Documento, «είμαστε στο σημείο μηδέν, πρέπει να λειτουργούμε σαν να ξεκίνησε η πανδημία μόλις χθες».

Μόνο εάν πάρουμε τις ανάλογες δόσεις των εμβολίων, και συγκεκριμένα 15 εκατομμύρια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά, θα δούμε το φως στο τούνελ, σύμφωνα με την εκτίμηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αθηνάς Λινού. Μέχρι τότε γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ακόμη μία φορά έκκληση για συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα για τη διασπορά του ιού.

Αμείλικτα τα νούμερα

«Δεν έχει τελειώσει τίποτε, απλώς ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε δυνητικά να τελειώσει. Δηλαδή ξέρουμε ότι υπάρχει εμβόλιο το οποίο αποδίδει, αλλά το ζητούμενο είναι πότε θα έχουμε τη διαθεσιμότητα στα εμβόλια και πότε θα μπορέσουμε να τα κάνουμε» τονίζει συγκεκριμένα η κ. Λινού και συμπληρώνει: «Πρέπει να αισιοδοξούμε με πολύ μεγάλη σύνεση, να ξέρουμε ότι θα υπάρχει βελτίωση σημαντική την άνοιξη, αφού περάσουμε μια τεράστια δυσκολία μες στον χειμώνα και ίσως και μέρος του καλοκαιριού. Θα είμαστε καλά προς το τέλος Οκτωβρίου εφόσον έχουμε 15 εκατ. δόσεις και μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σωστά. Αν μέσα στον Ιανουάριο μπορούσαμε να εμβολιάσουμε 1 εκατ. ανθρώπους με δύο δόσεις, θα ήταν τα πράγματα κάπως καλά, θα είχαμε εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού. Για να πραγματοποιηθεί πρέπει να εμβολιάζεις τις εργάσιμες ημέρες 100.000 άτομα την ημέρα».

Ο παραπάνω στόχος όμως μέχρι στιγμής είναι πολύ μακρινός καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «στόχος είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, περίπου 220.000». Ο ίδιος πάντως είχε αναφέρει στις 4 Ιανουαρίου ότι τα αποθέματα είναι περίπου 152.000 δόσεις.

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν επειδή αυτά που ανακοινώθηκαν για 150.000 δόσεις δεν φτάνουν ούτε καν για τις δύο δόσεις των υγειονομικών σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε τι συμβόλαια έχουν υπογραφεί με τις άλλες εταιρείες. Δεν μας λένε πόσα εμβόλια πρόκειται να έρθουν παρά τους διθυράμβους στην αρχή ότι επαφίεται η σωτηρία μας μόνο στα εμβόλια» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το με γαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας.

«Για να έχουμε ανοσία του πληθυσμού στο προσεχές εξάμηνο θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι υγειονομικοί, με προσλήψεις, τεστ, ανάπτυξη ΜΕΘ, με επίταξη ιδιωτικού τομέα συν ότι πρέπει να έχουμε μέχρι τότε 15 εκατομμύρια δόσεις. Ετσι μπορεί να χτιστεί το τείχος ανοσίας και όχι με τις παιδαριώδεις δόσεις εμβολίων και με τα ανύπαρκτα μέτρα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Ανήγγειλαν ότι θα δουλέψουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Στο κάθε κέντρο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία άτομα. Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να δουλεύουν διπλοβάρδια για να προλάβουν να εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό, δηλαδή απαιτούνται 6.000 άτομα όλων των ειδικοτήτων. Εάν πάρουν τα 6.000 άτομα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που ήταν επιφορτισμένα για άλλες δουλειές, αδυνατίζουμε τις άλλες υπηρεσίες και έτσι τα ραντεβού από τρεις τέσσερις μήνες που είναι σε ορισμένες ειδικότητες θα πάνε στο εξάμηνο. Το θέμα των προσλήψεων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επείγον» καταλήγει ο Ηλ. Σιώρας.

