«Κalimera» είναι ο τίτλος του γεμάτου Ελλάδα βιβλίου της Γαλλίδας συγγραφέως Νικόλ Ντιμπουά, που παρουσίασε χθες στο Ελληνικό Σπίτι, στο Παρίσι, ο Νίκος Γραικός, διευθυντής του Συλλόγου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας «Φωνή-Γραφή».
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που η συγγραφέας αγάπησε από μικρό παιδί, χάρις στα ταξίδια του πατέρα της, καθηγητή Ιστορίας και μεγάλου φιλέλληνα. Αυτή η πρώτη νεανική αγάπη δυνάμωσε με τον καιρό και για περίπου 40 χρόνιας ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. «Σε όλα αυτά τα ταξίδια δεν κράτησα ποτέ σημειώσεις» εξήγησε η ίδια.
Επέλεγε να πηγαίνει μόνη της σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχαία θέατρα και ναούς, σε εποχές εκτός τουριστικής περιόδου. Η Νικόλ Ντιμπουά ήθελε να επικοινωνήσει και να νιώσει την κοσμική ενέργεια αυτών των τόπων. Τη συγγραφή του βιβλίου αποφάσισε όταν εμφανίστηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Διαβάζοντας την διεθνή Τύπο διαπίστωσε «τη δριμύτητα των επιθέσεων που δέχθηκε η χώρα, ενώ η μόνη αμυντική γραμμή όσων ήθελαν να την υπερασπισθούν βασιζόταν μόνο “στη δόξα της αρχαιότητας”». Η δική της προσπάθεια με το βιβλίο της θα ήταν για «να αναδείξει και να υπερασπισθεί το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας».
Η περιήγησή της, σύμφωνα με τους τόπους των ταξιδιών της, ξεκινάει από το βυζαντινό μεγαλείο της Ελλάδας, περνάει στους αιώνες της μουσουλμανικής καταπίεσης για να φθάσει έως τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Ταξιδεύει στην ιστορία, με τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μιλάει για τη δύναμη του ελληνικού λόγου, των ελληνικών λέξεων και δίνει μία ξεχωριστή θέση στο βιβλίο της στους Έλληνες ποιητές Γιώργο Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσο και Οδυσσέα Ελύτη.
Στο ερώτημα του Νίκου Γραικού ποιό από όλα τα μέρη που επισκέφθηκε είναι αυτό που έχει κερδίσει την καρδιά της, η συγγραφέας απάντησε ότι το νησί της Αίγινας, με το «όμορφο συμμετρικό λιμάνι της και τον επιβλητικό ναό της Αφαίας Αθηνάς», κέρδισε την προτίμησή της, από την πρώτη στιγμή που το αντίκρισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