Αισιοδοξία μόνο εφόσον εγκριθούν τα εμβόλια

Οι ελάχιστες δόσεις εμβολίων που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, καθώς ο δρόμος είναι μεγάλος και ανηφορικός.

«Ο αριθμός των εμβολίων της Pfizer και της Moderna δεν φτάνει ώστε να έχουμε ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι. Για να το επιτύχουμε θέλουμε 15 εκατ. δόσεις από ένα εμβόλιο που θα χορηγηθεί δύο φορές. Αμφιβάλλω αν μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρει 15 εκατ. δόσεις από αυτές τις δύο εταιρείες με βάση όσα έχουν ανακοινώσει» ξεκαθαρίζει στο Documento και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Εχουμε βέβαια να περιμένουμε εμβόλιο από δύο ακόμα εταιρείες» τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Από την Astra Zeneca, η οποία πήρε ήδη έγκριση στην Αγγλία και περιμένουμε να υποβάλει τα στοιχεία προς έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που φαίνεται ότι θα το κάνει μες στον Ιανουάριο, και επίσης περιμένουμε από την Johnson & Johnson, η οποία ξέρουμε ότι έχει ολοκληρώσει την εισαγωγή 40.000 ατόμων στη μελέτη της ήδη από τον Δεκέμβριο και αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο να ανακοινώσει και τα αποτελέσματα. Το καλό σενάριο είναι να έχουμε 1η Μαρτίου ακόμη δύο εμβόλια εγκεκριμένα, που σημαίνει κάποια εκατομμύρια δόσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο εταιρείες ήδη συνθέτουν και στοκάρουν εμβόλια, κάτι που είχε κάνει και η Pfizer και η Moderna. Κατ’ αυτό το σενάριο μέχρι τέλος Μαΐου, έστω τον Ιούνιο, θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί 7 εκατ. Ελληνες. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πάμε στην προσέγγιση των Αγγλων με τη μία δόση».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, θα υπάρχει ένα άμεσο όφελος το οποίο θα δούμε από τον Φεβρουάριο: «Αυτό που θα αρχίσει να φαίνεται, επειδή εμβολιάζονται πρώτα όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι ότι θα έχουμε λιγότερους που θα μπαίνουν στα νοσοκομεία, λιγότερους στις ΜΕΘ, λιγότερους θανάτους, οπότε η γενική εικόνα θα είναι καλύτερη. Ακόμη και με αυτά τα λίγα εμβόλια, αυτοί οι 100.000 εμβολιασμοί που θα γίνουν μες στον Ιανουάριο, αν γίνουν τόσοι, θα αφαιρέσουν από την εξίσωση 100.000 άτομα από το να βρεθούν στο νοσοκομείο, που με βάση το ποσοστό θα μπορούσε οι 500 από αυτούς να βρεθούν στο νοσοκομείο».

Ερχονται δύο δύσκολοι μήνες

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ουσιαστικά δεν ενισχύθηκε ποτέ και οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν πάρει ανάσα από πέρυσι τον Μάρτιο. Τώρα, εν αναμονή και του τρίτου κύματος της πανδημίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους δύο κρίσιμους μήνες που συνοδεύονται παραδοσιακά και από το φορτίο της εποχικής γρίπης.

«Ούτως ή άλλως υπήρχε επιβάρυνση στα νοσοκομεία αυτούς τους δύο μήνες όσον αφορά τη γρίπη και τα αναπνευστικά. Ηταν η περίοδος και πριν από την Covid που είχαμε περισσότερους διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν εκεί που έφτανε το πικ. Για παράδειγμα, πέρυσι αυτή την εποχή μπορεί να είχαμε πάνω από 50 διασωληνωμένους στην Αττική σε θαλάμους εκτός μονάδας» επισημαίνει η Μαίρη Αγρογιάννη, επικουρική παθολόγος στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

«Η περίοδος της γρίπης θεωρητικά ξεκινάει μέσα Οκτώβρη αλλά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως κάνει το πικ τον Ιανουάριο με τον Φεβρουάριο, μαζί με τις υπόλοιπες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Σίγουρα οι αποστάσεις και οι μάσκες θα βοηθήσουν σε έναν βαθμό. Δημοσιεύματα για τη γρίπη στο νότιο ημισφαίριο μιλούν για λιγότερα κρούσματα, μπορεί όμως να σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει υποδιάγνωση της γρίπης λόγω της Covid. Χωρίς ελέγχους μαζικούς στον πληθυσμό, χωρίς μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ πιο δύσκολη» καταλήγει η κ. Αγρογιάννη.

«Καμία στρατηγική, μόνο ανταρτοπόλεμος»

Με τον κίνδυνο ότι θα λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο τα διαγνωστικά τεστ, καθώς μεγάλος αριθμός των κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ) μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα σε μονάδες ηλικιωμένων, γιατροί και νοσηλευτές ζητούν ακόμη μία φορά τη συνταγογράφηση των τεστ ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα για τη διασπορά του ιού.

«Είμαστε τυφλοί αυτήν τη στιγμή για τη διασπορά. Δεν τη γνωρίζουμε ακόμη και ανά περιοχή. Εχουμε δυο τρεις μήνες μπροστά μας αρκετά δύσκολους. Δυστυχώς στραφήκαμε στη λογική του ακορντεόν και κάνουμε ανταρτοπόλεμο με τον ιό, ο οποίος δεν έχει αποδώσει, ενώ θα έπρεπε να έχουμε στρατηγικό πόλεμο με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε. Πρέπει να αυξήσουμε τις διαγνωστικές αναλύσεις και την ιχνηλάτηση και να γίνονται όλα πιο οργανωμένα και πιο γρήγορα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα χειρίζονται οι περιφέρειες, επειδή ο ΕΟΔΥ δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα να το κάνει» τονίζει στο Documento ο καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων Απόστολος Βανταράκης.

«Αυτά που βλέπουμε στην Ευρώπη νομίζω ότι θα τα βρούμε μπροστά» είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του κ. Βανταράκη. Κι αυτό γιατί «ένα πράγμα που έχει γίνει λάθος από την αρχή είναι ότι έχουν παρθεί οριζόντια μέτρα. Ακόμη και τα τεστ γίνονται οριζόντια. Βγαίνουν και κάνουν σε μια περιοχή όπως να ’ναι. Κανονικά τα τεστ έπρεπε να γίνουν κάτω από ένα επιδημιολογικό πλάνο έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά με επαναληπτικό τρόπο, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Η χαμένη αξιοπιστία της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων Απόστολος Βανταράκης τονίζει ότι ακόμη και η αντίδραση μερίδας των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων έχει τη ρίζα της στο γεγονός ότι πρόκειται για «αλλοπρόσαλλα μέτρα» αλλά και στη στάση της επιτροπής των ειδικών που έχει χάσει την αξιοπιστία της.

«Πρέπει να κάτσουν κάτω και να έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο» τονίζει, «γιατί αν χάσεις τον πληθυσμό στα θέματα της δημόσιας υγείας δεν μπορεί μετά να βασιστείς σε αυτόν για την πρωτοβάθμια

πρόληψη. Είναι κοντά στο να χαθεί ο κόσμος, το βλέπετε ότι δεν εφαρμόζει πάρα πολύ εύκολα τα μέτρα και όσο τα κάνεις αλλοπρόσαλλα, δηλαδή μέτρα τα οποία δεν έχουν συλλογιστική λογική και σειρά τόσο πιο εύκολα τον χάνεις. Ακόμη και η αξιοπιστία της επιτροπής έχει χαθεί γιατί αν διαφωνούν με κάτι πρέπει να το πουν, για να πιστεύει ο κόσμος τουλάχιστον τους επιστήμονες. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε στον πληθυσμό υπεραισιοδοξία, γιατί η υπεραισιοδοξία στη δημόσια υγεία δημιουργεί χαλαρότητα. Δεν θέλουμε ακόμη χαλαρότητα».

Ετικέτες